-
Αρχική > Ελλάδα > Πώς θα κάνετε αυτοεξέταση του θυρεοειδούς… στο σπίτι

Πώς θα κάνετε αυτοεξέταση του θυρεοειδούς… στο σπίτι

Απλούστατη αυτοεξέταση του θυρεοειδούς στο σπίτι

Ένα γρήγορο τεστ για τον θυρεοειδή που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι!

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λάρυγγα, επάνω από το κλειδοκόκαλο.

Είναι το «κέντρο ελέγχου» του μεταβολισμού, αφού οι ορμόνες που απελευθερώνει καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό πόση ενέργεια δαπανά ο οργανισμός για ζωτικές λειτουργίες όπως η αναπνοή και η ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος αλλά και κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα.

Η αυτοεξέταση του θυρεοειδούς είναι απαραίτητη για να διαπιστώσετε αν ο αδένας λειτουργεί σωστά.

Σε περίπτωση που υπερλειτουργεί ή υπολειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός/υποθυρεοειδισμός αντίστοιχα), επηρεάζονται πολλαπλά όργανα και συστήματα του οργανισμού και εκδηλώνονται συμπτώματα όπως η ανεξήγητη αύξηση του βάρους, η τριχόπτωση ή η επίμονη κόπωση.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η ενδοκρινολόγος Ελίζ Μπρετ από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Mount Sinai εξηγεί πώς μπορείτε να κάνετε μια απλούστατη αυτοεξέταση του θυρεοειδούς στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μόνο ένα ποτήρι νερό και έναν καθρέφτη.

Σταθείτε μπροστά από τον καθρέφτη, πιείτε μια γουλιά νερό και σκύψτε το κεφάλι προς τα πίσω. Κοιτάξτε στον καθρέφτη την ώρα που καταπίνετε το νερό. Επαναλάβετε αρκετές φορές αν χρειαστεί. Παρατηρήστε εάν υπάρχουν εξογκώματα, κάποιο μικρό φούσκωμα ή ασυμμετρία μεταξύ των δύο πλευρών του θυρεοειδούς.

Το οίδημα μπορεί να υποδεικνύει διόγκωση του αδένα ή όζο στον αδένα (καλοήθη ή κακοήθη).

Αν εντοπίσετε κάποιο ανησυχητικό σημάδι κατά την αυτοεξέταση, μη διστάσετε να επισκεφτείτε τον ενδοκρινολόγο σας.

Τι είναι ο θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής είναι από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες του ανθρωπίνου σώματος. Βρίσκεται στην περιοχή του τραχήλου, ζυγίζει περίπου 20 γραμμάρια και αποτελείται από δύο λοβούς. Ο αδένας αυτός παράγει τρεις βασικές ορμόνες: τη θυροξίνη, την τριιωδοθυρονίνη και την καλσιτονίνη.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη του ανθρώπου. Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί πως τα παιδιά που γεννιούνται με την έλλειψή τους εμφανίζουν καθυστερημένη σωματική και νοητική ανάπτυξη (κρετινισμό).

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ιωδίου είναι 150 mcg, η οποία κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας φτάνει τα 250mcg ημερησίως. Όταν η ελλιπής πρόσληψη είναι μακροχρόνια ή/και επισυμβαίνει σε περιόδους που η ανάγκη παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών είναι αυξημένη, τότε η λειτουργία τους θυρεοειδούς διαταράσσεται, με συχνότερη έκφραση τον υποθυρεοειδισμό. Από την άλλη, εάν στα πλαίσια μακροχρόνιας ένδειας ιωδίου και κυρίως στα πλαίσια ενός ευμεγέθους αδένα με οζώδεις σχηματισμούς (αυτό που οι Ενδοκρινολόγοι αποκαλούν πολυοζώδη βρογχοκήλη), ο οργανισμός φορτιστεί με υπερβολική ποσότητα ιωδίου, τότε μπορεί να έχουμε την αντίθετη κατάσταση με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Αντιμετώπιση του θυρεοειδούς

Η αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς είναι κυρίως φαρμακευτική. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ή/και θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο επί συγκεκριμένων ενδείξεων. Ο κάθε ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει το θεραπευτικό σχήμα που θα του συστήσει ο θεράπων ιατρός του, καθώς κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.

Οι κυριότερες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι:

  • Υποθυρεοειδισμός
  • Υπερθυρεοειδισμός
  • Βρογχοκήλη – Όζοι
  • Καρκίνος του θυρεοειδούς
  • Θυρεοειδίτιδες (υποξεία, μετά τον τοκετό, φαρμακευτική κλπ.)

ΠΗΓΗ: giatros-in.gr

Top
Enable Notifications OK No thanks