Αύριο… κληρώνει η οριστική απόφαση ως προς το αν το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά ύστερα από εννέα δεκαετίες που δεν θα κυκλοφορήσει το Πρωτοχρονιάτικο Κρατικό Λαχείο. Η πανδημία του κορονοιού, η οποία έχει φέρει τα πάνω κάτω και στην οικονομική ζωή της χώρας θέτει εν αμφιβόλω και την κυκλοφορία του λαχείου που αποτελεί μία συνήθεια των τελευταίων 92 χρόνων παίζοντας κυριολεκτικά και με την τύχη των πολιτών. Η κυκλοφορία ή μη του πρωτοχρονιάτικου λαχείου απασχολεί έντονα το υπουργείο Ανάπτυξης δεδομένου ότι από τον προηγούμενο μήνα που ξεκίνησε το νέο lockdown τα πρακτορεία παιχνιδιών είναι κλειστά, ενώ δεν επιτρέπεται η πώληση λαχείων και από τους πλανόδιους λαχειοπώλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ethnos.gr», οι αρμόδιοι προσανατολίζονται να ανάψουν τελικά το «πράσινο φως» επιτρέποντας τη διανομή και την πώληση του Κρατικού Λαχείου, αλλά μόνο στους λαχειοπώλες καθώς δεν πρόκειται να ανοίξουν τα πρακτορεία. Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον αριθμό τους. Ο αντίστοιχος ΚΑΔ αριθμεί περί τα 68 άτομα σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά είναι προφανές ότι δεν αποτυπώνει το σύνολο των ανθρώπων που απασχολούνται στην υπαίθρια πώληση λαχείων με κριτήρια κοινωνικά.
Ιδιαίτερα πιθανό θεωρείται, εφόσον τελικά δοθεί η δυνατότητα πώλησης του Κρατικού Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου, οι πλανόδιοι να μπορούν να διαθέσουν και άλλα προϊόντα τυχερών παιχνιδιών. Στον ιστότοπο της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε, πάντως, δεν υπάρχει μέχρις στιγμής κάποια ανακοίνωση για το πρωτοχρονιάτικο λαχείο, το οποίο κληρώνει κατά παράδοση στις 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο μοιράζοντας περίπου το 55% των ακαθάριστων εισπράξεών του. Το κόστος του κάθε λαχείου ανέρχεται σε 5 ευρώ και κυκλοφορεί σε σειρές 100.000 τεμαχίων (κάθε μια φέρει αριθμούς από 1-100.000).
Ιστορικά το λαχείο αυτό ξεκίνησε το 1928 ως «Λαχείο Συντακτών», το οποίο εκδιδόταν από την Ενωση Συντακτών και μοίραζε διαμερίσματα, μαγαζιά, αυτοκίνητα, χρήματα ακόμα και …πολυκατοικίες. Καταργήθηκε επί χούντας το 1967 και επανακυκλοφόρησε ως Πρωτοχρονιάτικο λαχείο, γωστό και ως Ειδικό Κρατικό Λαχείο Κοινωνικής Αντίληψης.
ΕΘΝΟΣ