-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Πέτρος Τόσκος «Για πρώτη φορά  οι συνεπείς και οι καλοπληρωτές πελάτες θα έχουν οικονομικό όφελος στους λογαριασμούς τους » ( Δώρα Κωτσοπούλου εγημεριδα Ν.Κ )

Πέτρος Τόσκος «Για πρώτη φορά  οι συνεπείς και οι καλοπληρωτές πελάτες θα έχουν οικονομικό όφελος στους λογαριασμούς τους » ( Δώρα Κωτσοπούλου εγημεριδα Ν.Κ )

Την νέα πολιτική που θέλει να εφαρμόσει  από την νέα χρονιά   στην ΔΕΥΑΚ για την χρέωση των κυβικών , και στην οικονομική ελάφρυνση που θα προχωρήσει  η οποία θα αφορά μόνο τους καλοπληρωτές, αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ Πέτρος Τόσκος. Τόνισε παράλληλα ότι έγιναν κάποια βήματα και η ΔΕΥΑΚ δείχνει να νοικοκυρεύεται .

Πέτρος Τόσκος «Για πρώτη φορά  οι συνεπείς και οι καλοπληρωτές πελάτες θα έχουν οικονομικό όφελος στους λογαριασμούς τους » ( Δώρα Κωτσοπούλου εγημεριδα Ν.Κ )

 

 «Μπαίνει μια σειρά και θα γίνονται από εδώ και στο εξής πολλά έργα από την υπηρεσία μας .Εκτελέσαμε έργα περίπου των 170 χιλιάδων ευρώ, δημοπρατούμε και  ένα έργο 40 χιλιάδων ευρώ για την αποχέτευση Μαυριωτίσσης για την αλλαγή του αντλιοστασίου».  

 

 

Έχει περάσει ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Ποιος θα ήταν ένας σύντομος απολογισμός της χρονιάς που πέρασε;

 

Κ. Κωτσοπούλου η  ΔΕΥΑΚ πρέπει να κάνει κάποια βήματα, αυτός  άλλωστε ήταν και ο αρχικός μου στόχος όταν ανέλαβα την διοίκηση, ωστόσο κάποια έχει κάνει  και αυτά φαίνονται  εκ του αποτελέσματος. Ο ισολογισμός του 2018, όταν ανέλαβα είχε κλείσει με μισό εκατομμύριο ελλείψεις, όμως το  2019 έκλεισε με 100 χιλιάδες, ευρώ δηλαδή  κατά 400 χιλιάδες ευρώ κάτω το έλλειμμα, αυτό δεν οφείλεται μόνο σε μένα αλλά και στον Στέλιο Φουλυρά που ήταν ο προκάτοχος μου. Διαχειριστήκαμε το 2019 μαζί και αυτό έδειξε  ότι η ΔΕΥΑΚ νοικοκυρεύεται μπαίνει σε μια σειρά. Εκτελέσαμε έργα  προϋπολογισμού  170 χιλιάδων. Τώρα βρίσκεται σε τροχιά δημοπράτησης  η αποχέτευση της  Μαυριωτίσσης και η αλλαγή του αντλιοστασίου,  έργο  που αγγίζει τις 40 χιλιάδες  ευρώ .  Στόχος μας είναι στην πορεία να  γίνονται από την υπηρεσία μας πάρα πολλά έργα.

 

 Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ΔΕΥΑΚ ήταν για πολλά χρόνια οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί . Από την πρώτη μέρα της διοίκησης σας συνεχίσατε τον διακανονισμό που υπήρχε για της 12 δόσεις. Ποια η πορεία των εσόδων το τελευταίο χρόνο και υπάρχει άραγε ελπίδα για μείωση των χρεώσεων για τα επόμενα χρόνια;

 

Παρόλα τα προβλήματα, που υπάρχουν λόγω της αυξημένης ανεργίας, ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών ανταποκρίνεται στο θέμα των πληρωμών, χωρίς να λείπουν και οι κακοπληρωτές. Σκεφτόμαστε από την νέα χρονιά να αλλάξουμε την πολιτική για την χρέωση των κυβικών,  θα υπάρχει μια έκπτωση ένα με δύο ευρώ στον λογαριασμό του, πελάτη, λογαριασμός  ο οποίος θα αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όχι μέσω ταχυδρομείου, αυτό  θα βοηθήσει  στο να κατέβει το κόστος των κυβικών, οπότε, η μείωση θα είναι της τάξης των τριών με τεσσάρων  ευρώ. Αυτό θα αφορά μόνο τους καλοπληρωτές, σε κάποιους πραγματικά κακοπληρωτές σκεφτόμαστε να πηγαίνουν τα χρέη τους στην εφορία απευθείας. Σεβόμαστε  όμως τις δύσκολες στιγμές που περνά η κοινωνία μας και δεν το υλοποιήσαμε ακόμη. Αλλά σε κάποιους όμως αποδεδειγμένα κακοπληρωτές θα πράξουμε αναλόγως.

 

 

 Η προηγούμενη διοίκηση Αγγελή κατάφερε και εξασφάλισε χρηματοδότηση  ενός έργου , την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης στην πόλη της Καστοριάς .Δυστυχώς όμως βλέπουμε ότι  δεν προχωράει ικανοποιητικά η ολοκλήρωση του.

 

Ναι πράγματι έχει ξεκινήσει  επί δημαρχίας του κ. Αγγελή,  ο  εργολάβος  έχει εγκατασταθεί, έχει πάρει μάλιστα και  μια προκαταβολή για το έργο, όμως αυτό δεν προχωράει . Εμείς τον πιέζουμε πολύ περιμένουμε.

 

 

 Με την ολοκλήρωση του πρώτου έτους όλοι περιμένουν έναν απολογισμό και ίσως και κάποιες αλλαγές από τον Δήμαρχο. Εσείς τι θα επιθυμούσατε για την συνέχεια της θητείας σας;

 

Ο  Δήμαρχος  αποφασίζει κ Κωτσοπούλου τις  αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν,  ώστε η υπηρεσία να λειτουργεί καλύτερα, εγώ είμαι στην διάθεση του Δημάρχου θα αξιολογήσει το έργο μου ως προέδρου για τον έναν χρόνο και θα αποφασίσει ανάλογα. Εγώ προσωπικά θα ήθελα όμως να συνεχίσω ως πρόεδρος στην ΔΕΥΑΚ, παρά τις δυσκολίες, έχουμε μάθει στα δύσκολα, βρισκόμαστε όμως εδώ ακριβώς γι αυτό να δουλέψουμε για το καλό της επιχείρησης και των πολιτών. Εκτός από το ωράριο λειτουργίας έχω διαθέσει και προσωπικό χρόνο , εκτός υπηρεσίας για την επιχείρηση, όπως επί παραδείγματι για τις επισκέψεις στα έργα η στις ανάγκες που προκύπτουν εκτός ωραρίου. Οπότε εκείνος θα κρίνει και θα αξιολογήσει στο τέλος. Εγώ θα ήθελα να συνεχίσω πάρα τις δυσκολίες.

Θα ήθελα να μας πείτε για το πανό που κρεμάσατε τον Δεκαπενταύγουστο στην είσοδο της  ΔΕΥΑΚ.

Σκοπός μας ήταν να τιμήσουμε την Παναγία  και όσους ήρθαν από την Μικρασία και τον Εύξεινο Πόντο. Σκεφτήκαμε να βάλουμε ένα πανό για την Παναγία την Μητέρα όλων μας. Επίσης επειδή η ΔΕΥΑΚ φιλοξενείται στην Μεσοποταμιά , θέλαμε να δείξουμε την συμπαράσταση μας σε όλα εκείνα που πέρασε η περιοχή με τον κορονοιό. Ο Αύγουστος είναι ο Μήνας της Παναγίας μας.

Σώπασε Κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις λέει η λαϊκή ρήση για τον πόνο της Παναγιάς μας, αυτό γράψαμε κι εμείς στο πανό, ενώ η ανάρτηση  εχει και την ευρύτερη σημασία της με τα γεγονότα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες , στο Αιγαίο, την Κωνσταντινούπολη, τον Ελληνισμό, δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα αλλά καθαρά θρησκευτικό. Η  Παναγία είναι πάντα στο πλευρό μας, μας συντρέχει, μας βοηθά μας καταλαβαίνει. Αν κάποιον όμως στεναχώρησε η στάση μας αυτή, πραγματικά  ειλικρινά ζητάμε εκ βάθους καρδίας συγνώμη.

 

 

Και τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στον κόσμο της Καστοριάς για όλο αυτό που έζησε, που δυσκολεύεται οικονομικά;

Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι η ΔΕΥΑΚ είναι μια επιχείρηση που ανήκει σε όλους μας, εάν  πάει καλά, θα γίνουν πολλά πράγματα για το σύνολο των πολιτών, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο,  δίνουμε μεγάλη βάση στην ποιότητα του νερού, ένα πολύτιμο αγαθό που δυστυχώς όλος ο πλανήτης έχει και θα έχει πρόβλημα με το νερό. Κάναμε καθαρισμούς στα Κορέστεια, στην Βυσσινιά, Οξυά,εργα που χρηματοδοτούνται από τις εισπράξεις των τιμολογίων, εάν κάποιος δεν πληρώνει δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει σε έργα κοινής ωφελείας, σε έργα αναβάθμισης δικτύου, στις μετρήσεις νερού.  θέλουμε 80  χιλιάδες τον χρόνο μόνο για τις μετρήσεις νερού, οπότε η συμβολή όλων είναι σημαντική.

 

 

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks