-
Αρχική > Απόψεις > Νοσοκομείο Καστοριάς : Συνέβαλε σε μια μεγάλη και πρωτοπόρα επιτυχία( Tου Λεωνίδα Εκιντζόγλου )

Νοσοκομείο Καστοριάς : Συνέβαλε σε μια μεγάλη και πρωτοπόρα επιτυχία( Tου Λεωνίδα Εκιντζόγλου )

Το νοσοκομείο Καστοριάς συμμετείχε και αυτό στην μεγάλη προκαταρκτική έρευνα για την αξία ενός καρδιολογικού φαρμάκου, της κολχικίνης, στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κορωνοιού.

Η κολχικίνη είναι πάμφθηνο φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και 100 περίπου χρόνια στην καρδιολογία και έχει αποδειχθεί ως απολύτως ασφαλές στην συμπτωματολογία του.

Η κύρια δράση του είναι να διακόπτει τον κύκλο εναπόθεσης κρυστάλλων του ουρικού μονονατρίου στις αρθρώσεις αλλά καταφέρνει επίσης να προστατεύει πολύ αποτελεσματικά τα λευκοκύτταρα από την φαγοκυττάρωση.

Η έρευνα για μια πιθανή χρήση κολχικίνης για την θεραπεία του COVID 19 ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο Αθηνών υπό την εποπτεία του καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου, με την κωδική ονομασία ‘GRECO19’, διεξήχθη σε ένα δείγμα 105 ασθενών σε όλη την επικράτεια (και στην Καστοριά) και έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σύντομα στο ερευνητικό σχήμα προσχώρησαν ερευνητικά ιδρύματα της Ιταλίας και Αμερικής και τελικά εκτελέστηκε μια τεράστιας κλίμακας έρευνα με πρωτοβουλία του Καναδά σε δείγμα 4200 ασθενών παγκοσμίως.

Η τελευταία αυτή έρευνα απέδειξε μετά πάσης βεβαιότητας ότι όντως η κολχικίνη μπορεί και μειώνει τον χρόνο νοσηλείας ορισμένων ασθενών του covid και αποτρέπει την εισαγωγή άλλων σε διασωλήνωση.

Ηδη το φάρμακο εντάχθηκε στην επίσημη λίστα του ΕΟΔΥ και από εδώ και πέρα θα χορηγείται με συνταγή σε όλους τους θετικούς του ιου

Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

 

Top
Enable Notifications OK No thanks