-
Αρχική > Πολιτισμός > Ιστορικά σημαντικά γεγονότα από την εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ με την Βιβή Δούκη΄’  Απρίλιος 1962

Ιστορικά σημαντικά γεγονότα από την εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ με την Βιβή Δούκη΄’  Απρίλιος 1962

-Καθώς πλησιάζει το Πάσχα και ως είθισται, πολλοί τουρίστες θα επισκεφτούν την πόλη μας, επιβάλλεται να εξασφαλιστεί στέγη για αυτούς. Έτσι όσοι συμπολίτες μας διαθέτουν δωμάτια να τα δηλώσουν στην Τουριστική Αστυνομία. Επιπλέον ο Δήμος ας σπεύσει να επισκευάσει τουλάχιστον τις κεντρικές οδούς και εκείνες που οδηγούν σε διάφορα μνημεία και τουριστικά σημεία, επίσης ας φροντίσει και την καθαριότητα των οδών, πλατειών και πάρκων.

-Πολλές φορές μέσα από τις στήλες της εφημερίδας μας ασχοληθήκαμε με το φλέγον ζήτημα της εκπόνησης και εφαρμογής του νέου σχεδίου πόλεως, καθώς οι δημοτικοί μας άρχοντες ουδόλως προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση αυτή με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται το πεπαλαιωμένο σχέδιο, το οποίο δημιουργεί πολλά προβλήματα και δεν προβλέπει τίποτα για την μελλοντική εξέλιξη της πόλης μας και τη δημιουργία νέων αναγκών. Αν αυτό συνεχιστεί θα μεταβληθεί η πόλη μας σε λαβύρινθο πραγματικό, αφού αλλού κλείνουν οι στενεύουν δρόμους κι αλλού δημιουργείται αδιέξοδο. Οι δημοτικοί μας άρχοντες ας επισπεύσουν την εκπόνηση του νέου εκσυγχρονισμένου σχεδίου, διαφορετικά θα φέρουν την ευθύνη για την ασχήμια και καταστροφή της τουριστικής Καστοριάς.

-Στις 27 Μαρτίου 1962 ιδρύθηκε ο σύλλογος κυνηγών Άργους Ορεστικού ‘’ο Ορέστης’’ εδρεύοντας  στο Άργος Ορεστικό, με σκοπό την ανάπτυξη και προστασία των θηραμάτων, την ψυχαγωγία και αλληλεγγύη των μελών.

-Με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου διοργανώθηκε στο Νεστόριο μία εξαιρετική γιορτή που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Οικοκυρική Σχολή και έλαβε Χώρα στην αίθουσα τελετών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Νεστορίου. Μαθήτριες και μαθητές καθήλωσαν το πολυπληθές κοινό είτε με την δραματοποιημένη αφήγηση ιστορικών γεγονότων, είτε με την απαγγελία ποιημάτων, είτε με την εκτέλεση τραγουδιών.

-Ο βουλευτής του νομού μας Παναγιώτης Γκιόκας έδωσε διαλέξη στον κινηματογράφο’’ Παλλάς’’ με θέμα: «Η επίδραση της συνδέσεως της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική κοινότητα, επί της οικονομικής αναπτύξεως αυτής».

-Νέο κατάστημα ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, συσκευών και εργαστήριο επισκευής του Ελευθερίου Ζαλαμήτσου εγκαινιάστηκε στην πλατεία Βαν Φλητ.

Από την Ζωή της Καστοριάς πριν 35 χρόνια διαβάζουμε:

  • Ολόκληρη η Καστοριά Ανέβηκε στην πλατεία Tζαμιού για να δει τη θεμελίωση των δεξαμενών. Η δεξαμενή, που ήδη άρχισε να κτίζεται, θα περιλαμβάνει 1.000.000 οκάδες νερού.
  • Δίπλα στον Tεκέ ήρθε ένας Κρητικός και άνοιξε κατάστημα όπου νοικιάζεις ποδήλατα, αλλά και αναλαμβάνει την εκμάθηση της ποδηλασίας.
  • Oι υποδηματοποιοί της πόλης μας πρόκειται να οικοδομήσουν το ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, που είναι στον περίβολο του Oικοτροφείου.
  • O συμπολίτης μας Σταύρος Σκαπέρδας από το Παρίσι με επιστολή του προς τον πρόεδρο της κοινότητας Κ.Γούση γνωστοποιεί ότι προβαίνει σε ετήσια δωρεά 100 δολαρίων υπέρ ανέγερσης του νοσοκομείου της πόλης. Η δωρεά αυτή του κυρίου Σκαπέρδα μακάρι να βρει μιμητές, ώστε να πραγματοποιηθεί το όραμα του επίσης ευγενούς συμπολίτη μας που ζει στο Λονδίνο, Χρήστου Δήμου.
  • Οι Νίκος Ζέρβας και Ιωάννης Πασσιάς πήγαν στην Παναγία τη Φανερωμένη και έκαμαν το σχέδιο με τον κάλφα προς επισκευή της εκκλησίας με τα δολάρια που μαζεύτηκαν με έρανο στη Νέα Υόρκη.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks