-
Αρχική > Τοπικά νέα >  Γονείς προσοχή! Ψηφιακός “Γκούφι” παρασύρει τα παιδιά σε θανάσιμες προκλήσεις( Ελένη Κωστοπούλου Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

 Γονείς προσοχή! Ψηφιακός “Γκούφι” παρασύρει τα παιδιά σε θανάσιμες προκλήσεις( Ελένη Κωστοπούλου Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

Το διαδίκτυο καλώς ή κακώς έχει εισβάλει δυναμικά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Είναι λογικό, λοιπόν, να εντυπωσιάζονται τα παιδιά και να περνάνε και λόγω της σημερινής δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε περισσότερες ώρες στον κυβερνοχώρο. Θα πρέπει όμως, οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί και να ελέγχουν το βαθμό έκθεσης των παιδιών καθώς κρύβει πολλούς κινδύνους και πολλές παγίδες.
 Ένας κίνδυνος που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ακούει στο όνομα Jonathan Galindo και πίσω από αυτό βρίσκεται άτομο που προσπαθεί να παρασύρει ανήλικα παιδιά σε επικίνδυνα “παιχνίδια” με τελικό προορισμό ακόμη και την αυτοκτονία.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, πίσω από τον μεταμφιεσμένο Galindo δε βρίσκεται μόνο ένας άνθρωπος, αλλά πολλοί. Άνθρωποι κυρίως “καταθλιπτικοί”, όπως δήλωσε ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια .
Jonathan Galindo: Πώς προσεγγίζει τα παιδιά
Οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από το συγκεκριμένο όνομα προσεγγίζουν σταδιακά ανυποψίαστα θύματά τους ηλικίας συνήθως 8 με 12 ετών με ένα απλό μήνυμα στα κοινωνικά μέσα, θέτοντάς του το ερώτημα αν θέλουν να παίξουν ένα παιχνίδι.
Το παιχνίδι αρχίζει με απλές και αβλαβείς προκλήσεις, όπως τα παιδιά να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα ή να δουν μια ταινία τρόμου.
Όμως σύντομα οι προκλήσεις γίνονται σταδιακά και πιο επικίνδυνες: αυτοτραυματισμοί μέχρι και αυτοκτονία, υπό την απειλή πώς εάν δεν το κάνουν, θα διαρρεύσουν προσωπικά τους στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες του newsabc.
Αυξήθηκαν οι καταγγελίες στην Ελλάδα 
Τις τελευταίες μέρες, η αρρωστημένη αυτή πρακτική έχει θορυβήσει ιδιαίτερα ορισμένους γονείς, οι οποίοι απευθύνονται στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) για να ενημερωθούν.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, μετά από την καταγγελία μιας μητέρας η οποία ανέφερε ότι τα παιδιά της προσεγγίστηκαν διαδικτυακά από το προφίλ που φέρει το όνομα εν λόγω χαρακτήρα, ακολούθησαν δεκάδες καταγγελίες με γονείς και παιδιά να αναφέρουν ότι ανήλικοι χρήστες έχουν προσεγγιστεί από τα συγκεκριμένα προφίλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook απέκλεισε το hashtag #jonathanGalindo  σε μια προσπάθεια να κρατήσει το φαινόμενο υπό έλεγχο και να προσπαθήσει να προστατεύσει τους νεότερους χρήστες.
Προσφάτως, μάλιστα, ένα παιδί ηλικίας 15 ετών στο Κερατσίνι αυτοκτόνησε, με αποτέλεσμα να κινηθούν υποψίες και να διεξάγονται έρευνες αυτή τη στιγμή για το ενδεχόμενο το εν λόγω περιστατικό να συνδέεται με προκλήσεις στο online περιβάλλον, ανάλογες ή ίδιες με αυτές του Jonathan Galindo. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη κάτι.
Οι συμβουλές από το CSI Institute
Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) προτρέπει τους νεαρούς χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην Κοινωνική Δικτύωση, να μην αποδέχονται αιτήματα φιλίας και να μην απαντούν σε μηνύματα από άγνωστα προφίλ που φέρουν το όνομα και συνοδεύονται από τη σχετική φωτογραφία του online τρομακτικού χαρακτήρα.
Όπως αναφέρει το CSI Institute μετά από καταγγελία μητέρας στο Ινστιτούτο, η οποία μας ανέφερε ότι τα δύο παιδιά της προσεγγίστηκαν διαδικτυακά από το προφίλ που φέρει το όνομα του εν λόγω χαρακτήρα και τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται ήδη στη δημοσιότητα, το Ινστιτούτο μας επικοινώνησε άμεσα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες προς διερεύνηση της υπόθεσης.
“Υπενθυμίζουμε ότι το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια καθ’ όλη την πορεία του ήταν το μοναδικό Ινστιτούτο για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, το οποίο απέφευγε να προβεί σε δηλώσεις και ενημερώσεις σχετικά με προκλήσεις – παιχνίδια αυτοκτονίας, όπως για παράδειγμα η “Μπλε Φάλαινα”, αποσαφηνίζοντας κάθε φορά πως δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά στη χώρα μας.
Η φιλοσοφία μας ανέκαθεν ήταν πως τέτοια θέματα δεν χρειάζονται να παίρνουν προέκταση, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες συμπεριφορές μιμητισμού από ανήλικους χρήστες. Είναι η πρώτη φορά που κρούουμε τον κώδικα του κινδύνου καθώς μετά από καταγγελίες που λαμβάνουμε, θεωρούμε χρέος μας να αναχαιτίσουμε τυχόν επικίνδυνες και ανοδικές τάσεις ενός φαινομένου που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών μας.
Προς τους “άπιστους Θωμάδες” που αμφισβητούν την επικινδυνότητα και την ύπαρξη του Jonathan Galindo θέτουμε το ερώτημα” “Γιατί άραγε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook έχουν αποκρύψει από την αναζήτησή τους hashtags με την επιγραφή #Jonathan Galindo αναφέροντας ότι παραβιάζουν τους Όρους Χρήσης της Κοινότητας;”, αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια.
Πηγές: philenews.com
              neolaia.gr
Ελένη Κωστοπούλου
Top
Enable Notifications OK No thanks