-
Αρχική > Ελλάδα > Καθηγητής παθολογίας Π. Χαλβατσιώτης : “Πιθανόν να καθυστερήσει η έναρξη των σχολείων”

Καθηγητής παθολογίας Π. Χαλβατσιώτης : “Πιθανόν να καθυστερήσει η έναρξη των σχολείων”

Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, αναπόφευκτα μας έχει προβληματίσει και μας κάνει να αναρωτιόμαστε

Συνέντευξη στη Γεωργία Οικονόμου

πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση, αλλά και αν υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε περισσότερο θύματα από τον φονικό ιό.

Απάντηση στους προβληματισμούς μας έδωσε ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”) & Αντιπρόεδρος Μελών ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης:

Είναι ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων;

Δε νομίζω πως υπάρχει κάτοικος σ΄αυτή τη χώρα που δε θα ανησυχούσε βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται, παρ’ όλο που είναι αναμενόμενο, αφού άνοιξαν οι είσοδοι της χώρας.

Κάποιοι επισκέπτες/τουρίστες μπορούν να μεταδώσουν το νόσημα στους κατοίκους της Ελλάδας και αυτοί με τη σειρά τους στις οικογένειές τους. Επόμενο, λοιπόν, είναι τα κρούσματα να αυξηθούν. Την ίδια στιγμή κρίνεται απαραίτητο να διαφοροποιούνται τα μέτρα, να αυστηροποιούνται και να ποικίλλουν ανά περιοχές. Υπάρχει η επιτροπή στο Υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό που εισηγείται μέτρα και ακολούθως και η κάθε κυβέρνηση αναλαμβάνει και το πολιτικό κόστος -αν υπάρχει- πίσω από κάθε τέτοια απόφαση. Επειδή η υγεία του

Αυστηροποίηση μέτρων…

Είναι μονόδρομος η αυστηροποίηση. Πάρτε παράδειγμα τις ΗΠΑ, εκεί όσες οι πολιτείες τόσα και τα κράτη. Κάποιες πολιτείες που έχουν απελευθερώσει τη λειτουργία χώρων κοινής χρήσεως, είτε είναι εμπορικά κέντρα είτε χώροι εστίασης, ανακαλούν τις αποφάσεις τους. Αυτό είναι μία διεθνής πρακτική. Έτσι πρέπει να γίνεται και στην Ελλάδα, αν κάποιος νομός έχει ιδιαίτερη επιβάρυνση πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα.

Εμείς οι ίδιοι δεν τηρούμε τις οδηγίες…

Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι πως βλέπω πως σ΄ όλη την Ελλάδα δε φορά κανείς μάσκα. Ταξίδεψα αεροπορικώς την προηγούμενη εβδομάδα και αναγκάστηκα να κάνω παρατήρηση σ΄ αυτόν που καθόταν δίπλα μου για να φορέσει μάσκα. Με θράσος περισσό μου είπε πως δεν έχει μάσκα και του έδωσα εγώ μία εφεδρική δική μου. Δηλαδή αυτός ο άνθρωπος πέρασε πόσους ελέγχους και κανείς δεν του είπε… “πού πας, φόρα μάσκα”! Στις ΗΠΑ αν δε φοράς μάσκα δεν σε αφήνουν να επιβιβαστείς ή αν τη βγάλεις μέσα στο αεροπλάνο τρως μεγάλες ποινές.

Εμείς οι ίδιοι που είμαστε οι τελικοί αποδέκτες του προβλήματος, δεν τηρούμε τις οδηγίες, νομίζουμε πως το πρόβλημα είναι αλλού. Όλα αυτά μέχρι να χτυπήσει τη δική μας οικογένεια.

Ο ήλιος δεν αποδυναμώνει τον ιό

Υπάρχει και η περίφημη φήμη που ακούω από συναδέλφους πως ο ήλιος αποδυναμώνει τον ιό, ότι η πιθανότητα να μεταδοθεί για κάποιους λόγους μυστικούς μειώνεται… Εγώ σας θυμίζω πως αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, οι πολιτείες που έχουν το πρόβλημα είναι στην περίφημη ζώνη του ήλιου, το Τέξας, η Αριζόνα, η Λουιζιάνα, δεν είναι οι δροσερές πολιτείες. Η Βραζιλία αυτή τη στιγμή πάσχει και εκεί δεν έχουμε παγετώνες. Δεν ξέρω πώς έχει περάσει αυτή η φήμη στον κόσμο ή το χρησιμοποιεί σαν ένα κουτό άλλοθι.

Το γεγονός ότι δεν έχουμε πολλούς θανάτους στην Ελλάδα είναι ελπιδοφόρο;

Οι θάνατοι είναι αναλογικοί με τα κρούσματα. Αν έχουμε θνησιμότητα κάτω από 1%, θα πρέπει να έχουμε 100 κρούσματα για να αναμένουμε έναν θάνατο. Και αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο βέβαια. Στατιστικά μιλώντας λοιπόν θα πρέπει να αυξηθούν τα κρούσματα για να έχουμε περισσότερους θανάτους. Η πληροφορία που έχω την προηγούμενη βδομάδα είναι ότι συνολικά από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο που ξεκίνησε η πρώτη εισαγωγή ασθενούς μέχρι σήμερα, συνολικά κάπου 167 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτουν στις ΜΕΘ. Αυτό το νούμερο είναι τρομερά μικρό σε σχέση μ΄ αυτό που συνέβη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η αναλογία του να μην επιβιώνει κάποιος στη ΜΕΘ είναι περίπου του 35-40%. Συνολικά οι θάνατοι είναι γύρω στα ποσοστά αυτά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αποβίωσαν πριν τις ΜΕΘ. Άρα τα νούμερα όντως δεν είναι μεγάλα.

Μην έχουμε την ψευδαίσθηση πως τα πράγματα είναι ελεγχόμενα και χαλαρά

Διάβασα την έρευνα μιας ομάδας που προσπαθεί να ιχνηλατήσει τον κορωνοϊό μέσω των λυμάτων. Ενώ τα λύματα της Θεσσαλονίκης είχαν καθαρίσει από ιό, τώρα τελευταία αρχίζουν και εμπλουτίζονται σε ιό. Άρα είμαστε σε μία φάση που δε γνωρίζουμε ποιος εχει κορωνοϊό.

Οι υγειονομικές αρχές κάνουν τεστ σ΄ ένα ποσοστό μόνο των εισερχομένων επισκεπτών στη χώρα στις πύλες εισόδου. Αν ελέγχουν το 30% και ανιχνεύονται 100 κρούσματα, αν αυτό το πάμε αναλογικά στο 100% τα κρούσματα τριπλασιάζονται και είναι 300. Μην έχουμε την ψευδαίσθηση πως τα πράγματα είναι ελεγχόμενα και χαλαρά. Αυτός ο οποίος δεν έχει συμπτώματα επίσης, τις 2-3 μέρες πριν εμφανίσει τα ελαφρά συμπτώματα (πονόλαιμο κλπ. κλπ.) τότε μεταδίδει και περισσότερο τον ιό. Αρα κάποιος που νομίζει ότι είναι υγιής, αυτός μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Το τρίτο που μου είπαν είναι πως το δείγμα δε λαμβάνεται από τον ρινοφάρυγγα, αλλά από το στόμα. Αυτό σημαίνει πως πολλά από τα αρνητικά δείγματα είναι ψευδή. Ο ιός δεν κατασκηνώνει στη στοματική κοιλότητα, αλλά στον ρινοφάρυγγα. Αυτό μάλλον γίνεται για να μην δυσανασχετούν οι επισκέπτες; Δεν ξέρω γιατί γίνεται…

Πότε θα μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα;

Εξαρτάται από τα μέτρα. Διαβάζω πως τα πιστοποιητικά υγείας που απαιτούνται από τις Βαλκανικές χώρες πωλούνται έναντι ευτελούς τιμήματος. Αυτό σημαίνει πως οι πύλες της χώρας είναι πιο ανοιχτές από πριν και πρέπει να βγουν στους δρόμους τα συνεργεία που λαμβάνουν τα δείγματα. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από τα μέτρα. Πιθανόν να καθυστερήσει και η έναρξη των σχολείων. Στις ΗΠΑ ήδη υπάρχουν σκέψεις να ανασταλεί η έναρξή της σχολικής χρονιάς. Αυτά είναι όλα δυναμικά, απρόβλεπτα. Είναι θέμα ανάλυσης των δεδομένων και βέβαια και συμπεριφοράς εκ μέρους των πολιτών. Αν όλοι φοράμε μάσκες είμαστε και πιο ασφαλείς. Εκτίμηση είναι πολύ δύσκολο να γίνει…

https://www.infokids.gr/kathigiti

Top
Enable Notifications OK No thanks