-
Αρχική > Ελλάδα > Παράταση μέτρων στήριξης τον Απρίλιο για ομαλή έξοδο από το lockdown

Παράταση μέτρων στήριξης τον Απρίλιο για ομαλή έξοδο από το lockdown

Χείρα βοηθείας στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας αλλά και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει το τελευταίο 12μηνο, τείνει το οικονομικό επιτελείο. Ο κατάλογος με τα μέτρα στήριξης ολοκληρώνεται σιγά σιγά, καθώς μετά τα επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ που «μοιράστηκαν» την Πέμπτη, εκκρεμεί πλέον να αποφασιστεί:

• Η παράταση υφιστάμενων μέτρων στήριξης –«κούρεμα» ενοικίου, αναστολή συμβάσεων εργασίας, νέα επιστρεπτέα προκαταβολή– και για τον Απρίλιο.

• Οι διευθετήσεις για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα (σ.σ. μειώσεις τεκμηρίων για πληττόμενους, επιλεγμένη μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων κ.λπ.).

Σταδιακά, οι επαγγελματίες θα αρχίσουν να αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα οικονομικά βάρη λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να τηρούν τις «ρήτρες» βάσει των οποίων δόθηκαν τα μέτρα στήριξης μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας επεκτείνεται πλέον μέχρι το τέλος του χρόνου ειδικά για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών. Οι δόσεις των στεγαστικών και των επαγγελματικών δανείων θα πρέπει να αποπληρώνονται ακόμη και 18 μήνες μετά τη λήξη της περιόδου επιδότησης καθώς σε διαφορετική περίπτωση η επιδότηση θα πρέπει να επιστραφεί. Από τις αρχές του 2022 θα αρχίσει και η επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν (ή θα δοθούν) στο πλαίσιο των 7 επιστρεπτέων προκαταβολών και ενώ ταυτόχρονα θα «τρέχουν» οι φορολογικές υποχρεώσεις του επόμενου έτους. Το επιστρεπτέο τμήμα των 7 φάσεων ενίσχυσης των επιχειρήσεων ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ ακόμη και μετά τα «κουρέματα» που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να σηκώσουν τα βάρη μετά την πανδημία, το οικονομικό επιτελείο:

1. Αύξησε σε 60 τις δόσεις αποπληρωμής του επιστρεπτέου τμήματος των επιστρεπτέων προκαταβολών. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το επιστρεπτέο τμήμα ανέρχεται σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ (σ.σ. αντιστοιχεί περίπου στο 50% των 7 φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών, συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα).

2. Δίνει τη δυνατότητα για έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας μέσα στον Μάιο –ίση με το 35% των ενισχύσεων που δόθηκαν στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 και 3– προκειμένου να αποπληρωθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές του 2021. Δυνητικά, αυτή η έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας μπορεί να φτάσει και το 1 δισ. ευρώ αν όλοι αποφασίσουν να κάνουν χρήση του ευεργετήματος.

3. Εχει ήδη αυξήσει σε 24-48 τις δόσεις για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων μέσα στην πανδημία φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με παράταση της περιόδου χάριτος έως και το τέλος του χρόνου. Πιθανή είναι μάλιστα η νέα αύξηση των δόσεων εφόσον κριθεί απαραίτητο, καθώς οι συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της περιόδου Μαρτίου 2020 – Μαρτίου 2021 θα συμπέσουν χρονικά με την έναρξη αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Τα δύο ποσά μαζί (4 δισ. ευρώ των επιστρεπτέων προκαταβολών και περισσότερα από 2 δισ. ευρώ που είναι οι «παγωμένοι» φόροι του 2021 και του 2022), βγάζουν συνολικό λογαριασμό άνω των 6 δισ. ευρώ.

Η αγωνία και της αγοράς αλλά και του οικονομικού επιτελείου είναι να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες –και σε αριθμό εν λειτουργία επιχειρήσεων αλλά και σε αριθμό θέσεων εργασίας– κατά το διάστημα της «αποσωλήνωσης» της αγοράς από τον κρατικό «αναπνευστήρα». Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο. Για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και για την αποφυγή δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, έχουν μπει «περιοριστικά» μέτρα:

Και οι 7 φάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών έχουν ρήτρα μη μείωσης προσωπικού. Οποιος δεν έχει τηρήσει τη ρήτρα στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2, 3, θα χάσει και τη δυνατότητα του «κουρέματος» σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 30% έως 50%. Η 7η φάση μάλιστα αναμένεται ότι θα δεσμεύσει περισσότερους από 300.000 επαγγελματίες μέχρι και τον Αύγουστο. Οσο για το πρόγραμμα της επιδότησης των παγίων δαπανών, επεκτείνει τη δέσμευση μέχρι τον Δεκέμβριο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Top
Enable Notifications OK No thanks