-
Αρχική > Διεθνή > Η πανδημία έκανε πλουσιότερους τους δισεκατομμυριούχους

Η πανδημία έκανε πλουσιότερους τους δισεκατομμυριούχους

Οι δισεκατομμυριούχοι που άντλησαν ιλιγγιώδη ποσά από την πρόσφατη εκτίναξη των μετοχών, σπεύδουν να ρευστοποιήσουν και να τοποθετήσουν τα κέρδη τους σε ακίνητα. Ανάμεσά τους

και οι πλουσιότεροι από τους πελάτες της ελβετικής τράπεζας UBS, οι οποίοι για να εκμεταλλευθούν τις περιστάσεις δανείστηκαν μεγάλα ποσά από την τράπεζα και τοποθέτησαν δισεκατομμύρια.

Βαθύπλουτοι ιδιώτες, οικογενειακές επιχειρήσεις και hedge funds με μεγάλα κεφάλαια εκμεταλλεύθηκαν τη μαζική πτώση που σημείωσαν τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο τους πρώτους μήνες της πανδημίας για να αγοράσουν φτηνές μετοχές. Στη συνέχεια, ακολούθησε η θεαματική και έως ένα βαθμό ανεξήγητη ανάκαμψη των αγορών, που οδήγησε στα ύψη την αξία των επενδύσεών τους.

Η εικόνα προκύπτει από σχετική έρευνα που εκπόνησε η UBS μεταξύ 120 οικογενειακών επιχειρήσεων με μέσο όρο πλούτου 1,6 δισ. δολαρίων.

Πώς κινήθηκαν

Μιλώντας στο Reuters στελέχη της εν λόγω τράπεζας, που διαχειρίζεται τα κεφάλαια και τις οικονομικές υποθέσεις των πλουσιότερων hedge funds στον κόσμο, ανέφεραν πως οι πλουσιότεροι πελάτες της έσπευσαν να δανειστούν μεγάλα ποσά για να τοποθετήσουν δισεκατομμύρια στις αγορές που υποχωρούσαν. Τώρα αποσύρουν τα χρήματά τους από τις μετοχές και τοποθετούν τα κέρδη τους σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Οπως αναφέρει η ελβετική τράπεζα, η στρατηγική αυτή βοήθησε πολλές επενδυτικές που διαχειρίζονται τα κεφάλαια πλούσιων hedge funds να σημειώσουν κέρδη πολύ μεγαλύτερα από τους στόχους τους. «Στα μέσα Μαρτίου και στα μέσα Απριλίου μάς ζήτησαν ρεκόρ δανείων διάφορες οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες στη συνέχεια τοποθέτησαν τα κεφάλαια στην αγορά», δήλωσε στο Reuters ο Τζόζεφ Στάντλερ, διευθυντικό στέλεχος της UBS, της τράπεζας που είναι γνωστή ως «το φρούριο των δισεκατομμυριούχων». Ο ίδιος τόνισε πως οι πλουσιότεροι από τους πελάτες επενδύουν τώρα τα κέρδη τους σε ακριβά ακίνητα. Ορισμένοι τα χρησιμοποιούν για τη σύναψη επιχειρηματικών ή στρατηγικών συμφωνιών.

Υπογράμμισε μάλιστα πως «η πανδημία του κορωνοϊού κατέστησε σαφές ότι το παιχνίδι αυτή τη στιγμή είναι η διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων». Σύμφωνα με τον Στάντλερ, τα ακίνητα είναι πάντα ένας τομέας που προσελκύει τους επενδυτές όταν ενδιαφέρονται να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους». Δεδομένου, όμως, ότι η πανδημία προκάλεσε μεγάλη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για χώρους γραφείων, όσοι διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια έθεσαν στο στόχαστρό τους τις ακριβές κατοικίες.

Ευκαιρίες στα ακίνητα

Οπως, άλλωστε, επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Bloomberg, στη διάρκεια της πανδημίας και ιδιαιτέρως το χρονικό διάστημα που είχε ανασταλεί η οικονομική δραστηριότητα, οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν. Δημιούργησαν, έτσι, καινούργιες ευκαιρίες για όσους επενδυτές διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια και μακροπρόθεσμη προοπτική στις τοποθετήσεις τους. Μεταξύ άλλων, το Bloomberg αναφέρει την περίπτωση των δισεκατομμυριούχων αδερφών Ντέιβιντ και Σάιμον Ρόιμπεν που πλούτισαν από το εμπόριο των μετάλλων και στη συνέχεια στράφηκαν στα ακίνητα και στις μετοχές εταιρειών τεχνολογίας. Εχουν, έτσι, αναδειχθεί στη δεύτερη πλουσιότερη οικογένεια της Βρετανίας. Μέσα στους μήνες της πανδημίας οι δύο κροίσοι αγόρασαν μια έκταση 900.000 τετραγωνικών μέτρων στις Βαλεαρίδες Νήσους, αλλά και ένα ακριβό κτίριο στο Μανχάταν κοντά στο κέντρο Ροκφέλερ έναντι περίπου 170 εκατ. δολαρίων. Και δεν είναι οι μόνοι.

Αρκετοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, όπως ο ιδρυτής του ομίλου Zara Αμάνθιο Ορτέγκα ή ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης Ζόζεφ Σάφρα, προτιμούν μονίμως τα ακίνητα ως ένα περιουσιακό στοιχείο που προσφέρει σταθερά έσοδα, φοροαπαλλαγές και ευκαιρίες για μόχλευση.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

Top
Enable Notifications OK No thanks