-
Αρχική > Ελλάδα > Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τι να κάνετε για να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τι να κάνετε για να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας

Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα και προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά.

Είναι τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Η ακριβής αιτιολογία της πάθησης δεν είναι γνωστή. Οι παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνισή της είναι γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί και ανοσολογικοί.

Η έναρξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να είναι βαθμιαία ή οξεία.

Τα κύρια κλινικά χαρακτηριστικά της αρθρίτιδας είναι τα συμπτώματα και σημεία της φλεγμονής, όπως:

– Πόνος σε αρθρώσεις

– Διόγκωση αρθρώσεων

– Θερμότητα αρθρώσεων

– Ευαισθησία στην πίεση αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο

– Πρωινή δυσκαμψία, δηλ. ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στις κινήσεις των αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί καθώς σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι του

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν τι πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας:

Έλεγχος του βάρους: Τα περιττά κιλά ασκούν πίεση στις αρθρώσεις. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος, τόσο περισσότερο καταπονούνται οι αρθρώσεις, ειδικά στα γόνατα, τα πόδια και τους αστραγάλους.

Υγιεινή διατροφή: Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως τα λιπαρά ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Επιλογή σωστών παπουτσιών: Είναι σημαντικό να επιλέγετε παπούτσια που προσφέρουν καλή στήριξη και δεν πιέζουν τα δάχτυλα των ποδιών. Αποφεύγετε τα τακούνια και προτιμάτε τα παπούτσια με αντικραδασμική αντιολισθητική σόλα και τα αθλητικά. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα στα χέρια, καλό είναι να αποφεύγουν τα παπούτσια με κορδόνια.

Σωματική δραστηριότητα: Ακόμη και αν πονάτε, δεν πρέπει να μένετε ακίνητοι για μεγάλα διαστήματα, καθώς η καθιστική ζωή επιδεινώνει τους πόνους στις αρθρώσεις. Είναι σημαντικό να κινείστε τακτικά, ανά μισή ή μία ώρα, ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα το υγρό στις αρθρώσεις. Η ήπια σωματική άσκηση όπως το περπάτημα και το κολύμπι, ωφελούν τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μην σηκώνετε βάρη: Τα περιττά βάρη καταπονούν τις αρθρώσεις και πρέπει να αποφεύγονται. Είναι χρήσιμο επίσης να οργανώσετε το σπίτι σας κατά τρόπο τέτοιο που δεν χρειάζεται να κάνετε επιβαρυντικές κινήσεις, όπως να τεντώνεστε ή να σκύβετε.

Κόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας αλλά και επιδείνωσης στους πάσχοντες, καθώς μειώνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, που είναι ήδη μεγαλύτερη στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks