-
Αρχική > Ελλάδα > Καύσωνας: Καμίνι η Ελλάδα – «Σκαρφαλώνει» κι άλλο τη Δευτέρα ο υδράργυρος – Πνιγηρή ατμόσφαιρα και τη νύχτα

Καύσωνας: Καμίνι η Ελλάδα – «Σκαρφαλώνει» κι άλλο τη Δευτέρα ο υδράργυρος – Πνιγηρή ατμόσφαιρα και τη νύχτα

Η Ελλάδα σαρώνεται από έναν από τους πιο ισχυρούς καύσωνες των τελευταίων ετών, με το φαινόμενο να αναμένεται ακόμα δυσμενέστερο τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Καύσωνας: Καμίνι η Ελλάδα - «Σκαρφαλώνει» κι άλλο τη Δευτέρα ο υδράργυρος - Πνιγηρή ατμόσφαιρα και τη νύχτα

Συγκεκριμένα, για σήμερα, Κυριακή, 1 Αυγούστου, οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάινονται από 42 έως 43 βαθμών Κελσίου κατά μέσο στη χώρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Από αύριο, Δευτέρα 2 Αυγούστου, η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί. Έτσι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο και μέχρι την Πέμπτη θα επικρατήσουν ακραίες συνθήκες, οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό, γι’ αυτό και συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του αναγλύφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου.

Υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Καμίνι τη Δευτέρα

Συγκεκριμένα, για τη Δευτέρα προβλέπεται ισχυρός καύσωνας με μέγιστες θερμοκρασίες στους 44-45 βαθμούς Κελσίου και πολύ έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ, και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σε ολόκληρη τη χώρα θα παραμείνουν υψηλές ακόμη και τη νύχτα ιδιαίτερα στα αστικά κέντρο όπου το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο.

  • Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 41-43 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 44-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 43-45 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 42-43, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Οπως αναφέρει το meteo.gr. οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 42-43 βαθμούς.

Η θερμική κάμερα πάνω από την Αθήνα

Πτήσεις με drone πάνω από την Ακρόπολη και την πλατεία της Ομόνοιας με χρήση θερμικής κάμερας πραγματοποίησε σήμερα, ημέρα καύσωνα, η ομάδα Up Stories σε συνεργασία με το meteo.gr.

Καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το κύμα καύσωνα που πλήττει το σύνολο της χώρας, το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο έντονο, ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο άρθρο τους στο Meteo ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος και ο Σταύρος Ντάφης: «Στα πλάνα του βίντεο θα παρακολουθήσετε μερικά στιγμιότυπα από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όπου η θερμοκρασία εδάφους ξεπερνούσε τοπικά τους 55°C (βαθύ κόκκινο χρώμα και λευκό), όπως και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Ομονοίας. Την ίδια ώρα η θερμοκρασία αέρα σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο κέντρο της Αθήνας κυμαινόταν μεταξύ 36-37°C».

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν στην άσφαλτο και σε στέγες παλαιών κτιρίων με κλιματιστικές μονάδες (άνω των 60°C), και οι μικρότερες τιμές στις προσόψεις νέων κτιρίων και στο νέο συντριβάνι της Πλατείας Ομονοίας (έως 35°C).

https://www.dikaiologitika.gr/

Top
Enable Notifications OK No thanks