-
Αρχική > Ελλάδα > Παράταση lockdown με κλειστό εμπόριο και click away: «Να διορθώσουμε τη διασπορά των γιορτών»

Παράταση lockdown με κλειστό εμπόριο και click away: «Να διορθώσουμε τη διασπορά των γιορτών»

 

Το άνοιγμα των σχολείων φέρνει λουκέτο σε άλλους τομείς της καθημερινότητας αλλά και οι συναθροίσεις των εορτών φέρνουν ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων.

Με παράταση του lockdown, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού και να μειωθεί η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα συνεχίσουμε να ζούμε και τις υπόλοιπες ημέρες.

Παράταση των μέτρων για μια εβδομάδα

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση προς τους πολίτες την Παρασκευή και αναφερόμενος στα μέτρα που αποφάσισαν οι κυβερνητικές αρχές σε συνεννόηση με το επιστημονικό επιτελείο, τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται για μία εβδομάδα, μέχρι τις 06:00 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου.

Μέχρι τότε θα έχει γίνει επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης, ώστε οι αρμόδιοι φορείς να αποφασίσουν πως θα συνεχίσουμε.

Σύμφωνα με τον κύριο Χαρδαλιά παραμένουν τα μέτρα απαγόρευσης για το λιανεμπόριο, τη λειτουργία των εκκλησιών, ενώ συνεχίζει και η υποχρέωση για τηλεργασία σε ποσοστό 50% των εργαζομένων.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιτρέπεται το εμπόριο, ούτε με το καθεστώς του click away, δεν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία δεν θα λειτουργούν και οι εκκλησίες όσο και γενικά όλοι οι χώροι λατρείας, θα παραμείνουν κλειστά.

Αναμονή για τις επιδημιολογικές επιπτώσεις από τη χαλάρωση των εορτών

Αυτό που ανησυχεί τις αρχές και τους υγειονομικούς φορείς, είναι το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος αύξησης των κρουσμάτων, εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων και των συναθροίσεων κατά τη διάρκεια των εορτών.

Όπως σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, «Ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών», δήλωση που υποδεικνύει πως είναι σχεδόν σίγουρο πως θα παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως συμπλήρωσε η κυρία Παπαευαγγέλου θα πρέπει «Να διορθώσουμε τη διασπορά των γιορτών», ενώ κατέληξε πως «Γνωρίζουμε ότι η ιστορία αυτή θα τραβήξει και παρόλο που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, η πανδημία θα ‘ναι εδώ και θα επηρεάζει τη ζωή μας για κάποιους μήνες ακόμα».

Τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου

Σημειώνεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε πως κατά το 24ωρο της Πέμπτης προς την Παρασκευή, καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 721 νέα κρούσματα.

 

Εξ αυτών, τα 252 εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 94.

Χαρακτηριστικό είναι πως, στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν τα 78 από τα συνολικά 252 κρούσματα της Αττικής, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η περιοχή του Πειραιά.

Οι περιοχές στο «κόκκινο» και ο κίνδυνος για αυστηρότερα μέτρα

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, έκανε ειδική αναφορά στις περιοχές με επιβαρυμένο ιϊκό φορτίο και αφορούν του Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Κοζάνης, Βοΐου, Εορδαίας, καθώς και τις τοπικές κοινότητες Κέλλης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Σπερχειάδας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, Παλαιοκάστρου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Ανθήλης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου, Ηπίου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Όπως ανέφερε, στις περιοχές αυτές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είμαστε όλοι μας, αλλά μια επιπρόσθετη προσοχή απαιτείται στη Βοιωτία, την Δυτική Αττική, την Κοζάνη και την Ροδόπη και από χθες και στην Χαλκιδική, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στις περιοχές αυτές».

Τα λόγια αυτά του κύριου Χαρδαλιά θα πρέπει να ληφθούν ως προειδοποίηση για αυστηρότερα μέτρα, στην περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση στις εν λόγω περιοχές.

https://sputniknews.gr/

Top
Enable Notifications OK No thanks