-
Αρχική > Δ. Μακεδονία > «Αναζητάμε τη θέση μας στον τουριστικό χάρτη» – Μιλάει στον Ε.Τ. ο Γιώργος Βαβλιάρας

«Αναζητάμε τη θέση μας στον τουριστικό χάρτη» – Μιλάει στον Ε.Τ. ο Γιώργος Βαβλιάρας

Στη νέα εποχή που εισέρχεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η ανάπτυξη της οποίας για πολλά χρόνια βασιζόταν στη λιγνιτική δραστηριότητα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Γιώργος Βαβλιάρας, αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι πλέον η περιοχή έχει την ευκαιρία να αναζητήσει τον δικό́ της ρόλο στον ελληνικό́ τουριστικό́ χάρτη

Ο λιγνίτης για πολλά́ χρόνια ήταν ένας από́ τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για τη μεταλιγνιτική εποχή́;

Σήμερα όλα αλλάζουν γιατί οι συνθήκες το επιτάσσουν και καλούμαστε να μπούμε σε μια νέα εποχή́. Η Δυτική Μακεδονία παραμένει ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας, αλλά ο στόχος είναι από τον λιγνίτη να μεταβούμε σε άλλες μορφές ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα.

Το πρασίνισμα της Περιφέρειας είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Σημαντικό́ ρόλο θα έχουν πλέον τομείς με ιδιαίτερα δυναμική́ προοπτική́. Αξιοποιούμε στο έπακρο ευρωπαϊκούς και δημόσιους πόρους. Είναι χαρακτηριστικό́ το παράδειγμα εντάξεων νέων έργων και η σημαντική αύξηση της απορροφητικότητας σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Δεκαπέντε μήνες μετά, το ύψος των προσκλήσεων φτάνει στα 818 εκατομμύρια, αύξηση 60%, ενώ και στο επίπεδο εντάξεων, το ίδιο διάστημα, υπήρξε αύξηση 48%.

Μεγάλα αναπτυξιακά́ έργα στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, (σήραγγα Κλεισούρας) και αγροτικής παραγωγής (αρδευτικά́) αποτελούν προτεραιότητα τόσο για το χρονικό́ διάστημα που απομένει για το ΠΕΠ 2014-2020 όσο και για τη νέα προγραμματική́ περίοδο.

Ταυτόχρονα με το Master Plan που εκπονήθηκε από́ την πλευρά́ της κυβέρνησης και το αντίστοιχο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), η περιφερειακή αρχή́ έχει κινηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις στην αναζήτηση-προσέλκυση επενδυτικών δραστηριοτήτων μεγάλης βιομηχανικής κλίμακας. Στο πλαίσιο αυτό́ εντάσσεσαι η προοπτική́ η Δυτική́ Μακεδονία να αποτελέσει το επίκεντρο ανάπτυξης τεχνολογιών υδρογόνου κάτι που ήδη έχει προχωρήσει ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

-Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του τουρισμού στη μεταλιγνιτική εποχή́; Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την ενίσχυση του τουρισμού;

Για τη Δυτική́ Μακεδονία ανοίγεται μια ευκαιρία να αναζητήσει τον δικό́ της ρόλο στο ελληνικό́ τουριστικό́ προϊόν. Η θέση της διαφοροποιείται ξεκάθαρα απ’ το δίπτυχο «ήλιος-θάλασσα» και εστιάζει στις ομορφιές που φέρουν τα ορεινά της τοπία, οι δεκάδες λίμνες της, ο θρησκευτικός και βιομηχανικός τουρισμός, οι δυνατότητες του οικοτουρισμού και του τουρισμού́ των τεσσάρων εποχών.

Στην εποχή́ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικό́ για μας να απευθυνθούμε σε νέες αγορές και σε «επισκέπτες» που ξέρουν τι ακριβώς ψάχνουν και πού μπορούν να το βρουν.

Top
Enable Notifications OK No thanks