-
Αρχική > Διεθνή > Ελληνοαρμένικες σχέσεις: Επίσημη επίσκεψη Αρμένιου Υπ.Εξ στην Αίγυπτο “Αριστείδης Ρούνης “

Ελληνοαρμένικες σχέσεις: Επίσημη επίσκεψη Αρμένιου Υπ.Εξ στην Αίγυπτο “Αριστείδης Ρούνης “

Παρόλο που ο ιός COVID-19, εξακολουθεί να επηρεάζει τη διεθνή κοινότητα ποικιλοτρόπως και να αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ανθρώπινη υγεία, οι επισκέψεις διπλωματικών αξιωματούχων, από κράτος σε κράτος, συνεχίζονται.

 

Αν παρατηρήσουμε την επικαιρότητα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ανατολικής Μεσογείου, τα κυρίαρχα κράτη διαμορφώνουν την εξωτερική τους πολιτική ασκώντας διπλωματία, με εκφραστές τους αρχηγούς κρατών, τους Προέδρους κυβερνήσεων και τους υπουργούς εξωτερικών, καθώς και τους διπλωμάτες τους, με στόχο την επίτευξη του γνωστού ως «εθνικού συμφέροντος».

 

Εντός του συγκεκριμένου πλαισίου, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη του Αρμένιου υπουργού Εξωτερικών κ. Zohrab Mnatsakanyan στο Κάιρο της Αιγύπτου, από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2020. Κατά την παραμονή του στην αραβική χώρα, ο εν λόγω υπουργός, είχε πλειάδα συναντήσεων – επισκέψεων, με σημαντικότερες την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον ομόλογο του. Επιπλέον, συζήτησε με τα μέλη της αρμένικης κοινότητας Αιγύπτου. Ένα γεγονός που αξίζει να σημειωθεί ήταν, σύμφωνα με το παναρμένικο δίκτυο, η επίσκεψη του στην Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω συναντήσεις, είναι προφανές ότι το κράτος της Αρμενίας, δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων του με την Αίγυπτο, οι οποίες διακρίνονται από παραδοσιακή φιλία. Ακόμα, η Αρμενία με την επίσκεψη της αυτή, συντάσσεται άτυπα στο πλευρό της Ελλάδας, με την οποία ούτως ή άλλως έχει πολύ καλές σχέσεις. Στην «αντίπερα όχθη», βρίσκεται το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας (Türkiye Cumhuriyeti), καθώς οι σχέσεις του με τις Ελλάδα, Αίγυπτο και Αρμενία είναι γενικά κακές, με την συγκεκριμένη εκτίμηση να μεταβάλλεται ελαφρώς, ανάλογα με την μελετώμενη περίοδο. Ως αποτελέσμα, έχουν δημιουργηθεί συμμαχίες στην περιοχή, που δύσκολα θα ανατραπούν στο εγγύς μέλλον.

Αριστείδης Ρούνης, τελειόφοιτος  φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Πηγές:

https://www.mfa.am/en/press-releases

https://www.panarmenian.net/

 

Πηγή φωτογραφίας:

https://www.mfa.am

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks