-
Αρχική > Ελλάδα > Οξεία αμυγδαλίτιδα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Οξεία αμυγδαλίτιδα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η οξεία αμυγδαλίτιδα είναι φλεγμονή του λεμφικού ιστού του φάρυγγα και συγκεκριμένα των παρίσθμιων αμυγδαλών.

Η νόσος οφείλεται σε βακτήρια ή ιούς. Σε παιδιά κάτω των τριών ετών το συχνότερο αίτιο είναι οι ιοί, σε παιδιά σχολικής ηλικίας ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, ενώ στους εφήβους το μυκόπλασμα.

Συμπτώματα

Η έναρξη της νόσου είναι απότομη και εκδηλώνεται με:

-Πυρετό

-Καταβολή

-Δυσκολία στη λήψη τροφής (δυσφαγία)

-Δυσκολία στην κατάποση (δυσκαταποσία)

-Βήχα

-Κεφαλαλγία

-Δυσχέρεια στην αναπνοή

-Έρρινη ομιλία

Στα μικρότερα παιδιά παρατηρείται επίσης:

-Κοιλιακό άλγος

-Ναυτία

-Εμετούς

Οξεία αμυγδαλίτιδα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Η διάρκεια της νόσου είναι 4-10 μέρες για τις ιογενείς λοιμώξεις, ενώ είναι μεγαλύτερη για τις μικροβιακές, σε περιπτώσεις που δεν ληφθεί θεραπεία.

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση του φάρυγγα για τη διαπίστωση ερυθρότητάς του ή την ύπαρξη πύου και των τραχηλικών λεμφαδένων για τη διαπίστωση διόγκωσής τους. Αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, συμπληρώνεται με εξέταση αίματος, καλλιέργεια επιχρίσματος του φάρυγγα και ειδικές εξετάσεις για το στρεπτόκοκκο (ASTO-τίτλος αντιστρεπτολυσίνης Ο).

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της ιογενούς λοίμωξης στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει: ανάπαυση, χορήγηση αντιπυρετικών, υγρών, διαλύματα για πλύσεις του φάρυγγα (γαργάρες). Δεν υπάρχουν αντιβιοτικά για τις ιογενείς λοιμώξεις.

Η θεραπεία της μικροβιακής λοίμωξης συμπληρώνεται από αντιβιοτικά. Στη στρεπτοκοκκικής αιτιολογίας λοίμωξη η θεραπεία πρέπει να μη διακόπτεται και να συνεχίζεται μέχρι να συμπληρωθούν δέκα ημέρες.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks