-
Αρχική > kastoria365 > Είναι λύση η μονοεδρική για την Καστοριά;

Είναι λύση η μονοεδρική για την Καστοριά;

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 για να διαπιστώσουμε την δραματική μείωση του πληθυσμού στην  Π.Ε. Καστοριάς

κατά την δεκαετία των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης – που δυστυχώς – συνεχίζεται ακόμα… Η εικόνα της καθημερινότητας στην πόλη της Καστοριάς μιλάει από μόνη της… Παντού βασιλεύει η εγκατάλειψη και η ερήμωση!

Ειδικά στο πάλαι ποτέ ιστορικό κέντρο της ακμάζουσας τότε Καστοριάς, που τείνει να γίνει ο “εφιάλτης” για ολόκληρη την πόλη. Και να την στοιχειώνει κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο!

Όμως το πρόβλημα δεν εξαντλείται εδώ. Ούτε δημιουργήθηκε από την μια μέρα στην άλλη. Υπάρχει υπόστρωμα δεκαετιών που καλλιέργησε η αβελτηρία των πολιτικών και ο ατομικισμός των πολιτών, που έβλεπαν μόνο την μικρή εικόνα του στενού περιβάλλοντος και άφηναν τον κόσμο γύρω τους να καταρρέει. Αυτό στην αρχαία τραγωδία λέγεται Ύβρις, την οποία, κατά κανόνα, ακολουθεί η Νέμεσις, που με την σειρά της οδηγεί στην Κάθαρση!

Και πρώτα – πρώτα να ξεκινήσουμε από τους βουλευτές που συνήθως εξαντλούν την τετραετία με… ασκήσεις επί χάρτου για την επανεκλογή τους.
Άντε και με κανα “ρουσφέτι” έτσι για να περνάει η ώρα. Και πέραν τούτου ουδέν. Χωρίς να αντιλαμβάνονται οι άφρονες ότι η συρρίκνωση του πληθυσμού ενός τόπου, θα έχει άμεση επίπτωση και στην δική τους πολιτική καριέρα, αφού μπορεί να σημάνει το (άδοξο) τέλος της διαδρομής και την κατάβασή τους από το τρένο…

Διότι αν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών, η Καστοριά μπορεί να χάσει κατά την απογραφή ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην έκπτωση της εκλογικής περιφέρειας από διεδρική σε μονοεδρική κατά την επόμενη εκλογική διαδικασία!

Αυτό θα είναι τραγικό για όλους τους εν δυνάμει υποψήφιους των κομμάτων, γιατί ανεβάζει πολύ ψηλά τον εκλογικό πήχυ γι΄ αυτούς, ενώ παράλληλα ενισχύει την δύναμη της ψήφου των πολιτών.
Αντίθετα, δεν είναι απαραίτητα κακό για την Καστοριά, η οποία αν προσχωρήσει στο club των μονοεδρικών, θα αναβαθμιστεί στην κλίμακα του κυβερνητικού (και κομματικού…) ενδιαφέροντος, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και στην διάρκεια της κυβερνητικής θητείας.
Διότι είναι άλλο πράγμα, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να μοιράζονται εκ του ασφαλούς τις δύο έδρες του νομού και να τις θεωρούν δεδομένες.

Και άλλο να διαγκωνίζονται μέχρι τελικής πτώσης, ποιο θα εξασφαλίσει την μια και μοναδική έδρα για λογαριασμό του που στην τελική ισοδυναμεί με… δύο έδρες στην φάση της καταμέτρησης. Μία που κέρδισε το ένα κόμμα και μία που έχασε το άλλο…

Η απογραφή του 2011

Π.Ε. Καστοριάς 50.322
Δήμος Καστοριάς 35.874
Δήμος Άργους Ορεστικού 11.802
Δήμος Νεστορίου 2.646
Καστοριά (χωρίς την Χλόη) 13.387
Δημοτική Ενότητα Καστοριάς 16.958

 

Καστοριανή Εστία Άρθρο του Δημήτρη Ιατρίδη

Top
Enable Notifications OK No thanks