-
Αρχική > Ελλάδα > 41 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια (Ράπης Χαρίλαος Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Καστοριάς)

41 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια (Ράπης Χαρίλαος Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Καστοριάς)

41 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ο νέος δρόμος συνεργασίας και αλληλεγγύης που ανοίγετε 

 Στις 28 Μαΐου του 1979 με την υπογραφή της Σύμβαση Προσχώρησης  της Ελλάδος στην Ε.Ο.Κ έκλεινε με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο ο αγώνας του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει την χώρα μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.  Ο Κωνσταντίνος  Καραμανλής και η κυβέρνηση της οποίας προήδρευε ήδη από το 1959 είχε καταθέσει αίτημα σύνδεση στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το οποίο έγινε αποδεκτό 2 χρόνια μετά το 1961. Την περίοδο της δικτατορίας παγώνει  οποιαδήποτε συζήτηση για στενότερη συνεργασία. Μεταπολιτευτικά όμως  το 1976 μπαίνει δυναμικά στο τραπέζι  η πλήρης ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ για να οδηγηθούμε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στην είσοδο της χώρας μας ως το 10ο μέλλος.

Η χθεσινή ανακοίνωση της πρότασης της  Ευρωπαϊκής επιτροπής για την δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Ανάπτυξης με κεφάλαια ύψους 750 δις και σκοπό την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων οικονομικών  επιπτώσεων της πανδημίας αποτελεί για την χώρα μας και συνολικά για την Ευρώπη ιστορική στιγμή. Πέρα από το τεράστιο όγκο κεφαλαίων  που θα διατεθούν το ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η Ε.Ε. για πρώτη φορά στην ιστορία της θα δανειστεί τα κεφάλαια που απαιτούνται ως Ένωση δηλαδή, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της commission κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, όλα τα κράτη μέλη συνολικά και από κοινού θα σηκώσουν το βάρος της βοήθειας που θα δοθεί στις χώρες που χτυπήθηκα περισσότερο από τον κορονοϊό. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι τα λεφτά που θα δοθούν θα έχουν πρωτίστως την μορφή επιχορηγήσεων και ένα μικρό μόνο τμήμα τους θα είναι δάνεια και αυτά με πολύ ευνοϊκούς όρους. Έτσι και σε συμβολικό επίπεδο δύνεται μια ηχηρή απάντηση στον Ευρωσκεπτικισμό καθώς μέσω αυτής της πρότασης η Ε.Ε. ξεπερνά κάποιες χρόνιες αγκυλώσεις της και εμφανίζεται  εμπράκτως αλληλέγγυα.

Σαν χώρα, σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, η Ελλάδα θα λάβει 32 δις ευρώ (22,5 δις σε επιχορηγήσεις και 9,5 σε δάνεια). Το παραπάνω σχέδιο πέρα από νίκη για την ίδια την ύπαρξη της ένωσης αποτελεί νίκη και της ελληνικής κυβέρνησης καθώς πολλά από τα στοιχειά του σχεδίου αποτελούν πάγιες ελληνικές προτάσεις ( όπως η αμοιβαιοποίηση του χρέους που θα δημιουργηθεί από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, το γεγονός ότι η βοήθεια θα έχει περισσότερο την μορφή επιχορηγήσεων και λιγότερο δανεισμού, ότι ο δανεισμός δεν θα συνδέεται με μνημονιακές δεσμεύσεις). Τέλος η χώρας μας θα είναι μεταξύ αυτών που θα βοηθηθούν περισσότερος καθώς αναγνωρίζεται ως ένα κράτος που μπορούν πλέον οι Ευρωπαίοι  να εμπιστευθούν και να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή.

Σήμερα συμπληρώνονται 3 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος στα 58 χρόνια που πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου έδειξε αμέριστη εκτίμηση στην αξία του κοινοβουλευτισμού, στήριξε και εμπιστευτική την ιδιωτική πρωτοβουλία στην οικονομία και έμεινε πιστός στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και υποστήριξε την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκληρώσεις. Η ορθότητα της φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη ( 1990-1993) αναγνωρίζεται από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Ενώ την ακεραιότητας του χαρακτήρα του αναγνωρίζουν ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι όπως και οι Έλληνες πολίτες.

Ράπης Χαρίλαος Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Καστοριάς

                                 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks