-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Ολυμπία Τελιγιορίδου : Η Καστοριά πλήρωσε βαρύ τίμημα στην πανδημία τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. ( Εφημερίδα Ν.Κ.  Θεοδώρα Κωτσοπούλου)

Ολυμπία Τελιγιορίδου : Η Καστοριά πλήρωσε βαρύ τίμημα στην πανδημία τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. ( Εφημερίδα Ν.Κ.  Θεοδώρα Κωτσοπούλου)

Οι πολίτες με μεγάλη υπευθυνότητα τήρησαν τις οδηγίες των ειδικών και τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα μειώθηκαν ικανοποιητικά.

Για την περιοχή μας που πλήρωσε   βαρύ το  τίμημα στην πανδημία τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Για το ο κυνικό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας  που πλήττει το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας και δρομολογεί την κατάργηση τουλάχιστον των 11 από τα 22 πανεπιστημιακά τμήματα στην περιοχή , για τις βουλευτικές εκλογές που όπως ακούγεται θα γίνουν πρόσφατα , αλλά και σε μια άλλη   σειρά  σημαντικών θεμάτων, αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ η Βουλευτής του Σύριζα Καστοριας κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. 

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με πολλές προκλήσεις για τον τόπο μας. Η πιο πρόσφατη έχει να κάνει με το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία όπου διαφαίνεται να υπάρχει μια απειλή για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της δυτικής Μακεδονίας και της Καστοριάς ειδικότερα. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη καθώς και την αντίδραση των τοπικών φορέων;

Το κυνικό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας πλήττει το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας και δρομολογεί την κατάργηση τουλάχιστον των 11 από τα 22 πανεπιστημιακά τμήματα στην περιοχή. Αυτό οδηγεί στην απαξίωση και κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων και της Καστοριάς.

Είναι η δεύτερη φορά που η ΝΔ γκρεμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Καστοριά. Η πρώτη ήταν με το σχέδιο Αθηνά όταν κατήργησε  την Αρχιτεκτονική Καστοριάς και την έστειλε σε άλλη πόλη και κατήργησε την εισαγωγή φοιτητών στο τμήμα Διεθνούς Εμπορίου με απόφαση να το κλείσει οριστικά το 2017.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλειτούργησε το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου και δημιούργησε στην Καστοριά 5 πανεπιστημιακά τμήματα και 2 διετή τμήματα.

Η ΝΔ ήδη με το “καλημέρα στην κυβέρνηση” κατήργησε τα 2 διετή τμήματα και το πανεπιστημιακό τμήμα Αγωγής και Φροντίδας Προσχολικής Ηλικίας. Το τελειωτικό χτύπημα για το πανεπιστήμιό μας είναι αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο που δρομολογεί το κλείσιμο του Πανεπιστημίου στην Καστοριά.

Η κοροϊδία της ΝΔ στην  περιοχή είναι ανείπωτη. Καταστρέφουν με πρόσχημα την προπαγάνδα τους για την βάση εισαγωγής. Αποσιωπούν την αλήθεια πως το επίπεδο γνώσης του 10 κρίνεται στο απολυτήριο Λυκείου. Όλοι οι μαθητές που έχουν απολυτήριο Λυκείου, δηλαδή επίπεδο γνώσης τουλάχιστον 10,  συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες είναι εξετάσεις κατάταξης και ο βαθμός σε αυτές κρίνεται με βάση τη δυσκολία των θεμάτων.

Δε διστάζουν να δυσφημίσουν το επίπεδο σπουδών του Πανεπιστημίου μας και να πουν πως βγάζει «αγράμματους πτυχιούχους». Προσβάλλουν το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές μας και απαξιώνουν  την εκπαιδευτική και ερευνητική  συνεισφορά του ΠΔΜ στην περιφέρειά μας, την συμμετοχή του σε διεθνή συνέδρια, τις διεθνείς του συνεργασίες και τα διακρατικά του μεταπτυχιακά.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος. Απομακρύνει 20.000 μαθητές από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να υπάρχει πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια, τα πτυχία των οποίων η ΝΔ φρόντισε  ήδη να εξισώσει  με τα ΑΕΙ. Για τη ΝΔ ένας μαθητής που δεν έγραψε τη βάση δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά αν έχει χρήματα μπορεί να πληρώσει και να πάει σε κολλέγιο.

Όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τα τοπικά στελέχη της ΝΔ, με βαρύγδουπες δημόσιες ανακοινώσεις απαιτούσαν από εμάς να φέρουμε μέχρι Ιατρική σχολή! Τώρα που η ΝΔ καταστρέφει τα τμήματα που φέραμε σιωπούν. Δεν γίνεται λένε να έχουμε πανεπιστήμια παντού, στην Καστοριά ή στο Αργοστόλι! Η υποκρισία τους περισσεύει. Αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως ο μόνος πραγματικός πατριωτισμός τους είναι ο κομματικός τους πατριωτισμός.

Στην Καστοριά ακόμη δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις από τον παραμερισμό του τόπου μας στην μετά-λιγνιτικη εποχή αλλά και ακόμα δεν έχει διαφανεί ένα σχέδιο αντίδρασης και επιτυχούς υποβολής μιας εναλλακτικής πρότασης από το σύνολο των εκπροσώπων μας σε όλα τα επίπεδα. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει και τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον ;

Πρόκειται για ένα ανεπαρκές και άδικο σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Η απουσία της περιφερειακής συνείδησης στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας θα οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, σε λουκέτα επιχειρήσεων και σε ακόμη μεγαλύτερη ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας καθώς με την απολιγνιτοποίηση χάνεται ένας μεγάλος κύκλος εργασιών για ολόκληρη την περιοχή.

Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε  συγκεκριμένες προτάσεις για την αποκατάσταση των ορυχείων, την εξοικονόμησης ενέργειας, την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, τις δράσεις κυκλικής οικονομίας, τις δράσεις στήριξης και ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της εργασίας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, της τεχνικής υποστήριξης δυνητικών δικαιούχων για ωρίμανση έργων/δράσεων για έργα δημόσιου χαρακτήρα, της αξιοποίησης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και της βιομηχανικής κληρονομιάς, της προβολής της πολιτισμικής ταυτότητας, της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, της τουριστικής ανάπτυξης  και της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου νέου παραγωγικού μοντέλου με εξωστρέφεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεπάρκειας του master plan στο επίπεδο των υποδομών είναι πως δεν γίνεται καμία αναφορά για  τη σύνδεση του αεροδρομίου με τη σιδηροδρομική γραμμή Άργος Ορεστικό – Πόγραδετς – Δυτική Ευρώπη και  Άργος Ορεστικό – Θεσσαλονίκη – Ανατολική Ευρώπη,  που ξεκινήσαμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μια σύνδεση που μπορεί να καταστήσει την Καστοριά διαμετακομιστικό κέντρο όπως είχε εξαγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας. Και ενώ  το έργο έχει ξεκινήσει, έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έχει εγκριθεί η μελέτη από το interreg, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις συμφωνίας με Αλβανία και Βουλγαρία αντίστοιχα και έχει εγκριθεί από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Δίκτυο, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα τοπικά της στελέχη το αγνοούν και το παγώνουν αυτό το έργο μόνο και μόνο  επειδή το εμπνεύστηκε και το ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θίγεται ο μικροκομματικός μικρόψυχος εγωισμός τους και προτιμούν να το χαρίσουν σε άλλη πόλη…

Στο σχέδιο δεν υπάρχει επίσης καμία βαρύτητα  για την ανάδειξη της προϊστορίας μας, την ιστορία μας, των μουσείων μας,  της  λαογραφίας και του πολιτισμού μας, του φυσικού περιβάλλοντος και των δραστηριοτήτων στις λίμνες και  στους πανέμορφους ορεινούς μας όγκους και τόσα άλλα που απλά στο σχέδιο είναι σαν να μην υπάρχουν. Το μόνο που προκρίνεται είναι φαρανωικά φωτοβολταϊκά εις βάρος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Επιπρόσθετα στο σχέδιο της ΝΔ προτείνεται, πρότυπη κλινική φυσικής αποκατάστασης έως 200 κλινών μέσω ΣΔΙΤ με ιδιώτη επενδυτή στο Αμύνταιο γεγονός που εξηγεί   γιατί η ΝΔ έκλεισε την 24ωρη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ στο Άργος Ορεστικό.  Ακόμη δηλαδή και στον τομέα της υγείας, βλέπουν την μετανοσοκομειακή περίθαλψη για ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη  με όρους κέρδους. Σταμάτησαν την κλειστή νοσηλεία του ΚΕΦΙΑΠ που παρείχε δωρεάν περίθαλψη πολύ υψηλών προδιαγραφών  για να δημιουργήσουν «πελάτες» και ανάλογο ενδιαφέρον από τους επενδυτές ιδιώτες.

Επίσης την ώρα που μιλάνε για αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου  δρομολόγησαν την πώληση της ΛΑΡΚΟ θα οδηγήσει στην ανεργία πολλούς συμπατριώτες μας. Ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα.  Παντελής έλλειψη προγραμματισμού για την αξιοποίηση των παραδοσιακών καλλιεργειών με τα επώνυμα  προϊόντα της περιοχής, τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη γνώση και την έρευνα μέσω της αξιοποίηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του οποίου τη διάλυση έχουν ήδη δρομολογήσει.

Καμία πρόβλεψη για τη δυνατότητα χρηματοδότησης αγροτικών επιχειρήσεων, για την εναρμόνιση  με την πράσινη συμφωνία ώστε να είναι φιλικές στο περιβάλλον, για  την στήριξη των τοπικών ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων που είναι  προϊόντα ποιότητας και ταυτότητας και το πως αυτά θα αναπτυχθούν (αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, κρόκος, οπωροκηπευτικά, όσπρια, τοπικές φυλές ζώων κλπ), για  την αξιοποίηση και διαχείριση του υδροφόρου ορίζοντα με φράγματα και αρδευτικά δίκτυα, την προσφορά χαμηλού κόστους ενέργειας για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις μέσω ΑΠΕ και ενεργειακών κοινοτήτων, την ψηφιακή γεωργία και γεωργία ακριβείας λόγω ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών, τις νέες τεχνικές καλλιέργειας και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την τυποποίηση-μεταποίηση, τις στοχευμένες δράσεις για την προσέλκυση νέων στο αγροτικό επάγγελμα, στήριξη σε οργανώσεις παραγωγών και συνεταιριστικά σχήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν σύγχρονες γεωργικές εφαρμογές

Η Καστοριά επλήγη σημαντικά από την πανδημία του κορονοιου και όλοι περιμένουν την επόμενη ημέρα. Πώς κρίνετε τα μέτρα στήριξης και την πορεία των εμβολιασμών της κυβέρνησης και τι νομίζετε ότι μπορεί να γίνει ειδικότερα για την στήριξη του τόπου μας;

Κ. Κωτσοπούλου η Καστοριά πλήρωσε βαρύ τίμημα στην πανδημία τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Οι πολίτες με μεγάλη υπευθυνότητα τήρησαν τις οδηγίες των ειδικών και τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα μειώθηκαν ικανοποιητικά. Η πορεία των εμβολιασμών όμως καταδεικνύει για άλλη μια φορά τους ανεπαρκείς χειρισμούς της κυβέρνησης και το γεγονός πως πλέον έχει χάσει τον έλεγχο. Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση παρουσιάζει μια πλαστή εικόνα ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο και ότι η εμβολιαστική εκστρατεία διεξάγεται ομαλά. Με επικοινωνιακή προπαγάνδα συνεχίζει να υπόσχεται ανοσία με εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέσα στο καλοκαίρι, την ώρα που η πορεία εμβολιασμού είναι εξαιρετικά αργή και όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως με τα δεδομένα που υπάρχουν δεν μπορεί να επιτευχθεί ανοσία εντός του 2021. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση και ζήτησε από την κυβέρνηση, η οποία το αρνήθηκε,  να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας των εμβολίων ώστε να υπάρχει δυνατότητα επαρκών ποσοτήτων.

Την ίδια ώρα το χρέος των επιχειρήσεων και των πολιτών εκτοξεύεται λόγω της καταστροφικής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη ημέρα για την Καστοριά η οποία θα είναι πολύ δύσκολη όσον αφορά τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας.

Μετά από τόσους μήνες οικονομικής απραγίας οι επιχειρήσεις αι οι εργαζόμενοι της περιοχής μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Δυστυχώς ήδη έχουν ξεκινήσει λουκέτα στις επιχειρήσεις και οι περισσότεροι εργαζόμενοι υφίστανται ραγδαία κατάρρευση του εισοδήματός τους. Η ανεργία συνεχώς μεγαλώνει, οι οικονομικές υποχρεώσεις τρέχουν  και η κυβέρνηση  αρνείται τη ρύθμιση των χρεών που σώρευσαν οι πολίτες στην πανδημία με κούρεμα βασικής οφειλής. Επιμένει ακόμη σε δάνεια επιστρεπτέας προκαταβολής, από τα οποία  αποκλείει πάνω από τις μισές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη, αφαιρώντας μάλιστα και απ’ αυτά τα επιδόματα αναστολής των εργαζομένων και τυχόν προηγούμενη βοήθεια που έχουν λάβει. Η κυβέρνηση όχι απλώς δεν στηρίζει τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας αλλά εμφανίζεται να παίζει με τον πόνο και την απελπισία τους.

 

Σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση είναι απαραίτητο η ΝΔ να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown, να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη για διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής και να αποσύρει τον πτωχευτικό νόμο, ο οποίος το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών.

 

Αυτά είναι τα ελάχιστα που οφείλει να κάνει καθώς υπάρχει η   δυνατότητα για ουσιαστική οικονομική  στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και του εισοδήματος των πολιτών με το “μαξιλάρι” ασφαλείας που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ρευστότητα από την ΕΚΤ που εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα για την πανδημία και με την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας. Είναι αποκλειστικά και μόνο επιλογή της κυβέρνησης να μην τα χρησιμοποιεί όλα αυτά στις παρούσες εξαιρετικά δυσμενείς και διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες.

Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και τα θετικά για την εικόνα του πρωθυπουργού γκάλοπ που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, κάνει πολλούς να προβλέπουν ότι το 2021 θα είναι χρονιά εθνικών εκλογών. Ποια η δική σας εκτίμηση για αυτό το ενδεχόμενο και τι σκέφτεται η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου για τον εαυτό της και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Δε θα συμφωνήσω μαζί σας για θετική εικόνα του ανασχηματισμού. Καταρχάς είναι ένας ανασχηματισμός που αποδεικνύει πως ο Πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος στην αποτυχία του. Δεν είχε το πολιτικό θάρρος να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές καθώς υποχρεώθηκε να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Το μήνυμα του ανασχηματισμού είναι μήνυμα σύγκρουσης με την κοινωνία. Επιβράβευσε τα εγκληματικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας , το χάος στα σχολεία, το μπάχαλο στον τουρισμό.

Παράλληλα αποδεικνύει την διπλοπροσωπία του κ. Μητσοτάκη που όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε πως θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των υπουργών για να καταλήξει στο πολυπληθέστερο υπουργικό συμβούλιο των τελευταίων χρόνων με ένα αριθμητικό σχήμα 59 μελών.

Το πότε θα γίνουν οι εκλογές το αποφασίζει ο κ. Μητσοτάκης.  Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να φύγει το συντομότερο αυτή η καταστροφική  κυβέρνηση για την Καστοριά μας, την χώρα μας  και τον λαό μας. Είμαστε όλοι μαζί έτοιμοι για μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει πνοή στον τόπο. Με θετικές προτάσεις και με ολοκληρωμένο πρόγραμμα είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks