Ο ύπνος, το αλκόολ και το κάπνισμα είναι μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τη μνήμη σας ανάλογα με τις συνήθειες που θα αναπτύξετε.
1. Διαχειριστείτε το άγχος σας
Η καθημερινή πίεση από προθεσμίες ή μικροδιαφορές μπορεί σίγουρα να σας αποσπάσει την προσοχή και να επηρεάσει την ικανότητά σας να εστιάζετε και να ανακαλέσετε κάποια γεγονότα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι μια συνεχής αίσθηση άγχους – που μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση της μνήμης. Εάν δεν διαθέτετε στρατηγική για τη διαχείριση του άγχους σας, η προστασία της μνήμης σας είναι ένας λόγος για να αποκτήσετε μία. Η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός, η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν.
2. Κοιμηθείτε καλά
Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά τη νύχτα τείνουν να ξεχνάνε πιο εύκολα από τους ανθρώπους που κοιμούνται χωρίς προβλήματα. Ένας καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την ενοποίηση των αναμνήσεων. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον κακό ύπνο είναι η αϋπνία. Δυστυχώς, πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αϋπνίας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη μνήμη και τη γενική εγκεφαλική λειτουργία. Γι ‘αυτό είναι καλύτερο να προσπαθήσετε πρώτα να βελτιώσετε τις συνήθειες ύπνου σας και να στραφείτε σε φάρμακα μόνο εάν αυτές οι λύσεις δεν βοηθούν. Εάν χρειάζεστε βοηθήματα ύπνου, χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη δόση για το συντομότερο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να επαναφέρετε τον ύπνο σας στα επιθυμητά επίπεδα.
3. Εάν καπνίζετε, σταματήστε
Οι καπνιστές έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία και άλλα προβλήματα μνήμης από τους μη καπνιστές. Τα άτομα που καπνίζουν περισσότερα από δύο πακέτα τσιγάρων την ημέρα έχουν μεγαλύερο από το διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στα γηρατειά σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Ωστόσο, όσοι σταματούν το κάπνισμα μέχρι τη μέση ηλικία και εκείνοι που καπνίζουν λιγότερο από μισό πακέτο την ημέρα έχουν παρόμοιο κίνδυνο άνοιας με τους ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
4. Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας μνήμης και άνοιας. Τα άτομα με αλκοολισμό δυσκολεύονται να εκτελέσουν εργασίες βραχυπρόθεσμης μνήμης, όπως να απομνημονεύσουν λίστες. Ένας άλλος τύπος απώλειας μνήμης που σχετίζεται με τη χρήση αλκοόλ ονομάζεται σύνδρομο Korsakoff. Σε αυτήν την κατάσταση, η μακροχρόνια ανεπάρκεια βιταμίνης Β 1 σε συνδυασμό με τις τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ξαφνική και δραματική αμνησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η απώλεια μνήμης είναι μόνιμη, αλλά εάν εντοπιστεί νωρίς, μπορεί να αντιστραφεί σε κάποιο βαθμό.
5. Προστατέψτε τον εγκέφαλό σας από τραυματισμό
Το τραύμα στο κεφάλι είναι μια σημαντική αιτία απώλειας μνήμης και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Χρησιμοποιείτε πάντα την κατάλληλη ταχύτητα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων υψηλής ταχύτητας και σπορ επαφής. Φοράτε ζώνες ασφαλείας κατά την οδήγηση σε μηχανοκίνητα οχήματα. Τα τροχαία ατυχήματα είναι μακράν η πιο κοινή αιτία εγκεφαλικού τραυματισμού και η χρήση ζώνης ασφαλείας μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι. Φορέστε κράνος όταν κάνετε ποδήλατο, ιππασία σε μοτοσικλέτα και σκι.
ΠΗΓΗ: HarvardMedicalSchool