-
Αρχική > Τοπικά νέα > Με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις θα συμμετέχει η Καστοριά στις επετειακές εκδηλώσεις για την ελληνική επανάσταση του 1821 (Εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου )

Με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις θα συμμετέχει η Καστοριά στις επετειακές εκδηλώσεις για την ελληνική επανάσταση του 1821 (Εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου )

Το έτος που διανύουμε είναι επετειακό.

Μας χωρίζουν διακόσια ακριβώς χρόνια από τότε που οι πρόγονοι μας κήρυξαν εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα και πολέμησαν να κερδίσουν την ελευθερία τους, ως έθνος και κράτος, από την τότε οθωμανική αυτοκρατορία.

Φέτος σε όλη την χώρα, κάτω από τον συντονισμό μιας ειδικής επί του αντικειμένου αυτού επιτροπής, έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθεί  ένας  μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων , που όλες τους θα έχουν ως κοινό στόχο την παραπομπή στην ελληνική επανάσταση του 1821 και στους πρωταγωνιστές της.

Προσφάτως μάλιστα η ομάδα Αγγελοπούλου –Δασκαλάκη κυκλοφόρησε κι έναν θεματικό χάρτη αυτών των εκδηλώσεων. Έναν χάρτη στον οποίο σημειώνονται τα μέρη εκείνα της χώρας όπου έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν κάποιες παρουσιάσεις, κάποιες εκδηλώσεις και δρώμενα.

Οι  προτάσεις αυτές της Καστοριάς δεν φαίνονται  ακόμη ενσωματωμένες στο όλο επιχειρησιακό σχήμα και ο τόπος μας δεν  φαίνεται να συμμετέχει  στο όλο εγχείρημα.

Αξίζει όμως  να διευκρινιστεί ότι  οι δράσεις θα φανούν και στο χάρτη σιγά -σιγά κατά τη διάρκεια της χρονιάς

Ο Δήμος Καστοριάς θα συμμετέχει στις γιορτές των 51 πόλεων που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2021 ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Tον ίδιο μήνα (Σάββατο 13 Ιουνίου) θα πραγματοποίηση επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η Καστοριά ως χώρος διαμόρφωσης προεπαναστατικών αντιλήψεων και ανάπτυξης επαναστατικής δράσης και η απήχηση της Επανάστασης του 1821»

Πέρα από την επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί και ένας κύκλος ομιλιών και διαλέξεων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 που θα είναι συνδεδεμένες τόσο με την τοπική ιστορία όσο και με ποιο γενικά θέματα που θα παρουσιαστούν από διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίων .

Επίσης ο Δήμος Καστοριάς με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη θα συμμετέχει στη δράση που οργανώνουν οι δημοτικές βιβλιοθήκες της Μακεδονίας με θέμα τη συμβολή των Μακεδόνων στην Επανάσταση του 1821.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης θα πραγματοποιηθεί ανάλογη έκθεση.

Τέλος, στα πλαίσια της δράσης των Πολιτιστικών διαδρομών που οργανώνει ο Δήμος Καστοριάς θα πραγματοποιηθούν επίσης κατά το β΄εξάμηνο και σε τακτική βάση, θεματικές ξεναγήσεις με θέμα  ‘’ Η Καστοριά πριν την Επανάσταση’’

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Καστοριά ήταν ανέκαθεν Ελλάς και ως τέτοια μοιραζόταν την ίδια ιστορική κληρονομιά, τα ίδια ιδανικά και τους ίδιους πόθους απελευθέρωσης με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες. Αρκεί να θυμίσουμε ότι καστοριανοί ήσαν τα δυο εκείνα ηρωικά αδέλφια Εμμανουήλ από τον Ντολτσό τα οποία -φοιτητές ακόμη- συμμετείχαν στο κίνημα ξεσηκωμού του Ρήγα συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν μαζί του με τον ίδιο άγριο τρόπο.

Ένα ολόκληρο καστοριανό σώμα Επταχωριτών κι άλλων γραμμουστιανών είχε κατέβει τότε και είχε λάβει μέρος στις επιχειρήσεις του Μωριά.

Σαν έπεσε η ιερή πόλη του Μεσολογγίου, με έναν περιπετειώδη κι εντελώς ανέλπιστο τρόπο η μικρή καμπάνα του καθολικού της βρέθηκε και φυλάχτηκε εδώ στην Καστοριά.

Σε εμάς στο Βογατσικό ήταν που κατέληξε και το τιμημένο καριοφίλι του Αθανασίου Διάκου μετά τον τραγικό του θάνατο….

Η Καστοριά διαθέτει λοιπόν και λόγους και θεματογραφία επαναστατική και μπορεί με τον πιο άνετο τρόπο να σχεδιάσει εκδηλώσεις συμμετοχής σε αυτό το τόσο σημαντικό συλλογικό εγχείρημα.

Τέλος όλες οι εκδηλώσεις θα καλυφθούν από ειδικά συνεργεία και θα αναμεταδοθούν με μεγάλη δημοσιότητα σε εσωτερικό και εξωτερικό.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks