-
Αρχική > Διεθνή > Ο Ερντογάν ετοιμάζει θαλάσσια πρόκληση – Ποιες περιοχές της Ελλάδας έχει στο στόχαστρο

Ο Ερντογάν ετοιμάζει θαλάσσια πρόκληση – Ποιες περιοχές της Ελλάδας έχει στο στόχαστρο

Η Τουρκία αναμένεται σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και διπλωματικούς-στρατιωτικούς κύκλους σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, να προχωρήσει σε νέο κύκλο προκλήσεων βασικά κατά της Ελλάδας

μετά την τεμενοποίηση της Αγίας Σοφίας και τη συνέχιση της επέμβασης και αμφισβήτησης  μέσω πλωτών γεωτρύπανων  («Γιαβούζ») ως και υδρογραφικών-σεισμογραφικών πλοίων στην περιοχή του θαλασσοτεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ και σε όμορες με αυτό περιοχές.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Προς αυτή την κατεύθυνση ωθούν οι διάφορες κινήσεις της στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τα επόμενα βήματα της Αγκυρας θα εστιαστούν  κυρίως στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Δωδεκανήσου και Νομού Λασιθίου, με παράλληλη ισχυροποίηση και  διευρυμένη ποιοτικά και ποσοτικά αεροναυτική παρουσία ανοικτά των λιβυκών ακτών.

Εκτιμάται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Αγκυρα θα αποστείλει με τη συνοδεία φρεγατών, ταχέων σκαφών και άλλων πλοίων υποστήριξης, μέσα στις  αμέσως προσεχείς εβδομάδες-μήνες, ερευνητικό πλοίο (ένα εκ των «Μπαρμπαρός Χαρεντίν Πασά» και «Ορούκ Ρέις»), σε πρώτη φάση ή  ανοικτά του Νομού Λασιθίου ή σε περιοχή πέραν των χωρικών μας υδάτων, σε περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, συντεταγμένες του οποίου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη πρέσβης Φ. Σινιριόγλου έχει καταθέσει εδώ και καιρό.

Τρίτο πλωτό

Η περίπτωση ανάπτυξης ναυτικών μονάδων και εγκλωβισμού του Καστελλόριζου είναι πάντα στο τραπέζι των Τούρκων, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και αιφνιδιασμός σε άλλο μέτωπο.(πληροφορίες μου φέρουν τους Τούρκους στρατιωτικούς να έχουν εξετάσει άλλα 3 σημεία). Στην οποιαδήποτε μελλοντική γεωτρητική ενέργεια θα εμφανιστεί το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που έχει στη διάθεσή της εδώ και μήνες η Τουρκία («Κανούνι»), που βρίσκεται σε λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα επισημαίνω τις παρακάτω καθοριστικής σημασίας κινήσεις της Αγκυρας από τον κόλπο της Φετίε (έναντι Δωδεκανήσου) μέχρι την Τριπολιτάνα, που κρίνουν και θα κρίνουν πολλά:

Αναμένεται μέχρι τις 27 Αυγούστου  η τυπική επισημοποίηση και φυσικά αποδοχή του αιτήματος της κρατικής εταιρίας πετρελαίων TRAO που υπεβλήθη αρχές Ιουνίου στο υπουργείο Ενέργειας για πράσινο φως σε έρευνες στις περιοχές από ΒΑ. της Ρόδου προς Κάρπαθο-Κάσο μέχρι ανοικτά του Νομού Λασιθίου.(μιλάμε για προκλητική ενέργεια και αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας). Επιπλέον πληθαίνουν τα σενάρια (από γνωστά αμερικανικά ινστιτούτα) για εμπλοκή και στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελλόριζου-Μεγίστης.

Εχει κλείσει με τις πρόσφατες επισκέψεις των Τσαβούσογλου και Ακάρ στην Τρίπολη της Λιβύης η ενεργοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης Σάρατζ  του περιβόητου μνημονίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες, με «πρόσκληση» της Τρίπολης προς την Αγκυρα να προχωρήσει σε έρευνες για φυσικούς πόρους από την πλευρά της Λιβύης.

Ναύσταθμος Ακσάζ

Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις εμφανίζουν ακόμα μεγαλύτερη παρουσία στον ναύσταθμο Ακσάζ (απέναντι από τη Δωδεκάνησο), ενώ με αμείωτη ένταση τροφοδοτείται από θαλάσσης και αέρος η κυβέρνηση της Τρίπολης για τυχόν επικείμενες επιχειρήσεις.

Μετά την πρόσφατη  επίσκεψη του Χουλουσί Ακάρ ως και των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Γιασάρ Γκιουρέλ και ναυάρχου Αντνάν Οζμπάλ σε Τρίπολη, Μίτιγκα και Μισράτα, έχει προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης, υποστήριξης και τουρκοποίησης της ναυτικής βάσης της Μισράτα επί της βορειοαφρικανικής ακτής. Η παρουσία τουρκικών πλοίων ως και υποβρυχίων νότια της Κρήτης είναι θέμα που θα μας απασχολεί πάρα πολύ προσεχώς.

Παρά την επίθεση που δέχθηκε από αεροπορικές δυνάμεις των εμιράτων και της Αιγύπτου η βάση της Αλ Ουατίγια στη Δυτική Λιβύη (γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη, όπως μου έλεγαν ιταλικές πηγές μου στην Τρίπολη), η Τουρκία άρχισε να την ενεργοποιεί το τελευταίο 48ωρο, ενώ μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αναπτυχθούν μαχητικά αεροσκάφη της σε μόνιμη βάση. Τούρκοι στρατιωτικοί από την Αγκυρα, την Αττάλεια και το Μπαλικεσίρ επισκέφθηκαν τη βάση προ ημερών και επέβλεψαν τις σχετικές εργασίες. Μάλιστα επικεφαλής ήταν υποπτέραρχος του τομέα υποστήριξης της  πολεμικής αεροπορίας καθώς και ταξίαρχος του τομέα αεράμυνας.

Με ανοχή του ΝΑΤΟ

Οι πλείστες ενέργειες της Άγκυρας έχουν τη σιωπηλή κάλυψη και υποστήριξη του ΝΑΤΟ (πλην Γαλλίας και Ελλάδος), αφού, όπως επισημαίνουν προς πάσα κατεύθυνση οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Τουρκίας στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο και στη Στρατιωτική Επιτροπή  της Συμμαχίας, «με τη στρατιωτική-φυσική μας παρουσία σε Λιβύη και Συρία αποτρέπουμε την περαιτέρω ρωσική διείσδυση που θα θέσει σε κίνδυνο τα δυτικά συμφέροντα!».

Στελέχη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που είναι έντονα υποστηρικτές του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχουν μετατεθεί σε Τρίπολη και Μισράτα, ενώ στη Λιβύη έρχονται επιπρόσθετα στελέχη των ισλαμικών ταξιαρχιών «Σουλτάνος Μουράτ» και «Ταξιαρχία Χαμζά» από τις τουρκοσυριακές μεθοριακές περιοχές. Σταδιακά -όπως έχει αποκαλύψει  τελευταία ο «Ε.Τ.»- η Λιβύη τουρκοποιείται και  στελέχη της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ αποσπώνται από χώρες της Μεσογείου και της Υποσαχάριας Αφρικής και μετατίθενται στη Λιβύη καθώς και σε κοντινές αραβικές χώρες. Υπάρχει στενή συνεργασία της Αγκυρας με την Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (AFRICOM) σε ανώτατο επίπεδο.

Δεν αποκλείεται στους επικείμενους εορτασμούς των επετείων των επιχειρήσεων «Αττίλας 1 και 2» στην Κύπρο οι πολιτικοστρατιωτικοί κύκλοι στην Αγκυρα να αναφερθούν στην Ανατολική Μεσόγειο με τη γνωστή εμπρηστική γλώσσα, ενώ οι πρώτες 3-4 ημέρες του Αυγούστου είναι κρίσιμες γιατί θα συνεδριάσει υπό τον Ερντογάν το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για τις ετήσιες κρίσεις των ενόπλων δυνάμεων. Θα δούμε ποιοι και αν θα αποστρατευτούν και ποιοι θα προωθηθούν. Σε αυτή τη χρονική στιγμή τα πρόσωπα έχουν μεγάλη σημασία και ειδικά 2-3 στρατηγοί που αυτή την περίοδο προωθεί εντονότατα ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση

Top
Enable Notifications OK No thanks