Η αύξηση – ρεκόρ των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών έχει σημάνει συναγερμό, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να καλούν
Του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου
τους πολίτες που έχουν ταξιδέψει σε δημοφιλείς προορισμούς να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. «Η επιδημία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη, ενώ η περαιτέρω αύξηση του αριθμού των διαγνωσμένων κρουσμάτων κορονοϊού μπορεί να αυξηθεί. Νομίζω το στοίχημα είναι η πορεία της να είναι ελεγχόμενη και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα μεταξύ των ευπαθών ομάδων. Τα αποτελέσματα της τουριστικής σεζόν θα φανούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου», δηλώνει στην RealNews, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, και αναφέρει ότι η πορεία της επιδημίας ευτυχώς δεν δείχνει ανεξέλεγκτη αύξηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων.
«Η περαιτέρω επιδηµιολογική συνέχεια εξαρτάται και από τη συνολική οργανωµένη συµπεριφορά της κοινωνίας. Σηµαντικό είναι οι πολίτες που επιστρέφουν από περιοχές όπου εµφανίστηκαν πολλά κρούσµατα να εφαρµόζουν κατά γράµµα τα µέτρα (µάσκα, πλύσιµο χεριών) και, εφόσον είναι δυνατόν, να τεθούν σε αυτοπεριορισµό για τουλάχιστον µία εβδοµάδα», σηµειώνει ο κ. Βατόπουλος και υπογραµµίζει ότι η διάγνωση της νόσου θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα και στο πλαίσιο του ΕΣΥ και να καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισµούς. ∆εύτερο κύµα Μια πιθανή «έκρηξη» κρουσµάτων µετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν φοβάται και η καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαµαρέλλου, σηµειώνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα µπορεί ακόµα και τώρα να προλάβει µια ραγδαία αύξηση των νοσούντων. «Πάντοτε υπάρχει αυτός ο κίνδυνος έξαρσης των κρουσµάτων ώστε να σκέφτονται οι επιδηµιολόγοι ότι πρόκειται για το αναµενόµενο δεύτερο κύµα», σηµειώνει η κ. Γιαµαρέλλου και υπογραµµίζει ότι για τη χώρα µας δεν είναι ακόµα βέβαιο. «Προλαβαίνουµε το δεύτερο κύµα; Ισως ναι, εάν αυτοί που επιστρέφουν από τις άδειές τους περιορίσουν τις δραστηριότητές τους στις απολύτως απαραίτητες για µία εβδοµάδα, ώστε όσοι είναι ασυµπτωµατικοί φορείς να µη µεταδώσουν τη λοίµωξη. Αν εφαρµόζουµε πιστά τη σωστή χρήση µάσκας, τις αποστάσεις των δύο µέτρων µε τους γύρω µας, το συχνό και σωστό πλύσιµο των χεριών µας µε σαπούνι και νερό ή µε χρήση αντισηπτικού και αν αποφύγουµε όλοι µας τους συνωστισµούς. Είναι προσωπική ευθύνη του καθενός µας», καταλήγει η οµότιµη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ.
ΕΝΙΚΟΣ
Διαβάστε το δημοσίευμα στην Realnews