-
Αρχική > Ελλάδα > Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου και Κορονοϊός: Πού δεν θα γίνει καθόλου – Η ανησυχία και τα μέτρα

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου και Κορονοϊός: Πού δεν θα γίνει καθόλου – Η ανησυχία και τα μέτρα

 

Εντονη ανησυχία επικρατεί για τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ ακόμη μια επιδημική έξαρση είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη αναγκάζοντας άλλες χώρες να προχωρήσουν σε περιοριστικά μέτρα. Λίγο πριν εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την κωδικοποίηση και απλοποίηση των μέτρων που ισχύουν σε χώρους αμιγείς για εμβολιασμένους αλλά και μεικτούς, οι επικείμενες παρελάσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αποτελούν πηγή προβληματισμού για τους επιστήμονες.

Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει τους υγειονομικούς κανόνες που θα ισχύουν για τη διεξαγωγή των παρελάσεων, με στόχο της αναχαίτισης πιθανής διασποράς. Ετσι, το υπουργείο έχει καταστήσει σαφές ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Και η παρέλαση εμπίμπει σε αυτή την οδηγία.

Πιο αναλυτικά, την ώρα της παρέλασης οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση – εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση – να φορούν τις μάσκες τους.

Ενώ, όμως, το “σφυροκόπημα” της Covid-19 είναι ισχυρό στη βόρεια Ελλάδα, ήδη οι τοπικές αρχές αποφασίζουν να μη διεξαχθούν παρελάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. Την αρχή έκανε η Ημαθία με απόφαση που ελήφθη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη ώστε να μη γίνουν καθόλου παρελάσεις καθώς η Ημαθία είναι περιοχή με πολύ μεγάλη αναλογία κρουσμάτων στον πληθυσμό της σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αντίστοιχη απόφαση έλαβαν και οι φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Η απόφαση ελήφθη καθώς τα κρούσματα κορονοϊού είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε καθημερινή βάση, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και το νοσοκομείο της περιοχής δέχεται ισχυρή πίεση φτάνοντας στο όριό του.

Στην εκτίμηση ότι η απόφαση να μη γίνουν οι παρελάσεις σε Ημαθία και Πιερία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση έκανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον Σκάι τόνισε πως οι εκάστοτε ιατρικοί σύλλογοι πράττουν ορθώς με αυτό το μέτρο καθώς γνωρίζουν τα δεδομένα όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στην πόλη τους.

“Αυτοί ξέρουν την κατάσταση των νοσοκομείων. Αυτοί συνεννοούνται με τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία και κανένας άλλος από εμάς που είμαστε πολύ μακριά, δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Οσον αφορά στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη την 28η Οκτωβρίου, αυτά που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν παρέλαση μόνο στρατιωτικών τμημάτων και η διάρκεια να είναι 60 λεπτά. Επιπλέον, η μαθητική παρέλαση που γίνεται την 27η Οκτωβρίου στη συμπρωτεύουσα θα γίνει κανονικά με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως αναφέρεται σε τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

 eleftherostypos.gr

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks