Σε σχετικά χαμηλά νούμερα κινήθηκαν τα κρούσματα την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου στην Ελλάδα σύμφωνα και με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση τα κρούσματα στην Ελλάδα την Πέμπτη ήταν 510 εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα πάντα με τον ΕΟΔΥ 391 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ το τελευταίο 24ωρο είχαμε 47 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5146 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Από την ανάλυση των στοιχείων από την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) βλέπουμε όμως ότι μόνο θετικά δεν είναι τα νούμερα αυτά.
Αν δούμε τους αριθμούς των τεστ που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ και τις ΚΟΜΥ τότε θα δούμε ότι την Πέμπτη 7/1 είχε πολύ λιγότερα τεστ από την Τετάρτη 6/ με σχεδόν ίδια νούμερα σε κρούσματα.
Ας δούμε όμως τους αριθμούς:
40 θανάτους ενώ την Πέμπτη 510 κρούσματα, 391 διασωληνωμένους και 47 θανάτους. Το ποσοστό θετικότητας την Πέμπτη είναι πολύ μεγαλύτερο σύμφωνα με τα τεστ που έγιναν.
Τα νούμερα αυτά είναι λογικό να απασχολούν τόσο τους λοιμωξιολόγους όσο και το Μαξίμου και η όποια συζήτηση για άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να πάει προς τα πίσω. Το να ανοίξουμε και μετά από λίγες ημέρες να δούμε και νέα αύξηση των κρουσμάτων θα κάνει πολύ περισσότερο κακό τόσο στην οικονομία αλλά πολύ περισσότερο στην κοινωνία καθώς ένα νέο lockdown θα ήταν αναγκαίο για να προστατευτεί η δημοσία υγεία.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων λόγω των χριστουγεννιάτικων ρεβεγιόν και της αύξησης της κινητικότητας που καταγράφηκε καθ’ όλη την περίοδο των εορτών.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 187 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ 65 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προέβλεψε με βάση τις έρευνες από τη χημική επεξεργασία των λυμάτων ότι στα τέλη Ιανουαρίου μπορεί να βρεθούμε στο σημείο όπου ήμασταν τέλη Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι και πάλι ασφυκτική με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γεμάτες.
Και όλα αυτά ενώ χθες παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή σε ορισμένους ναούς όταν όλοι γνωρίζουν ότι αρκεί ένας μόνο ασυμπτωματικός πιστός προκειμένου να μεταδώσει τον ιό πολλαπλώς. Ας ελπίσουμε ότι σε 14 ημέρες δεν θα δούμε τα αποτελέσματα των χθεσινών συναθροίσεων.
Παραμένει στο τραπέζι η συζήτηση για τη λήψη αυστηρών μέτρων και επίσης η αυστηρότερη τήρηση της εφαρμογής τους, για να αποφύγουμε νέες τραγωδίες.
Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 είναι υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, λέγοντας ότι το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό.
ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ – ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε πως «η κατάσταση της επιδημίας στη χώρα μας ανησυχεί και μας προβληματίζει».
«Αυτά τα οποία ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα 15 μέρες πριν. Με δεδομένο ότι αυξήθηκε η κινητικότητα μέσα στις γιορτές, με τις εικόνες αυτές τις οποίες έχουμε δει και τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται καθημερινώς, η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει» ανέφερε στον ΣΚΑΙ.
Τόνισε τον τελευταίο λόγο έχει η Επιτροπή των ειδικών, των Επιδημιολόγων- Λοιμωξιολόγων και λοιπών επιστημόνων. «Ποτέ δεν προτρέχω, δεν τους προκαταλαμβάνω και οι άνθρωποι κάνουν πολύ σοβαρά και σε πολύ υψηλό επίπεδο τη δουλειά τους», είπε.
ΕΤ