Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου του 2020 το διαδικτυακό ενημερωτικό σεμινάριο για Μηχανικούς, με τίτλο «Σχεδιάζοντας Ευφυή και Θετικού ενεργειακού ισοζυγίου κτίρια, για μία Πράσινη Περιφέρεια» το οποίο οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας/Αντιπεριφέρεια Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος.
Το εν λόγω webinar ήταν ανοιχτό προς παρακολούθηση σε κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να ενημερωθεί:
α. για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ”
β. για την εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών και παρεμβάσεων στα κτίρια από εκπρόσωπο του Υπουργείου, εξειδικευμένους στα θέματα ενέργειας εκπροσώπους των φορέων της Περιφέρειάς μας, αλλά και του εξωτερικού (EDP Πορτογαλίας).
Το webinar άνοιξε με τους χαιρετισμούς από την κα Καλλιόπη Κυριακίδου, Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας ,Υποδομών και Περιβάλλοντος και τον κ. Στέργιο Κιάνα, Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακής Μετάβασης και Πρόεδρο ΤΕΕ/Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας.
Στη συνέχεια ο κ. Μαργαρίτης, Μηχ/γος Μηχ/κός , Επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, έδωσε το πλαίσιο των κύριων Ευρωπαϊκών Κανονισμών για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων ενώ ο κ. Αγγελάκογλου αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της ευφυίας αυτών.
Τα χαρακτηριστικά του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου ¨ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» παρουσιάστηκαν από τον κ. Μαρίνο, Διευθυντή του Γραφείου Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ στο τέλος της παρουσίασής του δόθηκαν σχετικές διευκρινήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό (σημειώνεται ότι ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχόντων στο webinar ξεπέρασε τους 300).
Στο 2ο μέρος του webinar έγιναν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σχετικά με την εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών και συστημάτων σε κτίρια (από κ. Νικολόπουλο, Ερευνητή Β’ ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ), την ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος και κατανάλωση ενέργειας (από κ. Πανάρα, Επικ. Καθ. Πανεπιστημίου Δυτ. Μακ) και την Ανάλυση συστημάτων θέρμανσης, ΖΝΧ στον οικιακό τομέα (από κ. Αφεντουλίδη). Επίσης παρουσιάστηκαν οι Κύριοι Οικονομικοί/Περιβαλλοντικοί Δείκτες και η εφαρμογή τους στην αξιολόγηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας (από κα Γκιούρκα & κ. Αγγελάκογλου, συνεργάτες ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ) καθώς και το έργο Stardust για έξυπνες πόλεις (από κ. Ντάβο, Διαχειριστή CluBE). To webinar ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση πρότερης εμπειρίας σε μετασχηματισμό πόλεων σε έξυπνες, από δύο εκπροσώπους της EDP Πορτογαλίας (κ. Jose Miguel Costa & κ. Alexandre Neto).
Η υψηλή συμμετοχή μηχανικών και ενδιαφερόμενων από τη Δυτική Μακεδονία αλλά και όλη την Ελλάδα, ανέδειξε το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν σχετικές θεματικές που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μετατροπή τους σε ευφυή, δεδομένου ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων για ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των κτιριακών αποθεμάτων.
Οι παρουσιάσεις του webinar βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.dropbox.com/sh/z93u8ooas65o08h/AAB1rpNbEi-xocltSPoJJTsja?dl=0