-
Αρχική > Τοπικά νέα > 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς : πρωτοφανής απόφαση του Υπουργείου Παιδείας εν μέσω πανδημίας ( Ελένη Μελά εφημερίδα Ν.Κ. φωτογραφίες )

3ο Γυμνάσιο Καστοριάς : πρωτοφανής απόφαση του Υπουργείου Παιδείας εν μέσω πανδημίας ( Ελένη Μελά εφημερίδα Ν.Κ. φωτογραφίες )

Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν εδώ και λίγο καιρό γονείς, μαθητές, αλλά και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Καστοριά

. Ο λόγος είναι η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να σύμπτυξη τα τρία τμήματα της πρώτης γυμνασίου σε δύο, αδιαφορώντας παντελώς για τον αριθμό των μαθητών που χωρά κάθε τάξη και μάλιστα σε μία περίοδο πανδημίας που όλοι μιλούν για αποστάσεις ως ουσιαστικό μέτρο πρόληψης. Έλλειψη καθηγητών ή αιθουσών το πρόβλημα στο 3ο Γυμνάσιο Δεν είναι μόνο αυτό. Από την πρώτη στιγμή βάση της νομοθεσίας οι τάξεις θα έπρεπε να είναι ολιγάριθμες για λόγους αντισεισμικούς, αλλά και πυροπροστασίας.

Άμεσα πήραν την κατάσταση στα χέρια τους οι ίδιοι οι γονείς, αλλά και οι μαθητές, προχωρώντας σε αποχή από τα μαθήματα. Και ενώ κάποιο θετικό αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη αρχίσει να φαίνεται ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου  αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί εγγράφως στον Εισαγγελέα Καστοριάς. Η διοίκηση του συλλόγου συγκεκριμένα τονίζει Μεταξύ άλλων ότι: « Διαμαρτυρόμαστε για την εν λόγω απόφαση η οποία αφενός μεν έρχεται σε προφανή αντίθεση με τα ειδικά μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα σχολεία της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφετέρου δε, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών, καθώς αγνοεί το γεγονός ότι οι αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου είναι περιορισμένης χωρητικότητας και δεν δύνανται να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό μαθητών, γεγονός που βεβαιώνεται και με σχετικό έγγραφο των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Καστοριάς».

Για ένα δίκαιο παιδαγωγικά και υγειονομικά αίτημα μίλησε από την πλευρά του και ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο οποίος επισκέφθηκε και ο ίδιος το 3ο Γυμνάσιο. Σε ανακοίνωσή του προς τα Μ.Μ.Ε ο βουλευτής Καστοριάς ενημέρωσε ότι: « Είναι ένα δίκαιο αίτημα. Είναι, όμως, δύσκολο να ικανοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας γιατί προσκρούει στην ισχύουσα από ετών νομοθεσία ενώ θα δημιουργήσει ντόμινο και ‘’δίκαιο’’ σε άλλα σχολεία ανά τη Δυτική Μακεδονία και Ελλάδα που λειτουργούν με 27 έως 28 μαθητές σε μία αίθουσα».

Σχετική ερώτηση για το θέμα αυτό έθεσε προς την Υπουργό Παιδείας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για το νομό Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου. Στην ερώτησή της η κυρία Τελιγιορίδου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κτιριακές ιδιαιτερότητες του 3ου Γυμνασίου, καθώς με την απόφαση αυτή δημιουργείται συνωστισμός σε μικρές αίθουσες και δεν γίνεται να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα εν μέσω της πανδημίας».

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο ότι το 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς φιλοξενείται από το 1994 σε ένα κτήριο το οποίο εξαρχής δεν προοριζόταν για σχολική μονάδα με αποτέλεσμα να μη διαθέτει την κατάλληλη υποδομή σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τη διεύθυνση τεχνικού Υπηρεσιών του δήμου Καστοριάς, τον κτιριακό κανονισμό και τον κανονισμό πυροπροστασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη σε καμία από τις διαθέσιμες αίθουσες δεν μπορούν να φιλοξενηθούν 25 ή 26 μαθητές. Ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να φιλοξενηθεί στις μεγαλύτερες αίθουσες είναι 21 μαθητές.

Σε αναμονή, λοιπόν, των τελικών αποφάσεων οι μαθητές επέστρεψαν προσωρινά στις τάξεις τους. Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο το ενδεχόμενο μιας νέας αποχής και διαμαρτυρίας, αν δεν λυθεί το πρόβλημα.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks