-
Αρχική > Διεθνή > Ιστορική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής μετά από μαραθώνιο πέντε ημερών: 750 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ιστορική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής μετά από μαραθώνιο πέντε ημερών: 750 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εγκρίθηκε περίπου στις 6:30 το πρωί της Τρίτης, η ιστορική συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της πέμπτης ημέρας της Συνόδου, οι 27 ενέκριναν το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Σύνοδος Κορυφής: Αυτή είναι η νέα πρόταση που κατέθεσε ο Σαρλ Μισέλ με δύο σενάρια

Νωρίτερα, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ είχαν κληθεί να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες τους σε επίπεδο ολομέλειας όσον αφορά το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στις 06:15 (ώρα Ελλάδας), γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι είναι πλέον έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας και απομένει πλέον μόνο να το εγκρίνουν οι ηγέτες.

Ενεδεκτικό είναι το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Σάρλ Μισέλ: “Αυτή η συμφωνία αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα”

Η συμφωνία που κλείστηκε στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας δείχνει ότι οι 27 χώρες μέλη μπόρεσαν να σταθούν η μια δίπλα στην άλλη με πίστη στο κοινό τους μέλλον, έκρινε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

“Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση”, είπε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου, στην πέμπτη της ημέρα.

Η συμφωνία που κλείστηκε “αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον”.

Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ

“Πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία. Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων. Οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με ένα προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 έτη ύψους 1,074 τρισ. ευρώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη της συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το σχέδιο ανάκαμψης.

Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για να υπογραμμίσει: Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές. Και βέβαια η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα 4 τελευταία εικοσιτετράωρα. Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες.

Τι συμφωνήθηκε

Καρπός σκληρών και εντατικών διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισεκ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων “φειδωλών” κυβερνήσεων (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).

Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία του κορονοϊού.

“Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία! Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισεκ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον”, συνόψισε η βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις “φειδωλές” χώρες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27.

Θα είναι διαθέσιμα επίσης 360 δισεκ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

Πως φτάσαμε στην ιστορική συμφωνία

Χρειάστηκαν περίπου πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων και έντονων παζαριών για να υπάρξει τελικά συμβιβασμός μεταξύ των “27” για το ταμείο ανάκαμψης. Οι λεπτομέρειες που αναμένεται να ανακοινωθούν θα αναδείξουν αν υπήρχαν νικητές και ηττημένοι μετά από ένα διαρκές μπρα ντε φερ που υπήρξε μεταξύ βορά και νότου. Η τρίτη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ έμελλε να είναι και η τελική που κατατέθηκε στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Το κείμενο που έδωσε ο Σαρλ Μισέλ στις 5 χώρες του βορά που κρατούσαν όλο αυτό το διάστημα ιδιαιτέρως σκληρή στάση αλλά και σε εκείνες του Νότου που ζητούσαν την υλοποίηση της αρχικής πρόταση της Κομισιόν άρχισε ουσιαστικά να συζητείται λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Φον ντερ Λάιεν - μακρόν

Η τελική πρόταση Μισέλ

Το μπλοκ των λεγόμενων “φειδωλών” χωρών (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Φιλανδία) δεν κατάφεραν να μειώσουν το συνολικό ποσό των 750 δις. που ζητούσαν από την πρώτη στιγμή αλλά πέτυχαν να ψαλιδίσουν σημαντικά το πως θα καταμεριστεί το συγκεκριμένο ποσό.

Μέσω επιχορηγήσεων θα δοθούν 390 δισ. από 500 δισ. που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν. Οι “φειδωλές” χώρες ζητούσαν να φτάσουν τα 350 δισ. και οι χώρες του νότου να είναι από 400 δισ. και πάνω.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα χρήματα που θα δοθούν μέσω δανείων και από τα 250 δισ. που ήταν αρχικά φτάσαμε τελικά στα 360 δισ.

Επίσης η Κομισιόν θα εξετάζει για περίοδο δύο μηνών τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα καταθέτει κάθε κράτος-μέλος. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Επιτροπής, με την απόφαση να λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία. Μετά από δύο ακόμα μήνες, η Κομισιόν θα κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση, κατόπιν γνωμοδότησης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ένωσης.

Η εκταμίευση θα συνδέεται επίσης με κυβερνήσεις που τηρούν το κράτος δικαίου, γεγονός που θα καθιερωθεί επίσης με ενισχυμένη πλειοψηφία των “27”.

Παράλληλα προβλέπεται πως το συνολικό ποσό του Πολυετούς Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27 θα είναι 1.074,3 δισ. ευρώ.

Θρίλερ μέχρι και την τελευταία στιγμή

Με 6 ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε χθες η Σύνοδος Κορυφής. Αν και ήταν προγραμματισμένη οι εργασίες να αρχίσουν στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) τελικώς οι ηγέτες των “27” μπήκαν στην αίθουσα λίγο μετά τις 11 το βράδυ, με τον Σαρλ Μισέλ να καταθέτει την τελική του πρόταση. Η καθυστέρηση οφείλονταν στις συνεχείς διαπραγματεύσεις που γινόντουσαν μεταξύ των χωρών προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Δεν πέρασε μία ώρα είχαμε φτάσει ήδη στα μεσάνυχτα και γίνεται νέο διάλλειμα προκειμένου να γίνουν ορισμένες τεχνικές προσαρμογές στο κείμενο της συμφωνίας.

r/politiki/

Top
Enable Notifications OK No thanks