-
Αρχική > Τοπικά νέα > Γιώργος Καραταγλίδης : Στόχος μου είναι, το Καστοριανό μέλι να πάρει την γεωγραφική ένδειξη αναγνώρισης του. (Εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου )

Γιώργος Καραταγλίδης : Στόχος μου είναι, το Καστοριανό μέλι να πάρει την γεωγραφική ένδειξη αναγνώρισης του. (Εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου )

Το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές αναφορές στην σημασία του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού για την Καστοριά. Ποια θα μπορούσε να είναι η θέση της μελισσοκομίας σε ένα τέτοιο παραγωγικό μοντέλο και τι κινήσεις πρέπει να γίνουν από εσάς και τους αρμόδιους φορείς προς αυτή την κατεύθυνση;

 

Στόχος μου είναι, το Καστοριανό μέλι να πάρει την γεωγραφική ένδειξη αναγνώρισης του, δεν μπορεί ο παραγωγός όπως είναι το μήλο και το φασόλι  να  έχουν την πιστοποίηση   και το  μέλι μας, το οποίο έχει κάποια ιδιαιτερότητα να  μην έχει πάρει  ακόμη την πιστοποίηση.

Κάνουμε τώρα  προσπάθειες, με την συνεργασία του  κ. Σαββόπουλου να γίνει μια μελέτη και  να προσδιοριστούν εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχειά τα οποία θα δώσουν την υπεραξία στο μέλι του παραγωγού, ώστε να μην το πουλάει  κάτω του κόστους, επειδή έχει ανάγκη . Εκεί  εστιάζω  και τον  αγώνα μου, ο κ.  Σαββόπουλος το πήρε πολύ ζεστά,  Θα γίνει μια μελέτη για την γεωγραφική ένδειξη,  ώστε να μην είναι τυχαίο προϊόν το μέλι, θα είναι μέλι Καστοριάς. Στόχος είναι λοιπόν, να αναβαθμίσουμε το προϊόν και θα έχει ζήτηση στην αγορά, καθώς στα δυο βουνά μας στον Γράμμο και στο Βίτσι, η μέλισσα βρίσκει τα καλύτερα λουλούδια για να τρυγήσει και να παράξει στην συνεχεία το καταπληκτικό αυτό μέλι της περιοχής μας. Χρειαζόμαστε όμως εμπορική ταυτότητα, για το παραγόμενο μέλι και για τον παράγωγο μια σιγουριά. Ο Αντιπεριφερειαρχης Καστοριάς έχει αγκαλιάσει την πρόταση αυτή και θα την προωθήσει. Χρειαζόμαστε την γεωγραφική ένδειξη και ως σύλλογος και ως περιοχή. Δεν θα είναι με  πιστοποίηση αλλά με αναγνώριση. Ένας ακόμη στόχος είναι η δημιουργία  μελισσοκομικού πάρκου , το οποίο  θα είναι και μουσείο στο δημοτικό διαμέρισμα της Πολυκαρπης, στον χώρο του ΕΛΓΑ Δήμητρα, υπάρχει  ένα νομικό κόλλημα  ότι δεν μπορούν οι υπηρεσίες  να το παραχωρήσουν απευθείας, στον Σύλλογο, άρα πρέπει να γίνει μέσω Δήμου . Πήγα στον Δήμο έκανα την αίτηση για να μας το παραχωρήσει στη συνέχεια  θα προσπαθήσουμε  να το εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα, για να γίνει ένα σημείο αναφοράς όπως είναι η σπηλιά του Δράκου, ο Λιμναίος Οικισμός, έτσι  να είναι και το Μελισσοκομικό Πάρκο, να είναι επισκέψιμο από όλη την Ελλάδα, , και πόλος  έλξης τουριστών.

Top
Enable Notifications OK No thanks