-
Αρχική > Ελλάδα > Αυτοεξέταση : 6 σημαντικές αυτοεξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στο σώμα μας

Αυτοεξέταση : 6 σημαντικές αυτοεξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στο σώμα μας

Ίσως η πιο σημαντική φράση που πρέπει να έχουμε στον νου μας είναι πως «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν».Η ανθρώπινη υγεία στηρίζεται στην προσεκτική παρατήρηση του σώματος (αυτοεξέταση) και την πρόληψη σε πρώτο βαθμό, ενώ σε δεύτερο στάδιο εξαρτάται από την κατάλληλη κατά περίπτωση, θεραπεία.

Στα πλαίσια λοιπόν της πρόληψης, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να αυτοεξεταζόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις και ασθένειες. Η πιο διαδεδομένη αυτοεξέταση είναι αυτή του μαστού που έχει σώσει χιλιάδες γυναίκες από τον καρκίνο και η αυτοεξέταση των σπίλων (των ελιών) του δέρματος. Δεν είναι όμως οι μόνες αυτοεξέτασεις που μπορούμε να κάνουμε :

6 σημαντικές αυτοεξετάσεις που πρέπει να κάνουμε στο σώμα μας:

Ελέγξτε τα νύχια σας :

Αυτοεξέταση

Ένας τακτικός έλεγχος στα νύχια σας, θα εντοπίσει τυχόν σκούρες γραμμές ή μαύρες κηλίδες ή στίγματα κάτω από τα νύχια. Αυτές οι καφέ ή μαύρες ραβδώσεις ή τα στίγματα στην επιφάνεια των νυχιών ή κάτω από αυτά, είναι συμπτώματα πιθανής βλάβης κυττάρων ή καρκίνου του δέρματος, ενώ τα ωχρά ή άσπρα νύχια είναι σημάδι βλάβης του ήπατος. Αλλαγές στην σκληρότητα των νυχιών μπορεί να κρύβουν σημαντική έλλειψη ασβεστίου ή αβιταμινώσεις. Μεγάλη σημασία έχει επίσης η αλλαγή του σχήματος των νυχιών (πιο κοίλα ή κυρτά). Τέτοιες παρατηρήσεις χρειάζονται περεταίρω διερεύνηση.

Ελέγξτε την επιδερμίδα σας :

Αυτοεξέταση

Εάν είστε γυναίκα και έχετε σπυράκια ακμής ή παρατηρείτε πυκνές, έντονα μελαχρινές και παχιές τρίχες σε σημεία του προσώπου όπου φυσιολογικά μια γυναίκα ΔΕΝ εμφανίζει τριχοφυΐα, τότε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ανωμαλία στις ορμόνες ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή της τεστοστερόνης στις γυναίκες και χαρακτηρίζεται από ανωμαλία στην έμμηνο ρύση και αντίσταση στην ινσουλίνη. Επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο για  περεταίρω διερεύνηση πριν προσπαθήσετε να ξεφορτωθείτε αυτήν την τριχοφυΐα.

Ελέγξτε τα βλέφαρα σας :

Αυτοεξέταση

Κοιτάζετε συχνά τα μάτια σας στον καθρέφτη και ιδιαίτερα τα μαλακά μόρια των βλεφάρων σας, όπου είναι δυνατόν να αναπτυχθούν μικρά ή μεγαλύτερα εξογκώματα με μαλακή υφή και υπό-λευκό χρώμα, τα ξανθελάσματα του δέρματος. Συνήθως εμφανίζονται συμμετρικά και στα δύο βλέφαρα και έχουν αυξητική τάση στο μέγεθος τους. Αυτό το σημάδι μπορεί να σημαίνει ότι έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης ή κάποια ανωμαλία στην σύνθεση των λιποπρωτεϊνών του αίματος. Επισκεφτείτε έναν παθολόγο και κάντε μικροβιολογικές εξετάσεις  για  περεταίρω διερεύνηση των λιπιδίων στο αίμα σας.

Ελέγξτε τις μασχάλες σας

Αυτοεξέταση

Εάν παρατηρήσετε περιοχές με πιο σκούρο και ταυτόχρονα τραχύ δέρμα κάτω από τις μασχάλες σας, ίσως είναι ένα σημάδι πως πάσχετε από διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που κυκλοφορούν στο αίμα στα άτομα με διαβήτη, προκαλούν τα κύτταρα του δέρματος να πολλαπλασιάζονται ταχύτερα από το κανονικό και να οδηγούνται σε συσσώρευση σε παχύς ιστούς στις μασχάλες, ενώ ταυτόχρονα οι αυξημένη μελανίνη των κυττάρων αυτών, καθιστά τους ιστούς σε εκείνα τα σημεία πιο σκουρόχρωμους.

Ελέγξτε τη ροή κατά την διάρκεια του κύκλου σας ή τυχόν αιμορραγίες

Αυτοεξέταση

Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ξεκινά και βρίσκεται σε πρώιμα, αρχικά στάδια, ένα πρώτο σύμπτωμα είναι η κολπική αιμορραγία μετά την σεξουαλική επαφή, μεταξύ των διαστημάτων των περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση. Εάν παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα, επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας.

Ελέγξτε το δέρμα σας για ανεξήγητους μώλωπες ή ακατάπαυστη αιμορραγία

Αυτοεξέταση

 

 

Αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν συνήθως ότι κάτι μη φυσιολογικό συμβαίνει με τον αριθμό και την σύσταση των αιμοπεταλίων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι λευχαιμίας. Ασθενείς με λευχαιμία παρουσιάζουν μώλωπες σε παράξενα μέρη όπως στα δάχτυλα και τα χέρια καθώς και κόκκινες κηλίδες στο πρόσωπο, το λαιμό, ή αιμορραγίες των ούλων. Ελέγχετε λοιπόν το σώμα σας για μελανιές και μώλωπες που δεν έχουν καμία εξήγηση.

 

Ευχαριστούμε πολύ την Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Top
Enable Notifications OK No thanks