ΥΛΙΚΑ
3 μπουκαλάκια γάλα πλήρες (1’5 λίτρο)
8 αυγά
1κ1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1κ1/2 σιμιγδάλι ψιλο
1/2 πακέτο βούτυρο φρέσκο ή βιταμ
2 βανιλιες
Ξύσμα λεμονιού
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
200γρ φυτινη για το βουτυρωμα φύλλων λιωμένη
ΣΙΡΟΠΙ
4 ποτήρια του νερού ,νερό
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
Χυμό και φλούδα 1/2 λεμονι
3-4 γαρίφαλα
1 ξυλαράκι κανέλα
1 βανίλια
Ετοιμάζω το σιρόπι πρώτα .Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 7-8 λεπτά εκτός από το χυμό λεμονιού και τη βανίλια .1 λεπτό πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό και τη βανίλια .Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο το σιροπιαζουμε καυτό.
Κρατάμε ένα ποτήρι γάλα και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο.Μολις ζεσταθεί ρίχνουμε το βούτυρο,το σιμιγδάλι που το έχουμε διαλύσει στο γάλα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.Οταν δέσει κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε δέκα λεπτά να κρυώσει.Μεχρι να κρυώσει ετοιμάζουμε τα αυγά.Χωριζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.Ριχνουμε σε μπολ κρόκους και ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά .Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.Ριχνω μια κουταλιά κρόκους μέσα στη κρέμα και ανακατεύω πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα.Μετα μια κουταλιά μαρέγκα και ξανά ανακάτεμα .Συνεχίζω τη διαδικασία εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν οι κρόκοι και η μαρέγκα .Τέλος ρίχνω στη κρέμα τη βανίλια και το ξύσμα .Βουτυρωνουμε ένα ταψιΝ 38 και στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω αφού βουτυρωνουμε το καθένα χωριστά .Από πάνω απλώνουμε τη κρέμα Πασπαλιζουμε με λίγη τριμμένη κανέλα και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμενα το καθένα χωριστά .Χαράζουμε το γλυκό και ραντίζουμε το τελευταίο φύλλο με νερό .Ψήνουμε το γλυκό στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου .
Σιροπιαζουμε όταν βγει από το φούρνο.
Dora Iliopoulou