-
Αρχική > Απόψεις > Πρόγραμμα Τρίτσης : Είναι η πρώτη φορά μέσα στον 21ο αίώνα που ο δήμος Καστοριάς επανέρχεται δυναμικά και με αξιώσεις στον δρόμο της αναβάθμισης.

Πρόγραμμα Τρίτσης : Είναι η πρώτη φορά μέσα στον 21ο αίώνα που ο δήμος Καστοριάς επανέρχεται δυναμικά και με αξιώσεις στον δρόμο της αναβάθμισης.

 Μεγάλα και κομβικής σημασίας έργα για την βελτίωση της καθημερινότητας και την υποστήριξη της εξωστρέφειας της η Καστοριά είχε να δει από την εποχή Παπουλίδη. Οι επόμενοι δήμαρχοι ασχολήθηκαν (όταν το έπραξαν) με τα επιμέρους. Με έργα ήσσονος και υποστηρικτικής καθαρά σημασίας.

Είναι η πρώτη φορά μέσα στον 21ο αίώνα που η Καστοριά επανέρχεται δυναμικά και με αξιώσεις στον δρόμο της πολεοδομικής αναβάθμισης. Με το πρόγραμμα Τρίτσης (αν όλα πάνε καλά και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς ένταξη σε αυτό γίνουν αποδεκτές) στον Δήμο θα έρθουν 23 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ. Ποσό δηλαδή μυθικών διαστάσεων το οποίο θα εκτινάξει την απορροφητικότητα κονδυλίων που δικαιούμαστε σε δυσθεώρητα ύψη…

.  Με αυτά τα χρήματα θα χρηματοδοτηθούν διάφορα πράγματα, αλλά δυο συγκεκριμένα έργα ανάμεσα τους είναι αυτά που έχουν πολύ ιδιαίτερη σημασία:

Η διαμόρφωση του ναυταθλητικού κέντρου στην είσοδο της πόλης και η εκ-βάθρων-ανακατασκευή του πνευματικού κέντρου.

Το ΔΗΝΑΚ κατ’ αρχάς μπορεί να γίνει η αιχμή της τουριστικής μας σάρισσας. Το δέλεαρ του εθνικού και παγκόσμιου αθλοτουρισμού, ιδιαιτέρως εκείνου που έχει σαν αντικείμενο τα αθλήματα υδάτινου στοιχείου. Καμιά άλλη πόλη της χώρας δεν προσφέρει ιδανικότερη τοποθεσία για την ανάπτυξη αυτού του είδους των αθλημάτων

. Με το εμβαδόν που έχει το ΔΗΝΑΚ, την ακτογραμμή και τους κολπίσκους του, με την ευχέρεια πρόσβασης που διαθέτει και με τις συνθήκες υδάτινου πεδίου που προσφέρει η λίμνη μας σε εκείνη την περιοχή συνιστά την τέλεια –σχεδόν- επιλογή ως χώρος ναυτάθλησης. Ομάδες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό μπορούν να προπονούνται εκεί με ανέσεις και παροχές που δύσκολα μπορούν να προσφερθούν σε άλλα αθλητικά κέντρα -εσωτερικού ή εξωτερικού. Αν τα σχέδια αναδιαμόρφωσης ευοδωθούν μέχρι την ύστατη τους λεπτομέρεια τότε το ΔΗΝΑΚ θα φέρει άφθονο χρήμα στην πόλη και τον Δήμο.

Το πνευματικό από την άλλη πλευρά, για δεκαετίες ολόκληρες απετέλεσε μια Οδύσσεια που οδεύει πια σε μια αίσια κατάληξη. Πέρασαν χρόνια και χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας και στέρησης των πολιτιστικών δρώμενων της περιοχής μας από έναν χώρο κατάλληλο να τα φιλοξενήσει και να τα στεγάσει. Διατυπώθηκαν του κόσμου οι κρίσεις (λογικές και παράλογες) για το κτήριο και την περιοχή, ακούστηκαν του κόσμου οι προτάσεις για εναλλακτικές λύσεις, φτάσαμε στο παρα πέντε να ξοδέψουμε τα υπόλοιπα της κληρονομιάς Παπαλαζάρου σε ένα φαραωνικών διαστάσεων, υπερφίαλο και μεγαλεπίβολο σχέδιο ανέγερσης ενός νέου πολιτιστικού κέντρου στην είσοδο της πόλης και επιτέλους καταλήξαμε στην πλέον δόκιμη και συνετή λύση:

Την ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ του Πνευματικού στο ίδιο σημείο αλλά με προδιαγραφές 2021 και με προοπτικές κάλυψης όλων των μελλοντικών πολιτισμικών αναγκών της πόλης.

Τα δύο αυτά έργα που έρχονται θα αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητα και τις προοπτικές μας. Είναι δυο έργα που δείχνουν με τον πλέον σαφή και ξεκάθαρο τρόπο το τι θαύματα μπορεί να κάνει μια καλή δημοτική αρχή όταν δουλεύει συνετά, μεθοδικά και βάσει σχεδίου.

Ένα μεγάλο μπράβο χρωστά η Καστοριά στον Δήμαρχο της Γιάννη Κορεντσίδη, ένα μπράβο στην ομάδα εκπόνησης των μελετών και σύνταξης των προτάσεων και ένα μπράβο στον κάθε δημοτικό σύμβουλο που αγκάλιασε με θέρμη και υποστήριξε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς.

 

Τα έργα που έρχονται Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks