-
Αρχική > Διεθνή Ζητήματα > Διεύρυνση της ΕΕ: η προοπτική της Αλβανίας  (Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης)

Διεύρυνση της ΕΕ: η προοπτική της Αλβανίας  (Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης)

Την τρέχουσα χρονική περίοδοστηνΕυρωπαϊκή ήπειρο, κύριο μέλημα της ΕΕ και των κρατών-μελών της, είναι η προστασία του πληθυσμού τους από τον Covid-19.

Για παράδειγμα, στην χώρα μας, λήφθηκε το μέτρο του εγκλεισμού “lockdown”. Βέβαια, υφίστανται εξελίξεις στην επικαιρότητα της Ευρώπης. Ένααπό τα σημαντικάζητήματα, αποτελεί αυτό της διεύρυνσης της Ένωσης, με την πλήρη ένταξη της Αλβανίας.Αυτό το θέμα εμπίπτει στην γενικότερη πολιτική της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόδηλο είναι ότι, η ΕΕ, στηρίζει την πολιτική αυτή. Το χρονικό διάστημα που θα συμβεί αυτό όμως παραμένει άγνωστο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και τους λεγόμενους «διεθνείς παίχτες».

 

Πιο συγκεκριμένα, η Αλβανία ανέμενε για αρκετό διάστημα το «πράσινο φως» από την ΕΕ για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ένωση. Τελικά παρά τις ενστάσεις που διατύπωσαν η Γαλλία και η Ολλανδία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου 2020 ενέκρινε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Αλβανία. Στις 06 Μαΐου 2020 έλαβε χώρα η τηλεδιάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που ουσιαστικά επισφράγισε την προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα τουΣυμβουλίου.

 

Σ’ αυτό το σημείο να σημειωθεί πως, ο αξιωματούχος της ΕΕ, που είναι επιφορτισμένος με το σχετικό «χαρτοφυλάκιο» της Ένωσης, είναι ο επίτροπος για την γειτονία και τη διεύρυνση, κ. Olivér Várhelyi. Στις αρμοδιότητες του, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ευθύνεται για την υποστήριξηπροτάσεωνστιςανοιχτές διαπραγματεύσεις διεύρυνσης με τη Δημοκρατία της Αλβανίας.Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΕ χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της συγκεκριμένης χώρας, όπως άλλωστε έχει επισημανθείσε προγενέστερο χρόνο σε άρθρο στη παρούσα σελίδα, σύμφωνα πάντοτε με δημοσιεύσεις στον επίσημο λογαριασμό του κ. Luigi Soreca, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Αλβανία (EU Ambassador to Albania).

Στο ζήτημα αναφέρθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2020 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η εκπλήρωση των κριτηρίων της διαδικασίας διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, είναι κομβικής σημασίας». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι κρίσιμα ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών καθώς και η τήρηση των συμφωνιών αποτελούν προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

 

Καταλήγοντας, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι, η Αλβανία βρίσκεται σε ένα «δρόμο» προς την είσοδο στην Ένωση. Ωστόσο, λόγω διαφόρων εμποδίων, αλλά και της απειλής του Covid-19, δεν δύναται να εκτιμηθεί ο ακριβής χρόνος.

 

Πηγές

https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/varhelyi_en

https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2020/03/26/joint-statement-of-the-members-of-the-european-council-26-march-2020/

https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2020/05/06/zagreb-declaration-6-may-2020/

https://kastoria365.gr/2020/09/03/alvania-stirixi-tis-anavathmisis-toy-odikoy-diktyoy-tis-apo-tin-ee-aristeidis-roynis/

https://www.skai.gr/news/politics/minyma-mitsotaki-komvikis-simasias-oi-sxeseis-kalis-geitonias-gia-tin-entaksi-stin-ee

 

Πηγές εικόνων

 

https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/varhelyi_en

https://www.tovima.gr/2020/03/23/politics/prasino-fos-se-voreia-makedonia-kai-alvania-gia-enarksi-entaksiakon-diapragmateyseon-me-tin-ee/

 

Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης,

Φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 

Top
Enable Notifications OK No thanks