-
Αρχική > Διεθνή > Προκαλεί και πάλι η Τουρκία : Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis – Σε επιφυλακή o ελληνικός στόλος για θερμό επεισόδιο

Προκαλεί και πάλι η Τουρκία : Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis – Σε επιφυλακή o ελληνικός στόλος για θερμό επεισόδιο

Νέα πρόκληση από την Τουρκία με την έκδοση NAVTEX για έρευνες ανοιχτά του Καστελλόριζου, ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια περιοχή που ήθελε η Αγκυρα να πραγματοποιήσει έρευνες τον Ιούλιου.

Την ίδια ώρα σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, και ιδιαίτερα το Πολεμικό μας Ναυτικό, στο φως των νέων λεκτικών και απύθμενων προκλήσεων της Αγκυρας, ως και των επικείμενων ενεργειών από πλευράς Ερντογάν, ειδικά μετά την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου για τη δικαιοδοσία σε θαλάσσιες ζώνες.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οπως είναι γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία, δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα (πρόσθεσε ότι ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας) και ότι η συμφωνία του Καΐρου περί τμηματικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου είναι ανύπαρκτη και εις βάρος αυτής που η Αγκυρα θεωρεί ως τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Επιπλέον, ο υδρογραφικός και ωκεανογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα Navtex για περιοχή μεταξύ Ρόδου και συμπλέγματος Μεγίστης – Καστελλόριζου για άσκηση με πραγματικά πυρά, ενώ η Αγκυρα διεμήνυσε ότι προχωράει σε έρευνες σε «αμφισβητούμενες» από την πλευρά της περιοχές (οι οποίες όμως ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα).

Παρά τη σχετική νηνεμία που επικρατεί το τελευταίο τριήμερο, έχουν πραγματοποιηθεί σε Αγκυρα, Ακσάζ και Αττάλεια διάφορες συσκέψεις με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, όλων των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, του διοικητή της στρατιάς του Αιγαίου, του διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, ως και του επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ Χακάν Φιντάν (στη σύσκεψη της Αγκυρας). Ο τελευταίος ενημέρωσε για πρόσφατα ταξίδια-εξπρές που πραγματοποίησε σε πρωτεύουσες πέντε κρατών όπου συζήτησε διάφορα θέματα, όπως τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και την Υποσαχάριο Αφρική.

Από την πλευρά του, ο Ακάρ -σύμφωνα με πληροφορίες- είχε τηλεφωνική επαφή με ανώτατους πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους του ΝΑΤΟ σε Βρυξέλλες, Νόρθγουντ και Νάπολι, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ζητήματα της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, τόνισε την περαιτέρω συνδρομή στον Λίβανο, λέγοντας ότι η Αγκυρα είχε και έχει συνεχείς επαφές με το υπουργείο Αμυνας του Λιβάνου και διέθεσε ήδη το λιμάνι της Μερσίνας για να καλύψει τις ανάγκες της Βηρυτού μετά το τραγικό συμβάν της απίστευτης έκρηξης που έγινε στην πρωτεύουσα της χώρας (το είχαν, μάλιστα, αναφέρει το Σάββατο ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επισκέφθηκαν την τραυματισμένη και «πονεμένη» Βηρυτό, όπου συναντήθηκαν με την πολιτική και κοινοβουλευτική ηγεσία του Λιβάνου, δηλαδή τους Αούν, Ντιάμπ και Μπέρι).

Σενάρια

Η Αθήνα έχει εξετάσει πολλά σενάρια πιθανών προκλητικών ενεργειών της Αγκυρας μέσα στο χρονικό διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών, τα πιο πιθανά είναι τα κάτωθι:

– Εξοδος από το λιμάνι της Αττάλειας του υδρογραφικού-ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» για ερευνητική αποστολή με συνοδεύοντα πολεμικά πλοία στην περιοχή της Navtex νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου που είχε δεσμευτεί στις 21 Ιουλίου και προκάλεσε την αντιπαράθεση των δύο στόλων στο ΝΑ Αιγαίο, η οποία αποκλιμακώθηκε με την «ομιχλώδη» γερμανική διπλωματική διαμεσολάβηση.

– Να δοθεί πριν την 27η Αυγούστου το πράσινο φως από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Ενέργειας στην Αγκυρα στην κρατική εταιρία πετρελαίων TPAO να αποστείλει το ερευνητικό πλοίο στο χώρο του τουρκολιβυκού μνημονίου / νότια της Κρήτης και κυρίως από την πλευρά της Λιβύης. Δηλαδή γεωγραφικά στα νοτιοανατολικά του Νομού Λασιθίου Κρήτης. Αυτή η επιλογή θα μπορούσε να υλοποιηθεί πιο γρήγορα, αφού αυτή την εβδομάδα έρχονται στην Αγκυρα όλοι οι επικεφαλής των πετρελαϊκών εταιριών της Τρίπολης για επαφές με τους Τούρκους ομολόγους τους. Συνεπώς, η όποια ερευνητική παρουσία του τουρκικού πλοίου σε «διακεκαυμένη» περιοχή, αναμφισβήτητα θα ανεβάσει πολύ την ένταση.

– Δεν μπορεί να αποκλειστεί προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στην Κύπρο, ή άμυνα της οποίας αεροναυτικά παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται, παράλληλα, παραπλανητική ενέργεια σε άλλο τμήμα του γεωγραφικού τόξου αντιπαράθεσης από τον ακριτικό Εβρο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ προς διασπορά δυνάμεών μας.

Οι οποιεσδήποτε κινήσεις της Τουρκίας παρακολουθούνται συνεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, ενώ λαμβάνεται υπόψη ότι οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην υπογραφή της μερικής διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, θεωρούνται χλιαρές χλωμές ως και πολύ θεωρητικές – γενικόλογες. Ας ληφθεί υπόψη πως ο ανώτατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, ασφάλεια και άμυνα, Ισπανός Ζοσέπ Μπορέλ, δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται από τέτοιες κινήσεις, ενώ και στα ναυτικά στρατηγεία της Ατλαντικής Συμμαχίας αποφεύχθηκαν ανακοινώσεις ή αναλύσεις.

Πάντως, σε πολύ γνωστή επιθεώρηση που εκδίδεται από το αμερικανικό Ναυτικό -σύμφωνα με πληροφορίες μου-, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορήσει σχετικό άρθρο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις. Αίσθηση, πάντως, έχει προκαλέσει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια τοποθέτηση ή σχολιασμός από την πλευρά του Ισραήλ.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

 EleftherosTypos.gr

 

Top
Enable Notifications OK No thanks