Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, Θ. Θεοδουλίδης,
σχολιάζει πρώτα στο kozan.gr τα αποτελέσματα των Βάσεων (2020) των σχολών/τμημάτων του Iδρύματος, που ανακοινώθηκαν σήμερα. Όπως σημειώνει: “Αναμενόμενη η μικρή, κατά μέσο όρο, υποχώρηση των βάσεων σε σχέση με πέρυσι. Αυτή η υποχώρηση όμως είναι πανελλαδική. Υπάρχουν τμήματα των οποίων οι βάσεις υποχώρησαν σημαντικά, όπως για παράδειγμα του τμήματος “Μηχανικών Ορυκτών Πόρων”, Γεωπονίας και Μαθηματικών, όμως η σύγκριση με τα ομοειδή τμήματα άλλων ιδρυμάτων δείχνει ότι παρόμοια ειναι η κατάσταση. Φαίνεται λοιπόν ότι το τμήμα των “Μηχανικών Ορυκτών Πόρων” στην Κοζάνη ναι μεν έχει 1351 μόρια (ο τελευταίος), όμως, την ίδια στιγμή των “Μηχανικών Ορυκτών Πόρων” στα Χανιά έχει 2650 και μάλιστα ο “δικός” μας ο πρώτος, από τον αντίστοιχο πρώτο του τμήματος των Χανίων είναι πιο ψηλά. Επίσης το ίδιο συμβαίνει και στην Γεωπονία. Ναι μεν “έπεσε” σημαντικά η βάση του εν λόγω τμήματος αλλά συνεχίζει να ειναι μεγαλύτερη από άλλα ομοειδή τμήματα άλλων Πανεπιστημίων.
Το “Μαθηματικό” στην Καστοριά που έχει 5675 (ο τελευταίος), η βάση αυτή είναι, συγκριτικά, μεγαλύτερη από το αντίστοιχο “Μαθηματικό” της Σάμου. Άρα, συμπερασματικά, ναι μεν έπεσαν – σε αρκετά τμήματα – οι βάσεις του Ιδρύματος αλλά αν τις δούμε συγκριτικά βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με ομοειδή τμήματα άλλων Πανεπιστημίων.
Στα θετικά της υπόθεσης και διατήρηση – μικρή αύξηση στα “κλασικά” τμήματα της Πολυτεχνικής σχολής και επιπροσθέτως μια πολύ ευχάριστη είδηση για το τμήμα Ψυχολογίας στη Φλώρινα, στο οποίο αυξήθηκε λίγο η βάση, παρόλο που οι προβλέψεις, από την αντιστοίχηση, λόγω, μεταγραφών, προμήνυαν αρνητικές εξελίξεις γι’ αυτό. Σε γενικές γραμμές αυτή είναι μια πρώτη ανάγνωση. Σαφώς και μας προβληματίζει γενικότερα η διαμόρφωση των βάσεων, όχι μόνο στο δικό μας ίδρυμα αλλά πανελλαδικά. Από ‘κει και πέρα εμείς σαν ίδρυμα προχωράμε με το Στρατηγικό μας σχεδιασμό για την αυριανή μέρα στη Δυτική Μακεδονία”.