Στην οικογένειά μας τα γιουβαρλάκια τα θέλουμε με κάτασπρο παχύρρευστο ζουμί και πλούσιο αφρό από το αυγολέμονο, χωρίς ωστόσο να το παρακάνουμε με τα αυγά!Και να με ποιόν τρόπο:
Yλικά ( 4 καλές μερίδες)
500 γραμ κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγαλούτσικο κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο μπλεντεράκι
5 κουταλιές ρύζι γλασέ ξεπλυμένο και στραγγισμένο( μέσα στα γιουβαρλάκια)
½ – 1 κοφτό κουτ.τσαγ. αλάτι (μέσα στα γιουβαρλάκια)
1 κουτ.τσαγ. ρίγανη
1 φλυτζανάκι καφέ ψιλοκομμένο μαϊντανό
Μαύρο πιπέρι κατά βούληση
2-3 κουτ. σούπας αλεύρι
3-4 καλές κουταλιές βούτυρο (Κερκύρας κατά προτίμηση)
4-5 κουτ. σούπας ρύζι γλασέ (στη σούπα)
Αυγολέμονο με 2 αυγά και χυμό από 1 ½ -2 λεμόνια
Σε μπωλ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και το αλεύρι και ζυμώνουμε σε μίγμα όπως οι κεφτέδες.Αν είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νερό.Πλάθουμε γιουβαρλάκια μεγέθους καρυδιού και αραδιάζουμε πάνω σε αλουμινόχαρτο το οποίο έχουμε καλύψει με ένα λεπτό στρώμα αλεύρι, χρησιμοποιώντας ένα μικρό σουρωτήρι.Με το ίδιο πασπαλίζουμε τα γιουβαρλάκια με λίγο ακόμη αλεύρι.
Στο μεταξύ έχουμε βάλει σε 5λιτρη κατσαρόλα 2,5 λίτρα νερό να βράσει. Όταν αρχίσει να κοχλάζει κυλάμε τα γιουβαρλάκια μας να καλυφθούν όσο γίνεται με αλεύρι και τα ρίχνουμε σταδιακά μέσα.Προσεχτικά ανακατεύουμε με κουτάλα για να μην κολλήσουν στον πάτο. Με το μικρό σουρωτήρι αφαιρούμε τυχόν αφρούς και πηγμένα αίματα.Δεν πειράζει που ταυτοχρόνως θα αφαιρούνται και λίγα κρεμμύδια.Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο, λίγο λίγο το αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράζει με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα επειδή εύκολα το ζουμί φουσκώνει και χύνεται.Αν χρειαστεί προσθέτουμε κατά διαστήματα ζεστό νερό.Σε περίπου ¾ δοκιμάζουμε και αν ψήθηκε το ρύζι μέσα στα γιουβαρλάκια προσθέτουμε τις 4-5 κουταλιές ρύζι (καλά ξεπλυμμένο).Ανακατεύουμε προσεχτικά κατά διαστήματα -να μη σπάσουμε τα γιουβαρλάκια -και αφήνουμε να μαλακώσει το ρύζι στη σούπα.
Δεν χρειάζεται να την αφήσουμε να κρυώσει! Προχωρούμε στο αυγολέμονο χτυπώντας με αυγοδάρτη τα 2 ασπράδια και όταν φουσκώσουν προσθέτουμε λίγο λίγο το λεμόνι. Συνεχίζοντας διαρκώς το χτύπημα ρίχνουμε σταδιακά με κουτάλα το καυτό ζουμί ώστε ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ! Με αυτόν τον τρόπο έχουμε αυγολέμονο με πλούσιο αφρό.Αδειάζουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε προσεχτικά και σερβίρουμε!! Δεν κόβει ούτε με το ξαναζέσταμα ενώ ο αφρός διατηρείται για πολλές ώρες!