Ειδική μελέτη δείχνει υπεροχή της μεσογειακής διατροφής, καθώς γαίνεατι ότι καθυστερεί τη γήρανση, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους.
Ιδιαίτερα σημαντικά για τη μεσογειακή διατροφή και την αξία της, τα ευρύματα ειδικής προκλινικής μελέτης που έγινε σε μακάκους. H μεσογειακή διατροφή μπορεί να κατευνάσει το ψυχολογικό στρες, ενώ μπορεί επίσης να συμβάλλει στην υγεία, παρεμβαίνοντας ακόμη και στους παλμούς της καρδιάς, καθώς και στην ανταπόκρισή μας στην κορτιζόλη.
Μια νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή Wake Forest της Κλινικής Wake Forest Baptist Health, ανέδειξε τη μεσογειακή διατροφή ως πιθανή λύση για την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων του άγχους αλλά και ως παράγοντα εξασφάλισης υγιούς γήρατος.
Η τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurobiology of Stress., χώρισε 38 θηλυκούς μακάκους ηλικίας 8,2 – 10,4 ετών σε δυο ομάδες. Στις 21 μαϊμούδες εφαρμόστηκε Δυτική διατροφή και στις 17 Μεσογειακή διατροφή, επί 31 μήνες, που αντιστοιχούν περίπου σε 9 ανθρώπινα έτη.
Ακολούθησε μια επτάμηνη βασική δίαιτα που χρησιμοποιήθηκε ως περίοδος παρατήρησης όπου παρακολουθήθηκε η συμπεριφορά των ζώων, η αρτηριακή τους πίεση, ο καρδιακός ρυθμός, τα επίπεδα κορτιζόλης και αδενοκορτικοτροπίνης, ενώ τους έγινε και ένα στρες τεστ.
Και οι δύο κατηγορίες διατροφής ήταν ισορροπημένες από πλευράς μακροθρεπτικών συστατικών πρωτεϊνών, λίπους και υδατανθράκων. Η Δυτική διατροφή περιελάμβανε πρωτεΐνες, και λίπη που προέρχονταν κυρίως από ζωικά προϊόντα, είχε υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών και αλάτι, και χαμηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και Ω-3 λιπαρά οξέα.
Η Μεσογειακή διατροφή, είχε πρωτεΐνες και λίπη προερχόμενα κυρίως από φυτά, άπαχο ψάρι και γαλακτοκομικά, είχε υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, σύμπλοκους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και είχε χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και σάκχαρα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική σχέση μεταξύ της δίαιτας και του καρδιακού ρυθμού των μαϊμούδων. Η ομάδα της μεσογειακής διατροφής ανέβαζε καρδιακούς παλμούς την ώρα του γεύματος, ο οποίος έπεφτε στα κανονικά επίπεδα στο ενδιάμεσο, ενώ η ομάδα της δυτικής διατροφής είχε χαμηλότερες διακυμάνσεις και πιο καθυστερημένη αποκατάσταση των παλμών.
Τα ζώα της μεσογειακής διατροφής παρουσίασαν καρδιακούς παλμούς χαμηλής συχνότητας 2,7% συχνότερα και λιγότερο συχνά πολύ χαμηλής συχνότητας σε σύγκριση με την ομάδα της δυτικής δίαιτας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας από το σύνολο του πληθυσμού, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική και οικονομικά αποδοτική παρέμβαση στο ψυχολογικό στρες ενώ ταυτόχρονα να προάγει την υγιή γήρανση.
Iatropedia.gr