-
Αρχική > Τοπικά νέα > Ανέλπιστες εξελίξεις ανάσα οικονομικής πνοής για τον δήμο Καστοριάς  

Ανέλπιστες εξελίξεις ανάσα οικονομικής πνοής για τον δήμο Καστοριάς  

• Καμιά φορά μέσα στις δυσκολίες και την γενική καταχνιά έρχονται και συμβαίνουν μερικά εξαιρετικά θετικά πράγματα, τα οποία -λόγω ακριβώς του γενικού αρνητικού προσήμου στην λαϊκή διάθεση- τείνουν να περνούν απαρατήρητα.

• Αυτή την εβδομάδα ο Δήμος μας κατάφερε να αποτινάξει από πάνω του έναν τεράστιο βραχνά. Ένα σημαντικό πρόσκομμα στην παραπέρα εξέλιξη μας και στην πολύ-αναμενόμενη επαναφορά στην κανονικότητα μας πλέον ήρθη κι άνοιξαν οι πύλες για μια σειρά ακόμα ευνοϊκές ενέργειες.

• Κατά πως είναι γνωστό η νέα δημοτική αρχή του Γιάννη Κορεντσίδη είχε παραλάβει τον Σεπτέμβριο του 19 από την προηγούμενη του Αν. Αγγελή ένα στ’ αλήθεια υπερβολικό χρέος προς την περιφερειακή διαδημοτική επιχείρηση συλλογής απορριμμάτων, την ΔΙΑΔΥΜΑ. Επρόκειτο για ένα χρέος το οποίο χτίστηκε σιγά-σιγά από παραλήψεις συμμετοχής του Δήμου Καστοριάς στα ετήσια κεφάλαια κίνησης της εταιρίας και συν τω χρόνω αυγάτισε, ξεπέρασε το 1 εκ. ευρώ και συνέχισε να μεγαλώνει.

• Ο Δήμαρχος Κορεντσίδης έκανε τότε μια έξυπνη κίνηση μπαίνοντας στο προεδρείο της εταιρίας και κατορθώνοντας έτσι να αποκτήσει φωνή και ψήφο σε οποιαδήποτε κίνηση ήθελε τυχόν να επιχειρήσει η ΔΙΑΔΥΜΑ εναντίον μας.

• Όχι πως θα είχε άδικο η εταιρία. Αλλά σε περίπτωση που η υπόθεση έφτανε στο χτένι διεγραφόταν σοβαρότατος εμπρός μας ο κίνδυνος να παγώσει ολόκληρος ο προϋπολογισμός, να μη μπορεί να συνταχθεί καινούργιος και να οδηγηθούμε τελικά στα δικαστήρια με αξιώσεις ξεπουλήματος δημοτικής περιουσίας και απειλές παγώματος όλων των υπό εξέλιξη και των σχεδιαζόμενων έργων.

• Η σοβαρότερη παρενέργεια μάλιστα όλης αυτής της ιστορίας σημειώθηκε στις αρχές του ‘20 με την αναλογική αύξηση των δημοτικών τελών που επιβλήθηκε -με οριακές πλειοψηφίες τότε- από το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου με τα πρόσθετα έσοδα μήπως και κατορθωθεί να υπηρετηθεί κάπως το τεράστιο χρέος.

• Αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα ισορροπεί ανέλπιστα τα πράγματα.

• Ο Δήμαρχος και το επιτελείο του κατάφεραν, πατώντας τα κατάλληλα κουμπιά και χρησιμοποιώντας τις σωστές προσβάσεις στην κεντρική εξουσία, να λάβουν μια έκτακτη επιδότηση ύψους 1,7 εκ. ευρώ προκειμένου με αυτήν να αποπληρώσουν και να ΚΛΕΙΣΟΥΝ το συγκεκριμένο χρέος.

• Αυτό είναι κάτι που βγάζει οριστικά την θηλιά από τον λαιμό μας και επαναφέρει την ελευθερία οικονομικών κινήσεων στον Δήμο.

• Η δε άμεση και πλέον ευνοϊκή συνέπεια για το ευρύ κοινό της πόλης θα είναι η άρση των έκτακτων τελών που είχαν επιβληθεί πέρυσι και ακόμη παρακάτω.

• Σε μια εποχή κορωνοιού, οικονομικής απραξία και συνολικού παγώματος της αγοράς, ένα τέτοιο δώρο τέτοιας οικονομικής τάξης στην τοπική αγορά δεν μπορεί παρά να αποτιμηθεί ιδιαιτέρως θετικά.

 

Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Top
Enable Notifications OK No thanks