Ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί συχνά τις γυναίκες είναι οι κολπίτιδες, δηλαδή οι γυναικολογικές λοιμώξεις.
Οι παράγοντες που ευνοούν την κολπίτιδα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανάπτυξη τοπικής υγρασίας, η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, η υπερκατανάλωση υδατανθράκων και αλκοόλ κ.α.
Οι κολπίτιδες κατατάσσονται σε τρεις γενικές κατηγορίες:
Μυκητιάσεις
Η Candida Albicans που διαβιεί φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό πολλαπλασιάζεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και προκαλεί αποικίες μυκήτων και φλεγμονή. Παράγοντες που μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου είναι ο διαβήτης, η χρήση αντιβιοτικών και κορτικοστεροειδών.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κνησμό και ερυθρότητα στην ευαίσθητη περιοχή και έκκριση λευκών κολπικών υγρών.
Η θεραπεία περιλαμβάνει εφαρμογή κολπικών υπόθετων ή κρέμας.
Μικροβιακές λοιμώξεις
Τα βασικά μικρόβια που ευθύνονται για τις λοιμώξεις είναι το E. Coli, το μυκόπλασμα – ουρεόπλασμα, τα χλαμύδια, ο γονόκοκκος και ο εντερόκοκκος.
Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα από αυτά των μυκητιάσεων και περιλαμβάνουν κολπικές εκκρίσεις διαφόρων χρωμάτων με δυσάρεστη οσμή, ερυθρότητα και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.
Η θεραπεία γίνεται με βάση τα αποτελέσματα του αντιβιογράμματος της καλλιέργειας του κολπικού υγρού και η αγωγή πρέπει να ακολουθείται για τουλάχιστον 7 με 10 ημέρες.
Αν δεν ολοκληρώσετε τη θεραπεία είναι πιθανό να ταλαιπωρείστε συχνά από λοιμώξεις, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος υπογονιμότητας.
Ιογενείς λοιμώξεις
Οι ιοί που προσβάλλουν συνήθως το γεννητικό σύστημα είναι οι ιοί του έρπητα, ο μεγαλοκυτταρικός ιός και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV.
Κάποια στελέχη του HPV εάν δεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν σε κακοήθεια.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον HPV είναι ο εμβολιασμός, κι αυτό γιατί η λοίμωξη από τον ιό δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Με βάση σχετικές μελέτες, ο εμβολιασμός με τα υπάρχοντα εμβόλια (διδύναμο, τετραδύναμο) προλαμβάνει πάνω από το 75% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τις περισσότερες περιπτώσεις των άλλων μορφών καρκίνου της γεννητικής χώρας που προκαλεί ο ιός. Επιπλέον με το τετραδύναμο εμβόλιο προλαμβάνεται και το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων. Σε όλες τις μελέτες, τα εμβόλια έναντι του HPV, έδειξαν καλό προφίλ ασφάλειας. Η εμπειρία, από τη χορήγηση περισσότερων από 100 εκατομμύρια δόσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, επαλήθευσε το παραπάνω εύρημα.
Παράλληλα, η γυναίκα πρέπει να φροντίζει για την καλή φυσική της κατάσταση και να αποφεύγει τις εξαντλητικές δίαιτες, την κακή διατροφή, το κάπνισμα και το στρες που αποτελούν προδιαθεσιακούς παράγοντες.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr