-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Δημήτρης Σαββόπουλος : Να κρατήσουμε τον κόσμο εδώ  και να δώσουμε στην Καστοριά την χαμένη της αίγλη. «Εφημερίδα Ν. Κ. συνέντευξη Δώρα Κωτσοπούλου»

Δημήτρης Σαββόπουλος : Να κρατήσουμε τον κόσμο εδώ  και να δώσουμε στην Καστοριά την χαμένη της αίγλη. «Εφημερίδα Ν. Κ. συνέντευξη Δώρα Κωτσοπούλου»

 Στον απολογισμό της χρονιάς αλλά και στα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν το 2021 αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος.

 Ο κ Σαββόπουλος  μεταξύ άλλων  αναφέρθηκε και για το σχέδιο μετάβασης που έχει εξαγγελθεί, τονίζοντας μάλιστα πως

εξαιρεί δύο περιοχές με σημαντικά προβλήματα και ιδιαίτερες ανάγκες και δυσκολίες αν τελικά δεν ληφθεί υπόψη θα είναι άδικο πέρα για πέρα για την Καστοριά, είπε χαρακτηριστικά.

 

Μια  χρονιά πέρασε με αρκετές δυσκολίες και πληγές. Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, πώς θα αξιολογούσατε την πορεία σας, τι θυμάστε περισσότερο και τι θ’ αλλάζατε στα πεπραγμένα σας

K Κωτσοπούλου η χρονιά όπως πολύ σωστά είπατε, πέρασε με πολλές δυσκολίες λόγω του κορονοιού. Δημιούργησε  μια σειρά  δυσκολίες σε όλους τους τομείς. Συνεχίζει όμως η κατάσταση αυτή και στην νέα χρονιά. Ακόμη δεν ξέρουμε τι εξέλιξη θα έχει όμως σε έργα υποδομών είχαμε μια πολύ  καλή εξέλιξη, ο στόχος βέβαια του καλού είναι το καλύτερο. Θεωρώ όμως ότι σημαντικά πράγματα έχουν δρομολογηθεί και θα δούμε και άλλα να γίνονται. Σίγουρα λόγω των συνθηκών είμαστε ικανοποιημένοι. Γιατί η κατάσταση ήταν γενικά δύσκολη , πάντως ένα  θέμα που μας απασχολεί είναι η  υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών.

 

– Το 2021 είναι μια χρονιά πρόκληση για τον τόπο μας με πολλά προβλήματα. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε κόντρα σε όλες αυτές τις προκλήσεις;

Το 2021 θα είναι μια χρονιά σημαντικών ανακοινώσεων  αλλά και έργων που θα αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, όπως επι παραδείγματι η σήραγγα της Κλεισούρας και η ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό εργαλείο. Μάλιστα αρχές του καλοκαιριού θα δημοπρατηθεί το έργο αυτό που περιμένει πως και πως η Καστοριά.

Επίσης ταδίκτυα του φυσικού αερίου  είναι εξίσου μια μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια.  Το επόμενο διάστημα Θα έχουμε μια συνάντηση με τους φορείς που θα υλοποιήσουν το έργο, ενώ θα ανακοινωθεί  και η ημερομηνία υλοποίησης των δικτύων. Πέρα από τα παραπάνω τοσο το  Φράγμα του Νεστορίου  όσο το φράγμα και το αρδευτικό της Διποταμίας, είναι επίσης δυο πολύ σημαντικά έργα για αυτή την χρόνια που διανύουμε.

– Πολλά παράπονα ακούγονται στην Καστοριά για την μεταλιγνητική εποχή και τον παραγκωνισμό της Καστοριάς από πολλά προγράμματα Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτή την αδικία για τον τόπο μας;

Το σχέδιο μετάβασης που είχε εξαγγελθεί την περασμένη Άνοιξη με έργα που θα αφορούσαν όλη την Δυτική Μακεδονία και για την ώρα φαίνεται ότι μαζί με τα Γρεβενά είμαστε απ έξω. Ένα σχέδιο το οποίο ονομάζεται δίκαιας μετάβασης εξαιρεί δύο περιοχές. Με σημαντικά προβλήματα και ιδιαίτερες ανάγκες και δυσκολίες. Πρώτα στο πλαίσιο της διαβούλευσης υπογράφηκε μια επιστολή, τόσο των τριών Δημάρχων όσο και από την πλευρά μου, όπου ζητούσαμε από τους υπευθύνους να συμπεριλάβουν και την Καστοριά και το οποίο αν τελικά δεν ληφθεί υπόψη θα είναι άδικο πέρα για πέρα για την Καστοριά. Κάποιοι αποφάσισαν αν πείσουν τον κόσμο ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο αποδέχτηκε το σχέδιο μετάβασης, αλλά ομόφωνα το συμβούλιο τον Δεκέμβριο που μας πέρασε δεν το αποδέχτηκε το σχέδιο ειδικής μετάβασης. Από κει και πέρα θεωρώ ότι με την αλλαγή του Υπουργού είναι μια καλή ευκαιρία να επανέρθουμε ο κος Σκρέκας γνωρίζει τα προβλήματα, να μπορέσουμε να ωφεληθούμε, και να μπούμε επιλέξιμοι και να αποκατασταθεί η αδικία αυτή. Η επιστολή συνυπογράφηκε και από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να το σημειώσω αυτό και αυτό δείχνει μια ομοψυχία και μια κοινή γραμμή. Εύχομαι αυτή να είναι η ευκαιρία μας και να τα καταφέρουμε.

Φέτος αρχίζει η νέα προγραμματική περίοδος για το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Ποιοί είναι οι άξονες που προβλέπονται για την Καστοριά;

Το  ΕΣΠΑ 2021- 2027 λογικά ξεκινά από φέτος αλλά επειδή πήρε παράταση το προηγούμενο 2014 2020 να ξεκινήσει κι αυτό αργότερα. Πρέπει να προσέξουμε τις υποδομές του πρωτογενή  τομέα και την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό. Μεθοδικά θα συνεργαστούμε με τις υπηρεσίες για τις προτάσεις που θα καταθέσουμε, για να πετύχουμε την επιλεξιμοτητά τους Είμαστε ένας νομός που είναι ευλογημένος, διαθέτουμε, όλα τα πλεονεκτήματα έτσι ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες και να ενισχύσουμε τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα.

Ποιο μήνυμα θέλετε να απευθύνεται στον λαό της Καστοριάς για την νέα χρονιά;

Η Καστοριά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πολλές και σοβαρές δυσκολίες Εμείς ως Περιφέρεια σε συνεργασία με τα αυτοδιοικητικά σχήματα για το 2021 θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε το καλύτερο. Είμαστε μια περιοχή που έχει ως κύριο επιχειρηματικό μοχλό τον κλάδο της γούνας και ο οποίος δοκιμάστηκε σκληρά με την πανδημία αυτή.

Πιστεύω ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα μπορέσουμε να βγάλουμε την Καστοριά από την μεγάλη αυτή ύφεση. Να ενισχύσουμε τα έργα υποδομών που είναι σε φάση υλοποίησης να προωθήσουμε μικρότερα άλλα έργα, να δρομολογήσουμε αναπτυξιακές δράσεις για να  μπορέσουμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και να κρατήσουμε τον  κόσμο εδώ και να του δώσουμε την ευκαιρία  να ανακάμψει και  να βρει την χαμένη του αισιοδοξία

Στόχος μας είναι να δώσουμε στην Καστοριά την χαμένη της αίγλη.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks