-
Αρχική > Τοπικά νέα > Δήμος Καστοριάς : Ετσι γίνονται οι δουλειές!

Δήμος Καστοριάς : Ετσι γίνονται οι δουλειές!

• Τα πλατάνια είναι ατίθασα δέντρα. Αμα τους δοθεί ένα περιθώριο ανεξέλεγκτης ανάπτυξης θεριεύουν και γιγαντώνονται,

τινάζουν κλώνους και κλωνάρια έως τα ουράνια, φουσκώνουν σαν αθλητές με αναβολικά και καταστρέφουν κάθε δομικό στοιχείο πούχε την ατυχία να βρεθεί σιμά τους.

• Τα πλατάνια –εκτός από κείνα της Μαυριώτισσας- δεν ήταν ενδημικά δέντρα της Καστοριάς. Μεταφέρθηκαν εδώ από άλλες περιοχές και ως υδατόφιλα και πολύριζα φυτά φυτεύτηκαν κατά μήκος των παραλιών για να συγκρατούν και να προστατεύουν τα μπαζώματα πέριξ του βουνού από τις επιθέσεις της λίμνης. Μετά τον β’ παγκόσμιο άρχισαν να φυτεύοντα και στα πάρκα και στις πλατείες με αποτέλεσμα σήμερα να προσδίδουν ένα χαρακτηριστικό χρώμα στην πόλη επιφέροντας όμως ταυτόχρονα και πολλές ζημιές στα κράσπεδα που υπάρχουνε ολόγυρα τους.

• Αν τα πλατάνια αφεθούν ακλάδευτα για πολλά χρόνια, φουσκώνουν απίστευτα στα ριζικά τους συστήματα αλλά και στους κορμούς τους ‘τινάζοντας’ τα πάντα τριγύρω τους. Γι αυτό και όλες οι δημοτικές αρχές που πέρασαν κατά καιρούς από την πόλη, θέλοντας και μη, είχαν ένα ετήσιο πρόγραμμα περιποίησης αυτών των δέντρων που το εφάρμοζαν άλλες με λιγότερη και άλλες με περισσότερη επιμονή.

• Το φετινό πρόγραμμα όμως αποδείχτηκε πραγματικά μοναδικό. Ο αντιδήμαρχος Λίτσκας μεγαλούργησε και έφερε σε πέρας κυριολεκτικά έναν άθλο. Κούρεψε ΟΛΑ τα πλατάνια της πόλης σε οποιοδήποτε σημείο και αν ήταν αυτά ορθωμένα. Παρόμοιο έργο είχε να δει η Καστοριά –αν ανακαλώ σωστά- από την Δημαρχεία του γιατρού Οικονομίδη…

• Ειδικά στο τμήμα της βόρειας παραλίας, από τα ψαράδικα έως το κοκκινόχωμα, η δουλειά που έγινε δεν έχει όμοιο της. Όχι μόνον κλαδεύτηκαν τα δέντρα, αλλά καθαρίστηκαν με επίπονες επεμβάσεις φαγάνων και τα πρανή του βουνού που χρόνια τώρα παρέμεναν κατειλημμένα από περιστασιακές καθιζήσεις βράχων και από την ατάσθαλη καλοκαιρινή βλάστηση. Καθαρίστηκαν μπαζώθηκαν και ισοπεδώθηκαν επίσης και τα διαζώματα από την πλευρά της λίμνης, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική βάση για μια μελλοντική οικολογική προβλήτα και διευκολύνοντας, όσο ποτέ άλλοτε, το ψάρεμα των ερασιτεχνών ψαράδων από ασφαλή και επίπεδα εδάφη. Καθαρίστηκαν οι καλαμώνες έφυγε όλη η περίσσεια βλάστηση -και το πλέον απίστευτο: Όλα τα παράγωγα αυτών των εκτεταμένων επεμβάσεων -κλαδέματα, φυλλώματα, μπάζα, χόρτα, σκουπίδια κλπ απομακρυνόντουσαν την ίδια στιγμή που δημιουργούνταν.

• Τα δημοτικά συνεργεία αυτή την φορά δούλεψαν με έναν μοναδικό συγχρονισμό, με μια απαράμιλλη μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Αρχίνησαν και τελείωσαν μια δουλειά μονοκόμματα, υλοποιώντας όλες της τις φάσεις σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα.

• Τώρα που επετράπη η έξοδος και η βόλτα άνευ αδειοδότησης , επιχειρήστε αν θέλετε ένα σουλατσάρισμα προς την περιοχής της αη-Σωτήρας. Θα μείνετε έκπληκτοι από τις αλλαγές που θα παρατηρήσετε σε εκείνο το σημείο.

• Ένα μεγάλο ‘εύγε’ στην αντιδημαρχία πρασίνου και σε όλα τα καστοριανά παιδιά που συνήργησαν στην υλοποίηση αυτού του έργου.

Λεωνίδας Εκιντζόγλου

Top
Enable Notifications OK No thanks