-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά : Φυτοφάρμακα και αγροτικοί καρκίνοι

Καστοριά : Φυτοφάρμακα και αγροτικοί καρκίνοι

 Τον προηγούμενο μήνα αποχαιρέτισα για πάντα έναν καλό μου φίλο, κάτοικο ενός χωριού  στην Καστοριά
με μεγάλη εξειδίκευση σε αγροτικές καλλιέργειες ο οποίος, εδώ και πολύ καιρό, με πίεζε να γράψω κάτι για την άσχημη υγειονομική κατάσταση των κατοίκων τέτοιων περιοχών.

• ‘Να φανταστείς, μου έλεγε, ‘ότι στον δικό μου δρόμο υπάρχουν δώδεκα σπίτια, τα εννιά εκ των οποίων έχουν ήδη θρηνήσει ένα μέλος της οικογένειας τους παρμένο από καρκίνο’.
• Δυστυχώς, μετά και από τον δικό του θάνατο, τα σπίτια αυτά γίνανε πλέον δέκα.
• Πριν πολλά χρόνια το πανεπιστήμιο Πατρών είχε κάνει μια επιδημιολογική έρευνα στην Πελοπόννησο η οποία, ανάμεσα στην γενική λίστα των ασθενειών πού ερευνούσε, συγκατέλεγε και τους καρκίνους. Αυτό που με έκπληξη διαπίστωσαν οι επιστήμονες ήταν ότι οι περιπτώσεις καρκινοπαθειών, αντί να είναι -βάσει των αρχικών υποθέσεων εργασίας- πλέον αυξημένες εντός των αστικών περιοχών, ήταν πολύ πιο αυξημένες ανάμεσα στους ανθρώπους της υπαίθρου. Ιδίως σε εκείνες τις περιοχές που διενεργούσαν εκτεταμένους και χρόνιους ψεκασμούς.
• Το 2015 μια άλλη επιδημιολογική –μετά από καταγγελίες- μελέτη που έγινε στο χωριό Πενταμόδι Μαλεβιζίου στην Κρήτη διαπίστωσε ότι οι φόβοι των κατοίκων είχαν όντως σοβαρό έρεισμα.
• Εξετάσεις που έγιναν από το Εργαστήρι Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε κατοίκους της περιοχής, των οποίων τα σπίτια γειτνίαζαν με αμπελοκαλλιέργειες, έδειξαν έναν -μη τυχαίο- συσχετισμό σοβαρών κι ανίατων ασθενειών με την συστηματική και χρόνια έκθεση τους σε φυτοφάρμακα.
• Τα πλέον ύποπτα από αυτά, σύμφωνα και με άλλες διεθνείς μελέτες της τελευταίας δεκαετίας, είναι τα τοξικά οργανοφωσφορικά και πυρεθρινοειδή φυτοφάρμακα: Το Diazinon, το Parathion, τα Lorsban, Dursban, Reldan, Dimethoate και αρκετά άλλα. (Οι ίδιες οι συσκευασίες των φαρμάκων άλλωστε περιέχουν όλες τις κατά νόμον προειδοποιήσεις).
• Ολοι οι επιστήμονες γης είναι απολύτως ενήμεροι για τους κινδύνους των ψεκασμών και δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία να τονίζουν στους καλλιεργητές την ανάγκη να λαμβάνουν διαρκή και συστηματικά μέτρα προστασίας, τόσο των εαυτών τους, όσο και των άλλων ανθρώπων.
• Ψεκασμοί δεν πρέπει να γίνονται εγγύτερα από τα 500 μ. σε κατοικημένες περιοχές, ούτε όταν ο καιρός είναι κακός και έχει αέρα. Γιατί τότε τα ψεκαστικά νέφη -που ούτως ή άλλως δημιουργούνται- μπορούν να μετακινούνται και να μολύνουν και τις κατοικίες.
• Οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει να φορούν ειδικές στολές, γάντια και μάσκες και να εφαρμόζουν συγκεκριμένες τεχνικές πλήρωσης και αποπλήρωσης των βυτίων τους.
• Ελα μου όμως που εδώ είναι Μπαλκάνια…..
• Εγω ο ίδιος, με τα ίδια μου τα μάτια, παρακολούθησα μια φορά αγρότη παραλίμνιου χωριού που έσερνε ξοπίσω του βυτίο να έχει ‘ξεχάσει’ την κάνουλα του ανοιχτή και να ‘χάνει’ το φυτοφάρμακο στην άσφαλτο. Σαν τον προσπέρασα και τον ειδοποίησα σχετικά, μου έσκασε ένα χαμόγελο ίσαμε τα αυτιά και μου είπε ‘κόλπο είναι ρι αδιλφέ’. Ίσαμε με να φτάσω σπίτ’, όλο το ντιπόζιτο θα έχει καθαριστεί από μονάχο του…»
Top
Enable Notifications OK No thanks