-
Αρχική > Τοπικά νέα > Ο Εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού και η παγκόσμια φήμη του Τιμ Μπέρνερς-Λι  Εφημερίδα (ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Ελένη Κωσστοπουλου)

Ο Εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού και η παγκόσμια φήμη του Τιμ Μπέρνερς-Λι  Εφημερίδα (ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Ελένη Κωσστοπουλου)

 έναν επεξεργαστή Μ6800 και μια παλιά τηλεόραση.
Το όραμα του Μπέρνερς Λι 
Αρχικά, ο Μπέρνερς Λι οραματίστηκε μια “μεγάλη υπερκειμενική βάση δεδομένων με συνδέσμους”, που ονομάστηκε “Mesh” για να βοηθήσει τους συναδέλφους του στο CERN (το μεγάλο εργαστήριο πυρηνικής φυσικής στην Ελβετία) να μοιράζονται πληροφορίες μεταξύ άλλων υπολογιστών.
Ο Προϊστάμενος του 33χρονου τού επέτρεψε να διαμορφώσει το ταπεινό διάγραμμα ροής σε ένα λειτουργικό μοντέλο. Μέχρι το 1991, οι εξωτερικοί διακομιστές (servers) του Παγκόσμιου Ιστού ήταν λειτουργικοί και το όλο σύστημα άρχισε να αποκαλύπτεται σταδιακά στο ευρύ κοινό.
Ονομάστηκε Παγκόσμιος Ιστός, γιατί αποτελείται από μυριάδες διασυνδεδεμένους διαδικτυακούς τόπους (Web site), που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα στον χρήστη να μετακινείται εύκολα από τον ένα τόπο στον άλλο και από τη μία ιστοσελίδα ενός τόπου  να έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδα άλλου, με τη συνδρομή συνδέσμων υπερκειμένου (hypertext).
Παγκόσμιος Ιστός
Ο Παγκόσμιος Ιστός (world Wide web) είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή βασισμένη σε καινοτομίες όπως η γλώσσα HTML, οι διευθύνσεις URL και το πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου ή HTTP.
Τιμ Μπέρνερς Λι: “Περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν πια να καταλαβαίνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ως χρήστες του Διαδικτύου”
Μιλώντας στο BBC ο θεμελιωτής του World Wide Web (www) είπε ότι απαιτείται παγκόσμια δράση για να σταματήσει η “καθοδική βουτιά προς ένα δυσλειτουργικό μέλλον”, ιδίως όσον αφορά την εμπορευματοποίηση, την υποκλοπή και τη χειραγώγηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, την συστηματική εξάπλωση της επιθετικότητας και της παραπληροφόρησης, την ολοένα μεγαλύτερη πόλωση των απόψεων κ.α.
Όπως είπε, μέσα σε αυτή την 30ετία, τα πρώτα 15 χρόνια ήταν καλά, μετά “στράβωσαν” και τώρα απαιτείται αλλαγή πλεύσης για να διορθωθούν ξανά.
Χάρη και σε κάποια σκάνδαλα πολλοί άνθρωποι αρχίζουν πια να καταλαβαίνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ως χρήστες του Ιστού.
Κάλεσε τους πάντες – από τους πολιτικούς ηγέτες και τους επιχειρηματίες ως τους απλούς πολίτες – να συμβάλλουν, ώστε το διαδίκτυο να γίνει καλύτερο και όχι χειρότερο τα επόμενα χρόνια.
Πηγές: sansimera.gr
              fonien.gr
Ελένη Κωστοπούλου
Top
Enable Notifications OK No thanks