-
Αρχική > Σκοτεινά Μονοπάτια Του Εγκλήματος > Έγκλημα στη Σαντορίνη 2008

Έγκλημα στη Σαντορίνη 2008

Ο κανιβαλισμός αποτελεί έργο των διεστραμμένων ανθρώπων, τους οποίους κανένας ψυχολόγος ή ψυχίατρος δε μπορεί να θεραπεύσει.

Το να αφαιρούμε μια ανθρώπινη ζωή και να επιδεικνύουμε μέλη του σώματος του θύματος, είναι διαστροφή και, όπως αναφέρεται στην καθουμιλουμένη, “η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά”.

Το “σκοτεινά μονοπάτια του εγκλήματος” γυρίζουν το χρόνο και μεταφέρονται στη Σαντορίνη. Σε εκείνο το απόγευμα της 3ης Αυγούστου 2008, το οποίο, θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη των κατοίκων του νησιού, αφού καταγράφεται το πιο σκοτεινό και ειδεχθές έγκλημα στην Ελλάδα.
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε το Αστυνομικό Τμήμα του Φηρά Σαντορίνης. Στην άλλη άκρη βρισκόταν μια γυναίκα: “Ελάτε γρήγορα στον Βουρβούλο, γίνεται άγριος καυγάς μεταξύ ζευγαριού. Ο άντρας πέταξε από το μπαλκόνι το σκυλάκι της κοπέλας”. Λίγη ώρα αργότερα, φθάνουν πέντε αστυνομικοί με δύο περιπολικά. Η σκηνή που αντικρίζουν φρικτή. Ένας άντρας περπατά στον δρόμο, κρατώντας ένα μαχαίρι και το κεφάλι μιας γυναίκας.
Ποιος όμως είναι αυτός ο “παρανοϊκός” τύπος; Πως έγινε η μοιραία γνωριμία με την άτυχη κοπέλα;
Ο Αθανάσιος Αρβανίτης ήταν ένα άτομο με επιβεβαιωμένα ψυχολογικά προβλήματα από νεαρή ηλικία. Άνθρωποι που τον γνώριζαν από τον Έβρο, όπου ζούσε, μιλούσαν για ένα αγόρι με προβληματική συμπεριφορά, που δημιουργούσε συχνά εντάσεις τόσο στην οικογένειά του, όσο και στο υπόλοιπο χωριό.
Όταν ήταν 21 χρόνων κρίθηκε ανίκανος για στράτευση. Από τότε ακολούθησαν δύο χρόνια θεραπείας, με φαρμακευτικές αγωγές και περιοδικές νοσηλείες σε κλινική της Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε σε μια σχολή μαγειρικής.
Στη Θεσσαλονίκη γνωρίστηκε με την Αδαμαντία Κάρκαλη, μια ήσυχη και ευγενική κοπέλα, η οποία, είχε τελειώσει το σχολείο και πέρασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Ρεθύμνου Κρήτης. Το ζευγάρι μετακόμισε στη Κρήτη, όπου η κοπέλα σπούδαζε και ο Αρβανίτης δούλευε μάγειρας σε εστιατόρια. Ο ευέξαπτος χαρακτήρας του όμως προκαλούσε εντάσεις και στο εργασιακό περιβάλλον με αποτέλεσμα η παραμονή του στις δουλειές να είναι σύντομες. Εντάσεις υπήρχαν και στη σχέση του ζευγαριού. Οι γονείς της κοπέλας είχαν καταλάβει τον προβληματικό του χαρακτήρα (παρόλο που δεν γνώριζαν την ασθένειά του) και την συμβούλευαν να τον αφήσει. Η Αδαμαντία όμως πίστευε ότι θα μπορούσε να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημά του. Κάπως έτσι και ενώ οι μέρες κυλούσαν το 2007 το ζευγάρι παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο, μετακομίζοντας στη Σαντορίνη, όπου η κοπέλα είχε διοριστεί δασκάλα.
Εκεί θα γραφόταν και ο τραγικός επίλογος.
Και φτάνουμε στο απόγευμα της 3ης Αυγούστου 2008. Φωνές – γυναικείες κραυγές πόνου και ένα φρικτό θέαμα.
Ο αρχιφύλακας έβγαλε το όπλο του και τον κάλεσε να παραδωθεί. Εκείνος άφησε το μαχαίρι και το κομμένο κεφάλι της συζύγου του και γονάτισε περιμένοντας τους αστυνομικούς να τον συλλάβουν. Όμως τη στιγμή που τον πλησίασαν όρμησε πάνω τους. Ο αρχιφύλακας βλέποντάς τον σε κατάσταση αμόκ, πυροβόλησε άλλες δύο φορές εναντίον του με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει. Πιστεύοντας ότι τον είχε εξουδετερώσει, έπιασε τις χειροπέδες για να τον δεσμεύσει. Όμως εκείνος δεν το έβαλε κάτω. Τραυμάτισε ελαφρά στο στόμα τον αρχιφύλακα, ο οποίος “απάντησε” με την τελευταία σφαίρα. Αν και τραυματισμένος ο Αρβανίτης μπήκε στο περιπολικό των δοκίμων. Οι αστυνομικοί ειδοποίησαν τον διοικητή τους, ο οποίος, έφυγε για Βουρβούλο με τρίτο περιπολικό. Τον ακολούθησε άλλο ένα του γραφείου Ασφαλείας με συμβατικές πινακίδες. Μέχρι να τον εντοπίσουν, ο 31χρονος σκορπίζει τον τρόμο. Στο δρόμο προς Πύργο παρέσυρε δύο 26χρονες γιατρούς που επέβαιναν σε μοτοποδήλατο και τις τραυμάτισε σοβαρά. Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν, έπεσαν πάνω στο περιπολικό που είχε αρπάξει και το ακινητοποίησαν. Ο Αρβανίτης προσποιήθηκε τον βαριά τραυματισμένο και όταν ο αστυφύλακας της Ασφαλείας τον πλησίασε, του επιτέθηκε και προσπάθησε να του αρπάξει το υπηρεσιακό του περίστροφο. Εκείνος τον πυροβόλησε δύο φορές δίνοντας τέλος στο θρίλερ.
Μεταφέρθηκε στο “Γεώργιος Γεννηματάς” στην Αθήνα όπου διέφυγε τον κίνδυνο.
Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Μυτιλήνης όπου δικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2009, περιέγραψε με λεπτομέρειες το έγκλημα και άκουσε ατάραχος τη ποινή, ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 25 ετών κατά συγχώνευση. Όπως έγινε γνωστό στο ακροατήριο την φονική του “έκρηξη” προκάλεσε τη προτροπή της Άντας να ψάξει για δουλειά, την ώρα που του έδειχνε το άδειο τραπεζικό τους βιβλιάριο…Στο Εφετείο, το 2013 στη Σύρο υποστήριξε ότι δεν θυμόταν τίποτα από εκείνη την ημέρα. Η δικηγόρος του υποστήριξε ότι ο Θάνος Αρβανίτης έπασχε από σχιζοφρένεια, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι είχε πλήρη καταλογισμό και επικύρωσε την πρωτόδικη ποινή του.
Ο Ιατροδικαστής Νίκος Καρακούνης δήλωσε: “Συνήθως οι δράστες σκυλεύουν το πτώμα του θύματός τους όταν αυτό έχει πεθάνει. Αυτός ο παρανοϊκός άνθρωπος, όμως, αποκεφάλισε τη γυναίκα του ενώ αυτή ήταν ζωντανή”.
Αξίζει να σημειωθεί και τι υποστήριξαν ψυχίατροι και ειδικοί που ασχολήθηκαν τότε με την υπόθεση: Πρόκειται για κρίση καταστροφικής υπεδιέργεσης, στην οποία το άτομο θέτει το περιβάλλον σε ρόλο κατηγορούμενου και εκφράζει μια ανεξέλεγκτη επιθετικότητα απέναντι σε τυχαία θύματα. Μετραπέτεται σε έναν συμπαγή δυναμικό όγκο, που μπροστά του δεν αντιστέκεται τίποτα. Ακόμα και η χρήση ηρεμιστικών μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα και να ενδυναμώσει την έκρηξη της αδρεναλίνης του”.
Η ανατριχιαστική δολοφονία της δασκάλας από τη Θεσσαλονίκη που λάτρευαν οι μαθητές της, έκανε το γύρο του κόσμου και τα διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για  “έγκλημα χωρίς προηγούμενο στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά”.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks