-
Αρχική > Τοπικά νέα > Καστοριά : Τα πεζο-δρόμια (το λέει η ίδια λέξη) ανήκουν στους πεζούς

Καστοριά : Τα πεζο-δρόμια (το λέει η ίδια λέξη) ανήκουν στους πεζούς

• Επι τέλους κάτι φαίνεται να αλλάζει στην νομοθεσία που διέπει την κίνηση των πολύ ελαφριών και μικρών τροχοφόρων οχημάτων.

Προχθές οι υπουργοί Μεταφορών Καραμανλής και Κεφαλογιάννης ξεκίνησαν να διαμορφώνουν ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο επιχειρούντες να βάλουν μια τάξη στην εν πολλοίς ανεξέλεγκτη έως σήμερα κίνηση αυτών των ‘οχημάτων’ νέας τεχνολογίας.

• Τα ονοματίζουν ‘ΕΠΗΟ’ δηλαδή Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα και ορίζουν τις διαδρομές κίνησης και τα απαραίτητα στοιχεία ασφαλείας που οφείλουν να φέρουν. Και μαζί με αυτά η συζήτηση επεκτείνεται έως τα ποδήλατα. • Των οποίων η κίνηση- όπως πολλά πράγματα στην σύγχρονη Ελλάδα- έχει καταλήξει απολύτως ανεξέλεγκτη και επαφίεται στην προσωπική κρίση του οδηγού τους.

• Ετσι, άλλα εξ αυτών κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους (ως και οφείλουν σαν τροχοφόρα) κι άλλα σκαρφαλώνουν στα πεζοδρόμια και κινούνται ανάμεσα στους πεζούς.

• Προχθές δυο πιτσιρίκια ΚΑΤΕΒΑΙΝΑΝ τον μονόδρομο της Μητροπόλεως από το πεζοδρόμιο μπροστά από τα δικαστήρια κι ένας από τους αστυνομικούς που έτυχε να βρίσκεται εκεί, σε σχετική παρατήρηση, είπε το αναμενόμενο. «Έλα μωρέ παιδιά είναι…» Παιδιά ναι, τα οποία όμως, αύριο που θα γίνουν κανονικοί οδηγοί, θα συνεχίσουν να κινούνται με την παραβατική νοοτροπία που απέκτησαν μικροί και που κανείς δεν σκέφτηκε να ανακ • Η Καστοριά διαθέτει ελάχιστους ποδηλατόδρομους και αυτοί είναι στην περιοχή της νέας πόλης. Στο κέντρο, ποδηλατόδρομοι δεν υπάρχουν! Κατά συνέπεια ΟΛΑ τα ποδήλατα οφείλουν να κινούνται επί του οδικού καταστρώματος και όχι επί των πεζοδρομίων. Τα πεζο-δρόμια (το λέει η ίδια λέξη) ανήκουν στους πεζούς. Πέρυσι, ενώ περπατούσα αμέριμνος στην νότια παραλία, με χτύπησε ποδηλάτης εκ των όπισθεν, γιατί λέει σταμάτησα απότομα (!!)

• Εκτοτε, όποτε θέλω να σταματώ, κοιτάζω προσεκτικά ολόγυρα ώστε, αν υπάρχει ποδηλάτης, να του ζητήσω την άδεια….

Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

γωτογραφια αρχειου

Top
Enable Notifications OK No thanks