Κυκλοφόρησε σήμερα στα τοπικά media μια στατική η οποία στην κυριολεξία θάβει τουριστικά την Καστοριά και το πετυχαίνει με έναν παντελώς αναίτιο τρόπο.
Η Στατιστική είναι εξαιρετικό εργαλείο αλλά μόνον όταν γνωρίζεις να την χρησιμοποιείς σωστά. Διαφορετικά αντί να την χρησιμοποιείς σε χρησιμοποιεί. Αυτό που έκανε ο αναλυτής ήταν μια αναγωγή των θανάτων από κορωνοιό σε ένα ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ σώμα πληθυσμού 100.000 ατόμων.
Λέω υποθετικό γιατί η Καστοριά ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ τέτοιον πληθυσμό σε επίπεδο νομού ούτε κατά φαντασία.
Μέσες άκρες άντε να φτάνει τις 40-42 χιλιάδες. Με την λογική πάντως του στατιστικολόγου εμείς εδώ θα πρέπει να πολιτογραφηθούμε ως ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ σε χτύπημα του κορωνοιού νομός της ελλάδας μιας και βγάζουμε (με αναγωγή) 32 νεκρούς .
Οπότε είναι σαν να λέμε, μη τζιζ μακριά από εμάς είμαστε μολυσμένοι. Ας παίξουμε τοτε στατιστικά με το εξής παράδειγμα. Ας πούμε πως έχουμε δυο οικογένειες στην Καστοριά που νοικιάζουν δωμάτια Η μιά (οικογένεια Α) απαρτίζεται από 8 μέλη και η άλλη (οικογένεια Β) από 6 μέλη. Βάζουν και οι δυο διαφήμιση και τις διαβάζουν αθηναίοι τουρίστες που μελετούν το ενδεχόμενο να έρθουν για Χριστούγεννα εδω.
Οταν, ξαφνικά, συμβαίνουν δυο ατυχήματα. Η μεν οικογένεια Α χάνει 6 μέλη της σε ένα τροχαίο ατύχημα (ποσοστό θανάτων επί του συνόλου 75%) ενω η οικογένεια Β χάνει 4 μέλη της από μόλυνση COVID19.(ποσοστό θανάτων 66,6% επί του συνόλου) Oi τουρίστες πληροφορούνται τα δεδομένα από τις εφημερίδες. Και τώρα η ερώτηση του 1 εκ. Σε ποιανής οικογένειας το ενοικιαζόμενο ακίνητο θα δεχόντουσαν να έρθουν οι τουρίστες αισθανόμενοι πιο ασφαλείς κατά την διάρκεια των διακοπών τους? Στην Α με την αυξημένη θνητότητα ή στην Β με την μειωμένη?
Λεωνίδας Εκιντζόγλου