-
Αρχική > Τοπικά νέα > Εργάτες γης από άλλες χώρες: Ανεξέλεγκτη υγειονομική βόμβα αλλά και απώλεια εσόδων και από φόρους και από ένσημα που δεν καταβάλλονται”.( Εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου)

Εργάτες γης από άλλες χώρες: Ανεξέλεγκτη υγειονομική βόμβα αλλά και απώλεια εσόδων και από φόρους και από ένσημα που δεν καταβάλλονται”.( Εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου)

  Ιδιαίτερα ανησυχητική φαίνεται να είναι η κατάσταση στην ακριτική μας περιοχή  καθώς εντοπίζονται αρκετά κρούσματα, ανεπιβεβαίωτα μέχρι στιγμής, του κορονοιου από εργάτες γής  .

Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν λόγω της μαζικής εισαγωγής αλλοδαπών εργατών από την Αλβανία για τις αγροτικές δουλειές αυτής της εποχής οι οποίοι μάλλον μετέφεραν τον κορονοιο στην ευρύτερη περιοχή.

Υπάρχουν φόβοι ότι λόγω της πίεσης για την ολοκλήρωση των εργασιών αλλά και πιθανότατη έλλειψη ασφάλειας από τους αλλοδαπούς εργάτες τα κρούσματα να μην αναφέρονται και να δούμε εκρηκτικά νούμερα αύξησης στον τόπο μας

Στην περιοχή μας, την περίοδο αυτή πραγματοποιούνταν το αραίωμα στις μηλιές και κόψιμο χόρτων η  ανάγκη για εργατικά χέρια ήταν μεγάλη και η ανησυχία έκδηλη όσο τα νέα από το μέτωπο του κορονοϊού δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Η αναστολή λειτουργίας σχεδόν όλων των δημόσιων υπηρεσιών και το κλείσιμο των συνόρων με τις γειτονικές χώρες σήμαινε ουσιαστικά την μηδενική παρουσία αλλοδαπών εργατών γης στην χώρα. Πολλές καλλιέργειες κινδύνευαν να τιναχθούν στον αέρα αφού για πολλές δεκαετίες οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από αλλοδαπούς εργάτες.

Στον αντίποδα βέβαια γεννιούνται ερωτήματα για το κατά πόσο η επιτακτική ανάγκη για εργατικά χέρια ήταν αρκετή που να επιτρέπει την καταστρατήγηση των πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας που θεσπίστηκαν λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα όταν οι αλλοδαποί εργάτες προέρχονταν από μια χώρα που παρουσιάζει αυξητική τάση κρουσμάτων και με την οποία διατηρούμε τα σύνορα μας κλειστά.

Αυτή η απουσία μέτρων υγειονομικής προφύλαξης για όλους τους αλλοδαπούς εργάτες, όχι μόνο αυτούς που εργάστηκαν στην Καστοριά, αλλά και αυτούς που πέρασαν για τους υπόλοιπους κάμπους της Μακεδονίας, αύξησαν σημαντικά τις πιθανότητες να γίνει κάποιος από αυτούς φορέας μετάδοσης του κορονοίου στον τόπο μας.

Όπως συνέβη και με το πρώτο κύμα την άνοιξη, το μεγαλύτερο λάθος είναι να ενοχοποιήσουμε ανθρώπους και να στιγματίσουμε κοινωνικές ομάδες.

Το ερώτημα λοιπόν δεν πρέπει να τίθεται εάν είναι καλοί ή κακοί, άρρωστοι ή υγιείς, χρήσιμοι ή όχι, αλλά κατά πόσο εμείς, σαν συντονισμένη πολιτεία μπορούμε να προστατευτούμε με αποτελεσματικό τρόπο ή όχι.

Έκκληση για ρύθμιση του θέματος της εισόδου των αλλοδαπών εργατών απευθύνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο οποίος αναφέρει πως, με μοναδική ανοιχτή πύλη στα ελληνοαλβανικά σύνορα τον συνοριακό σταθμό της Κακκαβιάς, οι εργάτες “καταφθάνουν «ανεμπόδιστα» διαβαίνοντας βουνά και λαγκάδια”.

Σε ερώτησή του προς τους Υπουργούς  Αγροτικής Ανάπτυξης,  Υγείας, Προστασίας του πολίτη και  Οικονομικών, με θέμα: «Απασχόληση αγρεργατών και υγειονομική κρίση», ο κ. Τζηκαλάγιας αναφέρει πως “οι εργάτες που έρχονται κάθε χρόνο, είναι απαραίτητοι για την περιοχή , στα μήλα και τα φασόλια αλλά και στα κηπευτικά και την κτηνοτροφία αλλά και οι ίδιοι έχουν ανάγκη από εργασία”. Με τον συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής κλειστό και με περιορισμένες εισόδους από εκείνον της Κακκαβιάς, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν εξυπηρετεί την περιοχή λόγω απόστασης, ο βουλευτής αναφέρει πως οι εργάτες έρχονται από μη νομοθετημένα σημεία εισόδου στη χώρα, με αποτέλεσμα “εργασία που καθίσταται ανεξέλεγκτη υγειονομική βόμβα αλλά και απώλεια εσόδων και από φόρους και από ένσημα που δεν καταβάλλονται”.

Ο βουλευτής ρωτά τους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να πάρουν “πριν το ανησυχητικό φαινόμενο διογκωθεί υπέρμετρα όπως αναμένεται” και σημειώνει πως, “εάν δεν ρυθμιστεί το ζήτημα σύντομα θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ το κλείσιμο των συνόρων, ως μέτρο για την προστασία της υγείας”.

Top
Enable Notifications OK No thanks