-
Αρχική > Διεθνή Ζητήματα > Αζερμπαϊτζάν: Ανάκληση του πρέσβη στην Αθήνα (Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης )

Αζερμπαϊτζάν: Ανάκληση του πρέσβη στην Αθήνα (Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης )

Στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον Καύκασο, μιας πολύ σημαντικής σύρραξης  στην  διευρυμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης

, έγινε γνωστή μια διπλωματική κίνηση του αζέρικου κράτους. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, ανακάλεσε χθές  τον πρέσβη της στην Αθήνα.Είναι ένα γεγονός, που εκτιμάται ως λογικό επακόλουθο, καθώς δύναται κανείς να αναφέρει ότι οι σχέσεις Αθήνας και Μπακού σε διπλωματικό επίπεδο, δεν είναι και οι καλύτερες.

 

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πολεμική σύγκρουση στα βορειοανατολικά της Τουρκίας, περί ου ο λόγος, ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της 27ης Σεπτεμβρίου 2020, κατόπιν έναρξης επίθεσης από το Αζερμπαϊτζάν, κατά της γνωστής ως «Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο – Καραμπάχ)»

Όσον αφορά αυτή την ένταση στις σχέσεις της χώρας μας με το Αζερμπαϊτζάν, προφανές είναι ότι, από τη στιγμή που η Τουρκία υποστηρίζει εμφανώς τους Αζέρους, για τους οποίους κορυφαίοι αξιωματούχοι της αναφέρουν τη φράση:«birmillet, ikidevlet», που στα ελληνικά σημαίνει «ένα έθνος, δυο κράτη», δεν μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό. Βέβαια, η Ελλάδα, εδώ και περίπου 28 έτη, διαθέτει επίσημες διμερείς σχέσεις με τους Αζέρους.Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠ.ΕΞ, συνήψε διπλωματικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν το έτος 1992. Η έναρξη λειτουργίας ελληνικής Πρεσβείας στη πρωτεύουσα Μπακού, την άνοιξη του 1993, σηματοδοτεί το πρώτο άνοιγμα ελληνικής διπλωματικής αρχής στις χώρες του Καυκάσου. Από το 2004 λειτουργεί στην Αθήνα Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω,πρόδηλο είναι ότι θα υφίσταται μιας μορφής ένταση μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι, θα συνεχιστεί η πίεση προς την Αρμενίακαι το αρμένικο έθνος γενικότερα από το Αζερμπαϊτζάν, με την δηλωμένη στήριξη του τουρκικού κράτους, ενταγμένη σε ένα πλαίσιο διαμόρφωσης πολυμερών διπλωματικώνσυμμαχιών στην περιοχή, που δύσκολα αναμένεται νατροποποιηθούν, στο κοντικό μέλλον. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε τη συμμαχία Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν με την ουδέτερη ή και σε κάποιες περιπτώσεις φιλική, λόγω οικονομικών συμφερόντων Γερμανία. Στον αντίποδα, είναι αντιληπτό ότι μπορούμε να τοποθετήσουμε τις Ελλάδα, Αρμενία, Κύπρο με την υποστήριξη της Γαλλίας.

 

Πηγές

https://www.reuters.com/article/us-armenia-azerbaijan-greece/azerbaijan-recalls-its-ambassador-to-greece-for-consultations-foreign-ministry-idUSKBN26T21Q

 https://www.mfa.gr/blog/dimereis-sheseis-tis-ellados/azerbaijan/

 

Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης,

Φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 

Top
Enable Notifications OK No thanks