-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Βασίλης Βελίδης πρόεδρος ΔΕΕΠ Καστοριάς :  Είμαστε διπλά σε ότι χρειαστεί η περιοχή γιατί είμαστε άνθρωποι που  προερχόμαστε μέσα από την Κοινωνία  ( Συνέντευξη Δώρα Κωτσοπούλου ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

Βασίλης Βελίδης πρόεδρος ΔΕΕΠ Καστοριάς :  Είμαστε διπλά σε ότι χρειαστεί η περιοχή γιατί είμαστε άνθρωποι που  προερχόμαστε μέσα από την Κοινωνία  ( Συνέντευξη Δώρα Κωτσοπούλου ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

 

 Για τον νέο του ρόλο  του κομματικού οργανισμού που λέγεται ΔΕΕΠ Καστοριάς οποίος  δεν είναι εκτελεστικός, αλλά  για να καταγράφει  τα προβλήματα, τις απόψεις, τις προτάσεις όλων των φορέων και στη συνέχεια να τις μεταφέρει , στα  κεντρικά της  Νέας Δημοκρατία αλλά και στην Κυβέρνηση, ώστε να επιλύονται και να υλοποιούνται διάφορα θέματα και προβλήματα αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο  πρόεδρος της ΔΕΕΠ Καστοριάς κ. Βασίλης Βελίδης .

 Τόνισε μάλιστα ότι  είμαστε διπλά σε ότι χρειαστεί η περιοχή γιατί είμαστε άνθρωποι που  προερχόμαστε μέσα από την Κοινωνία και στόχος όλων μας που ασχολούμαστε είναι ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

 

Πέρασε ένας και πλέον χρόνος από την νίκη στις εκλογές και την διακυβέρνηση της ΝΔ. Πώς θα αποτιμούσατε αυτή την χρονιά για την χώρα μας;

 

Θα την αποτιμούσα θετική. Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας στις 07 Ιουλίου 2019. Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση άρχισε να ξεδιπλώνει πτυχές του προγράμματος της, του σχεδίου που είχε ο Πρωθυπουργός για την διακυβέρνηση αυτού του τόπου και η διαφορά στον κόσμο έγινε εμφανή από την πρώτη στιγμή. Στον χρόνο αυτόν που έχουμε διανύσει, η Κυβέρνηση έχει παρουσιάσει πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο με βαθιές τομές στην λειτουργία του Κράτους (μία από τις βασικότερες  είναι το gov.gr ,η ψηφιοποίηση δηλαδή των υπηρεσιών του Κράτους), η Χώρα μας έχει αποκτήσει ξανά διεθνή αναγνωσιμότητα και πλέον υπολογίζεται διαφορετικά στο Διεθνές Στερέωμα. Αυτό είναι εμφανές και από την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην χώρα ( δύο φορές σε ένα χρόνο) αλλά και με την εμβάθυνση των σχέσεων με την Γαλλία αλλά και με την Υπογραφή των συμφωνιών με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Επίσης θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την επιτυχή αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο , μια τεράστια Εθνική Επιτυχία. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην επιτυχημένη διαχείριση της Τεράστιας Υγειονομικής Κρίσης του COVID-19. Η χώρα μας μετά από χρόνια αποτέλεσε το θετικό παράδειγμα παγκοσμίως .

 

 Η Καστοριά είναι πάντα μεταξύ των 2-3 νομών που δίνει τα μεγαλύτερα ποσοστά στο κόμμα της ΝΔ. Ωστόσο υπάρχουν πολλά παράπονα ότι δεν τυγχάνει της ανάλογης προσοχής από το κόμμα, ειδικά όταν είναι στην κυβέρνηση. Τι έχετε να πείτε για αυτό; 

 

Κατ’ αρχάς δεν το συμμερίζομαι και έχω άλλη άποψη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την Κυβέρνηση να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην περιοχή και να πραγματοποιούνται συνεχώς πράγματα τα οποία πρώτα συμβαίνουν εδώ και μετά στην Υπόλοιπη Ελλάδα. Ενδεικτικά να αναφέρω κάποια πράγματα που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο. Οι Παραγωγικοί και Οικονομικοί φορείς της Περιοχής είχαν την δυνατότητα μέσω τηλεδιάσκεψης και πραγματοποίησαν σύσκεψη εργασίας με το σύνολο του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης υπό τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα. Ήταν μία πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και δεν θυμάμαι κάτι ανάλογο να έχει συμβεί παλαιότερα στην περιοχή. Επίσης μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την Υφυπουργό Παιδείας κα. Σοφία Ζαχαράκη και με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προέκυψε η ίδρυση του Εσπερινού ΕΠΑΛ, ενός χρόνιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας. Επίσης την Πέμπτη 01 Οκτωβρίου επισκέφθηκε την περιοχή ο Αν. Γραμματέας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας, Υπεύθυνος για την Βόρεια Ελλάδα κ. Κώστας Φωτίου και πραγματοποιήσε συνάντηση με  όλους σχεδόν τους φορείς της περιοχής (αυτοδιοικητικούς, αγροτικούς , παραγωγικούς). Ενημερώθηκε και Κατέγραψε όλα τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις όλων των φορέων έτσι ώστε τόσο τοπικά αλλά και κεντρικά ο κομματικός Οργανισμός που λέγεται Νέα Δημοκρατία να έχει πλήρη γνώσει των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή αλλά και των αιτημάτων και προτάσεων που έχει η περιοχή.

 

 Η γειτονική μας Κοζάνη σχεδιάζει εδώ και πολλούς μήνες την μετά λιγνιτικη εποχή η οποία θα αρχίσει σε μερικά χρόνια. Εδώ στην Καστοριά ζούμε πολλά χρόνια την κρίση της γούνας, αλλά ακόμα και τώρα δεν υπάρχει κάποιο μετά γουνοποιητικο σχέδιο παρά τις εξαγγελίες του κόμματος σας. Ποια είναι η θέση της ΔΕΕΠ για αυτό αλλά και τόσα πολλά ακόμα ζητήματα της περιοχής μας.

 

 Καταρχάς τον όρο μεταγουνοποιητικό προσωπικά δεν τον αποδέχομαι, για τον εξής σημαντικό και μόνο λόγο: Η Γούνα είναι ένα προϊόν που παράγεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και στηρίζεται αμιγώς στην ιδιωτική πρωτοβουλία ενώ ο λιγνίτης που τα επόμενα χρόνια θα σταματήσει η εξόρυξη του, στηρίζεται σε κρατική πρωτοβουλία. Υπάρχει πιστεύω μια τεράστια διαφορά μεταξύ τους. Άποψη μου είναι ότι θα πρέπει να καταρτιστεί ένα Σχέδιο Ανάκαμψης της Καστοριάς, το οποίο θα έχει συγκεκριμένους άξονες, συγκεκριμένες ενότητες και με την υλοποίηση του θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη στην περιοχή. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι: όταν πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάκης Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε την περιοχή ανέφερε ότι θα ήταν θετικός να χρηματοδοτήσει ένα ειδικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής. Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι Φορείς της περιοχής να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις και όλοι από την μεριά μας να βοηθήσουμε καθένας με τον τρόπο του αλλά και από την θέση που κατέχει, ώστε αυτές οι προτάσεις να υλοποιηθούν. Είδαμε πρόσφατα όταν ο κλάδος της Γούνας είχε σύμπνοια, είχε συγκεκριμένες προτάσεις, που υπογράφτηκαν από όλους τους Φορείς που τον αποτελούν, αυτές να αξιολογούνται από την Κυβέρνηση και σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία να προκύπτουν κάποια ευχάριστα αποτελέσματα για την περιοχή που όμως αποτελούν μέτρα στήριξης του κλάδου της Γούνας για την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι Γουνοποιοί αλλά και το εργατικό προσωπικό  που απασχολείται στην Γούνα. Για τα έργα υποδομής, με χαροποιεί το γεγονός ότι όλοι οι φορείς έχουν θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση της Κατασκευής του Φράγματος Νεστορίου και των αρδευτικών δικτύων που το συνοδεύουν. Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για το Νομό και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται εξελίξεις. Συνοψίζοντας η Θέση της ΔΕΕΠ Καστοριάς για τα σημαντικά ζητήματα της περιοχής είναι ότι θα σταθεί αρωγός και θα βοηθήσει από μεριάς της σε οτιδήποτε χρειαστεί.

 

 

 Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αποστροφή του κόσμου στις κομματικές οργανώσεις. Πώς είναι η κατάσταση στην ΔΕΕΠ Καστοριάς κ πώς σχεδιάζετε να προσελκύσετε νέα μέλη;

 

 

Εκτιμώ ότι αυτή η αποστροφή δεν υπάρχει για την ΔΕΕΠ Καστοριάς και ίσα ίσα διαπιστώνω το αντίθετο στην οργάνωση μας. Υπάρχει πληθώρα ατόμων που ασχολούνται, αλλά υπάρχει και αυξημένο ενδιαφέρον από άλλους που θέλουν να ασχοληθούν και να προσφέρουν. Μετά την Υγειονομική κρίση  του COVID-19 θα δείτε να πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις της ΔΕΕΠ Καστοριάς που αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορούμε να τις υλοποιήσουμε λόγω της τήρησης των μέτρων προστασίας

 

 Υπάρχει μια φημολογία ότι τα πράγματα δεν κινούνται ομαλά στην ΔΕΕΠ Καστοριάς. Από την μια καταγγέλλουν το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν γίνονται καν εκλογές για την εκλογή προέδρου και από την άλλη διαβλέπουν μια διάσπαση μεταξύ ΔΕΕΠ και μητρώου στελεχών. Τι έχετε να πείτε;

 

 

Ένα πράγμα που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών δημιουργήθηκε με συγκεκριμένο σκοπό από τον Πρόεδρο μας Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν λειτούργησε μόνο προεκλογικά αλλά συνεχίζει να λειτουργεί και μετεκλογικά. Για την λειτουργία του έχουν οριστεί άτομα από την Γραμματεία Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας που είναι υπεύθυνα για αυτό. Είμαστε σε αγαστή συνεργασία μαζί τους και όπως ανέφερα και παραπάνω η ΔΕΕΠ Καστοριάς είναι ένας ζωντανός κομματικός οργανισμός, σε πλήρη λειτουργία, έχει επαφή με την κοινωνία και με όλους τους φορείς της περιοχής. Οι εσωκομματικές εκλογές είχαν οριστεί να πραγματοποιηθούν τον περασμένο Μάιο, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της κρίσης COVID-19 . Αναμένουμε κεντρικά η Νέα Δημοκρατία να ορίσει νέα ημερομηνία για να πραγματοποιηθούν. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι πάντα οι εσωκομματικές διεργασίες κάνουν καλό στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας γιατί μέσω αυτών μπορεί να ασχοληθούν και επιπλέον άτομα τα οποία μέχρι τώρα δίσταζαν να ασχοληθούν.

 

 Στην προσπάθεια συστράτευσης όλων μας για να βγει η Καστοριά από την κρίση, ποιός θεωρείται ότι πρέπει να είναι ο ρόλος σας και πώς μπορείτε να βοηθήσετε;

 

 

Ο ρόλος μου αλλά και του κομματικού οργανισμού που λέγεται ΔΕΕΠ Καστοριάς δεν είναι εκτελεστικός, είμαστε εδώ για να καταγράφουμε τα προβλήματα, τις απόψεις, τις προτάσεις όλων των φορέων, να τις μεταφέρουμε κεντρικά στην Νέα Δημοκρατία αλλά και στην Κυβέρνηση, να βοηθάμε να επιλύονται και να υλοποιούνται. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω το εξής:  Θα είμαστε διπλά σε ότι χρειαστεί η περιοχή γιατί είμαστε άνθρωποι που  προερχόμαστε μέσα από την Κοινωνία και στόχος όλων μας που ασχολούμαστε είναι ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Μην ξεχνάτε ότι ένα από τα συνθήματα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι Ενωμένοι Μπορούμε.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks