Στην εκπομπή Τώρα Ό,τι Συμβαίνει, στο Open μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, για την κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, τις διακοπές αλλά και τη χρήση μάσκας.
Όσον αφορά στα κρούσματα που ανεβαίνουν, κυρίως σε νεαρές ηλικίες, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά και εντοπίζονται κυρίως σε νέους ανθρώπους, για την ώρα όμως. Το καλό είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει. Από εκεί και πέρα η πολύ μεγάλη μετάδοση του ιού σε όλη την Ελλάδα, ανησυχεί γιατί βαριά κρούσματα υπάρχουνε και σε μικρότερες ηλικίες».
Η Φαίη Μαυραγάνη ρώτησε τον καθηγητή και για την κατάσταση στα νησιά και αν αυτά θα υποστούν πίεση. «Το πιο ρεαλιστικό μέτρο είναι να πει κανείς ότι θα πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν συχνά self test ή γενικά τεστ, και να απομονωνόμαστε εφόσον βγουν αυτά θετικά. Η μάσκα είναι το δεύτερο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε, το να φοράμε μάσκα. Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διασπορά, έχουμε δύο μήνες διακοπές, ο κόσμος θέλει να πάει να διασκεδάσει, και τα νησιά πρέπει να έχουν κίνηση, για πολλούς λόγος. Από την άλλη πλευρά έχουμε τον ιό. Είναι μία αντίθεση την οποία πρέπει να ζήσουμε», απάντησε.
Εξετάζουν οι ειδικοί το ενδεχόμενο να επαναφέρουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους; «Δεν είπαμε ποτέ να φύγουν από τους εξωτερικούς χώρους. Οι μάσκες λέγαμε ότι δεν χρειάζονται έξω εφόσον δεν υπάρχει συνωστισμός», επεσήμανε ο Α. Βατόπουλος.
Σαρηγιάννης: Ο κίνδυνος της long covid είναι σημαντικός για όλους
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης,για την κατάσταση που επικρατεί με την αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους κινδύνους που κρύβει ο κορονοϊός και σε νέους ανθρώπους που θα νοσήσουν. «Ισχύει ότι υπάρχει αύξηση κροσμάτων στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα αρχίσει να φρενάρει, αφού ο κόσμος φεύγει σε τουριστικούς προορισμούς», τόνισε ο καθηγητής και συνέχισε, «αλλά θέλει προσοχή να μην αυξηθούν ξανά τα κρούσματα τον Σεπτέμβριο. Αυτός είναι ένας τελείως ορατός κίνδυνος, αλλά το θέμα είναι να κρατάμε τα μέτρα, να προσέξουμε».
Όσον αφορά τις μολύνσεις στις νεαρές ηλικίες, ο κ, Σαρηγιάννης σημείωσε ότι μπορεί, μεν, οι νοσούντες να περνάνε τον κορονοϊό ελαφριά, αλλά μακροπρόθεσμα η επιβάρυνσή τους μπορεί να είναι μεγάλη. «Και οι νέοι να προσέξουν, είναι αμαρτία να έχουν αργότερα στη ζωή τους προβλήματα από μία επιβάρυνση της υγείας τους αυτή τη στιγμή. Ο κίνδυνος της long covid είναι σημαντικός για όλους. Αλλά οι νέοι έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους που, αν η υγεία τους έχει πρόβλημα, ο συνολικός φόρτος υγείας στο προσδόκιμο της ζωής τους θα είναι πολύ μεγαλύτερος», εξήγησε.