-
Αρχική > Ελλάδα > Τσίπρας: Καλοδεχούμενες οι εκλογές – θα ήταν όμως ύβρις μέσα στην πανδημία

Τσίπρας: Καλοδεχούμενες οι εκλογές – θα ήταν όμως ύβρις μέσα στην πανδημία

 

Βούλα Κεχαγιά

«Δεν πρόκειται απλά για το πιο νεοφιλελεύθερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας, πρόκειται για εν εξελίξει κοινωνική καταστροφή» έγραψε στα social media ο Αλέξης Τσίπρας

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μπαίνει η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών λίγες μόλις ημέρες μετά το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας. Η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει το θέμα ψηλά στην ατζέντα της σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί όσα δεν κατάφεραν ούτε καν οι δανειστές τα δέκα μνημονιακά χρόνια.

«Δεν πρόκειται απλά για το πιο νεοφιλελεύθερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας, πρόκειται για εν εξελίξει κοινωνική καταστροφή» έγραψε στα social media ο Αλέξης Τσίπρας προϊδεάζοντας για τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Δεν είναι άλλωστε μόνο η έναρξη των πλειστηριασμών που κινητοποιεί την Κουμουνδούρου, είναι συγχρόνως και το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε μετωπική σύγκρουση με το Μαξίμου.

«Από τή μία μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και θεσμοθετεί την πληρωμή σε…ρεπό και από την άλλη στο σφυρί τα σπίτια τους» σημείωσε με νόημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα οι Έφη Αχτσιόγλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Αλέκος Φλαμπουράρης ζητούσαν κατάργηση του νέου πτωχευτικού κώδικα και αντικατάστασή του με το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και διαγραφής του ιδιωτικού χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη πει σε όλους τους τόνους πως το κόμμα του θα δώσει μάχες δημιουργώντας κοινωνικές αντιστάσεις, καθώς εκτιμά ότι η επαναφορά στην κανονικότητα θα αναδείξει τα μεγάλα ζητήματα που δημιουργούν οι στρατηγικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης: από τα εργασιακά και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μέχρι τα λουκέτα στην αγορά, την ανεργία και την ανασφάλεια.

Ως εκ τούτου εμφανίζεται να πιστεύει ότι οι μάχες που θα δώσει το κόμμα του με την κοινωνία θα οδηγήσουν και στην πολιτική αλλαγή πολύ πιο γρήγορα από το καθορισμένο θεσμικά πλαίσιο που είναι το τέλος της τετραετίας. Αυτό τουλάχιστον είπε κατά την συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας λέγοντας ότι εκλογές θα ήταν καλοδεχούμενες «διότι θα τελειώσουμε μία ώρα αρχύτερα με αυτήν την λαίλαπα». Παρ’ όλα αυτά η δική του αίσθηση όπως την κατέθεσε είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα το επιλέξει τώρα «διότι αυτό θα ήταν μία ύβρις στην περίοδο της πανδημίας».

Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε: «Αν με ρωτάτε για το πότε θα γίνουν εκλογές δεν είμαι μάντης, γιατί αυτό είναι στη διάθεση του κ.Μητσοτάκη». Επανάλαβε ωστόσο την εκτίμησή του, κάτι που λέει και στη Βουλή ότι οι εκλογές θα έρθουν πιο γρήγορα από όσο τις σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου λόγω πολιτικών εξελίξεων που δεν θα μπορεί ο πρωθυπουργός να ελέγξει. Σε εκείνη την αναμέτρηση όπως συνηθίζει να λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αναμετρηθούν δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Αυτές τις δύο ολικά διαφορετικές αντιλήψεις τις εντόπισε και στον τομέα της υγείας μιλώντας σε συνέδριο αναφορικά με τον τομέα της υγείας.

«Η μία υπερασπίζεται ένα ισχυρό δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ ως δικλείδα ασφαλείας για τη ζωή και την υγεία του πληθυσμού και η άλλη θεωρεί ότι το δημόσιο είναι από τη φύση του δυσλειτουργικό και δεν έχει ταμπού και ότι ο τομέας της υγείας είναι πεδίο και ευκαιρία για την κερδοφορία μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων» επανέλαβε παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο ΕΣΥ στηριγμένη σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.

εθνος

Top
Enable Notifications OK No thanks